Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum afli daca suferi de intoleranta la histamina?

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
histamina1
Se estimeaza ca intoleranta la histamina afecteaza aproximativ 2% din populatie, 80% dintre persoanele afectate fiind de varsta mijlocie. Cu toate acestea, prevalenta si incidenta exacta a intolerantei la histamina sunt necunoscute, deoarece este adesea subdiagnosticata si subraportata. De cele mai multe ori este vorba de pacienti cu simptome persistente, de lunga durata, deranjante, care merg de la un cabinet la altul in cautarea unui tratament salvator pentru suferinta lor atipica.

Care sunt cele 8 tipuri de manifestari ale intolerantei la histamina?

Intoleranta la histamina este o afectiune versatila si polimorfa, dificil de diagnosticat si adesea trecuta cu vederea, chiar si atunci cand pacientii se prezinta cu un tablou inexplicabil si intrigant de simptome. Si aceasta deoarece fiecare pacient poate prezenta un spectru total diferit de manifestari iar factorii declansatori pot fi extrem de variati: de la banalele citrice, tomate sau avocado, la ciocolata, un pahar de vin rosu sau o merdenea cu branza. De cele mai multe ori nici pacientii, nici medicii nu cauta aceasta legatura ascunsa intre tabloul clinic si felia de pizza consumata in ajun.
Iata cele mai frecvente manifestari care apar in combinatii si intensitati imprevizibile:

Manifestari cutanate : eruptii cutanate, urticarie, eczeme, mancarimi

Sunt cauzate de eliberarea de histamina la nivelul pielii, care provoaca inflamatie si mancarime. De asemenea, histamina poate dilata vasele de sange si creste permeabilitatea, ducand la umflare (edem) si roseata (eritem).

Manifestari neurologice: cefalee, inrosire, migrena, ameteli

Pot aparea ca urmare a efectelor histaminei asupra creierului si a vaselor de sange.

Histamina poate declansa atacuri de migrena, poate provoca vasodilatatie si hipotensiune arteriala si poate afecta neurotransmitatorii din creier.

Manifestari respiratorii: nas infundat sau care curge, dificultati de respiratie, astm bronsic, durere in gat

Desi mai rar intalnite in intoleranta la histamina, aceste simptome sunt declansate de actiunea histaminei asupra sistemului respirator. Histamina poate provoca bronhoconstrictie, congestie nazala, cresterea productiei de mucus si inflamarea cailor respiratorii si a gatului.

Manifestari digestive: balonare, diaree, constipatie, greata/varsaturi, dureri abdominale, arsuri la stomac

Aceste simptome, frecvente in intoleranta la histamina produsa de deficienta de DAO la nivel intestinal, sunt cauzate de efectele histaminei asupra sistemului digestiv. Histamina poate stimula secretia de acid gastric, poate provoca crampe intestinale, poate modifica motilitatea si permeabilitatea intestinului si poate induce greata si varsaturi.

Manifestari cardiovasculare: tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), tahicardie, aritmii cardiace, tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala)

Te poti confrunta cu aceste simptome atunci cand histamina actioneaza asupra sistemului cardiovascular. Histamina poate afecta ritmul cardiac, tensiunea arteriala si ritmul batailor inimii.

Manifestari urogenitale: tulburari menstruale (dismenoree), cistita, uretrita si iritatia mucoasei genitale feminine

Aceste tulburari sunt cauzate de efectele histaminei asupra sistemului reproducator.

Histamina poate influenta echilibrul hormonal, poate provoca inflamatii si dureri la nivelul organelor pelvine si poate afecta mucoasa vaginala.

Manifestari osteo-musculare: dureri musculo-articulare

Sunt provocate de efectele histaminei asupra sistemului musculo-scheletic. Histamina poate provoca retentie de lichide si inflamarea articulatiilor sau a fibrelor musculare.

Fibromialgia, o afectiune complexa, a fost corelata cu deficienta de DAO din intoleranta la Histamina.

Manifestari psihiatrice: oboseala, tulburari de somn, stari depresive si anxioase.

Acestea sunt cauzate de efectele histaminei asupra sistemului nervos. Histamina poate provoca oboseala, rau de miscare, vigilenta redusa si tulburari de somn. De asemenea, poate afecta nivelurile de serotonina, dopamina si alti neurotransmitatori si poate provoca schimbari de dispozitie, anxietate si depresie.

Care sunt principalele 5 cauze ale intolerantei la histamina?

Cea mai frecventa cauza este reprezentata de deficienta unei enzime, numita diaminoxidaza sau DAO. DAO este o enzima dependenta de cupru, responsabila de descompunerea histaminei in organism, dar mai cu seama la nivel intestinal, unde opreste absorbtia histaminei provenite din alimente.

Intoleranta la histamina poate fi declansata de diversi factori, cum ar fi:

  • Genetica – daca te-ai nascut cu anumite variante ale genei AOC1 care se asociaza cu deficienta enzimei diaminoxidaza (DAO), vei avea in mod cert probleme cu degradarea moleculelor de histamina si intoleranta la histamina
  • Medicamentele – unele medicamente (de ex. diclofenac, acid clavulanic sau cimetidina) pot interactiona cu enzima DAO, diminuandu-i activitatea.
  • Tulburarile inflamatorii gastrointestinale (Boala Crohn si alte afectiuni inflamatorii intestinale pot scadea nivelul enzimei DAO produse de intestin si pot creste permeabilitatea mucoasei intestinale)
  • Dieta – o dieta bogata in alimente care contin histamina (branzeturi maturate, mezeluri, peste conservat, vin rosu) poate excede capacitatea enzimei DAO de degradare a histaminei si la absorbtia masiva a acesteia in fluxul circulator.
  • Cresterea excesiva a bacteriilor- bacteriile intestinale pot produce la randul lor histamina care se poate absorbi in sange.

Cum se diagnosticheaza intoleranta la histamina?

Intoleranta la histamina poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele sunt nespecifice, polimorfe si pot fi confundate cu manifestarile altor afectiuni.

Nu exista un test unic pentru deficienta DAO, dar unele metode de investigatie care pot ajuta includ:

  • Pastrarea unui jurnal alimentar si monitorizarea simptomelor in corelatie cu dieta zilnica
  • Completarea unui chestionar specific de intoleranta la histamina
  • Exista teste de sange care masoara nivelul de DAO si histamina din plasma
  • Efectuarea unui test de urina pentru a masura nivelurile metabolitilor histaminei
  • Efectuarea unui test cutanat pentru a exclude reactiile alergice insotite de eliberarea de  histamina
  • Efectuarea testului genetic DAO, pentru a cauta mutatii ale genei AOC1, este cel mai important pas care poate transa diagnosticul si diferentiaza Deficienta DAO primara (genetica) de cea produsa de alte cauze diferite, secundare.

Adreseaza-te medicului pentru transarea diagnosticului si efectuarea testelor care pot stabili cu exactitate daca suferi de intoleranta la histamina. Odata cu clarificarea diagnosticului, calea catre inlaturarea simptomelor suparatoare este foarte usoara.

Ce alimentele bogate in histamina iti pot declansa simptomele?

Desi fiecare persoana cu intoleranta la histamina poate fi sensibila la alt tip de aliment declansator, ia in considerarea aceasta lista si observa daca reactionezi in termen de 1-2 ore la vreunul din acestea.

Alimentele si bauturile bogate in histamina care pot fi raspunzatoare de simptomele tale pot include:

  • alcool (in special vin rosu sau sampanie)
  • branzeturi maturate si derivate lactate (iaurt, chefir, cascaval)
  • alimente conservate, murate si fermentate
  • produse afumate, precum carnati, sunca, slanina sau salam
  • conserve de peste, precum macrou si ton
  • leguminoase: linte, soia si naut
  • mancare reincalzita sau lasata la frigider si consumata dupa cateva zile de la preparare
  • dulciuri care contin conservanti
  • ciocolata si cacao
  • ceai verde
  • majoritatea citricelor
  • ananas, banane, capsuni, cirese, avocado
  • arahide
  • spanac, rosii, vinete
  • pudra de chili
  • scortisoara, cuisoare
  • otet

Cum gestionam intoleranta la histamina?

Intoleranta la histamina poate fi gestionata prin:

  • evitarea alimentelor bogate in histamina
  • administrarea de antihistaminice- rezolva simptomele, odata aparute
  • suplimente de DAO (DAOFood, DAOHead, FibroDAO sau Daosin) previn simptomele prin impiedicarea absorbtiei de histamina in sange
  • tratarea cauzelor care stau la baza acesteia (afectiuni gastrointestinale inflamatorii, exces de bacterii intestinale, echilibrarea microbiotei, evitarea medicamentelor care scad activitatea DAO).

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.