Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Consum mult zahar. E posibil sa fac diabet zaharat?

Masurarea glicemiei reprezinta metoda cea mai simpla de a afla daca o persoana este predispusa la diabet zaharat. Pe baza valorilor glicemiei, medicul poate pune un diagnostic de diabet zaharat sau poate depista daca pacientul este la risc pentru a dezvolta aceasta boala.

Relatia dintre consumul de zahar si diabetul zaharat a fost mult dezbatuta si studiata. In prezent, se stie ca diabetul zaharat de tip 1 nu este produs de dulciuri sau zahar in general, indiferent de cantitatea in care acestea sunt consumate. In schimb, in cazul diabetului zaharat de tip 2 situatia este putin mai complicata.

Sa intelegem ce este diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boala cronica, metabolica, caracterizata prin niveluri crescute ale glicemiei (glucoza sau zaharul din sange) care, in absenta unui tratament corespunzator, duce in timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sange, ochilor, rinichilor si nervilor.

Diabetul zaharat apare atunci cand insulina, hormonul produs de pancreas si care mentine glicemia in limite normale, este secretata insuficient sau deloc. Insulina, pe langa controlul glicemiei, este implicata si in procesul de stocare a glucozei in ficat si muschi, atunci cand glucoza din sange are o concentratie mare, cu scopul de a fi utilizata la nevoie. 

Sunt mai multe tipuri de diabet zaharat, dar doua dintre ele sunt mai des intalnite: 

  • Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand celulele pancreatice care sintetizeaza insulina sunt distruse de sistemul imunitar. Nu se cunoaste exact ce anume produce activarea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa actioneze impotriva celulelor pancreatice, dar se cunoaste ca diabetul zaharat de tip 1 nu este relationat cu stilul de viata si, prin urmare, consumul de zahar, indiferent de cantitate, nu produce aceasta afectiune.
  • Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet zaharat si se produce atunci cand organismul nu mai sintetizeaza suficienta insulina sau aceasta nu isi mai poate exercita functia (se spune ca organismul devine rezistent la insulina), avand ca si consecinta o glicemie mare, persistenta, cu efectele nedorite ale acesteia. Desi zaharul nu determina in mod direct diabet zaharat de tip 2, totusi, un consum mare de alimente si bauturi care contin zahar poate determina cresterea greutatii corporale, cunoscuta a fi un factor de risc redutabil pentru aparitia diabetului zaharat de tip 2. 

Zaharul rafinat poate afecta sanatatea

Desi suntem tentati sa asociem (doar) dulciurile cu zaharul, acesta din urma este o prezenta constanta in viata noastra, fiind des intalnit in multe alte alimente, nu neaparat dulci. Pe de o parte sunt zaharurile „bune”, prezente in fructe, legume, miere, care consumate rational ajuta la buna functionare a organismului si, pe de alta parte, este zaharul rafinat, al carui consum ne poate afecta sanatatea. 

Pe langa fructe si legume, si produsele lactate contin zahar. Fructoza, prezenta in fructe si legume, este o forma simpla de zahar, care se digera si ajunge in sange lent, deci nu produce cresterea rapida a glicemiei si nu are nevoie de o „infuzie” brusca de insulina pentru a o normaliza.

Consumate in cantitati moderate, fructele reprezinta o sursa importanta de zahar natural, bun pentru functionarea optima a organismului, dar excesele, chiar si in acest caz, trebuie evitate. Legumele contin mult mai putina fructoza decat fructele, deci nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate indiferent de cantitate, nici macar pentru silueta consumatorului.

De partea cealalta este zaharul rafinat, produs industrial, care are un indice glicemic mare (are o putere mare de a creste glicemia) si a carui utilizare este la scara larga. O cantitate importanta de zahar este adaugata in alimente si bauturi de catre firmele producatoare sau chiar de noi insine acasa, pentru indulcirea diverselor preparate. 

Zaharul rafinat este utilizat in produsele de cofetarie si panificatie la scara larga, in bauturile dulci, dar este ascuns si in sosuri, preparate gata de servire, chiar si in produsele cu gust sarat.

Consumul de alimente bogate in zaharuri intr-o cantitate mai mare decat necesarul organismului determina oranismul sa depoziteze glucoza in exces in ficat si muschi sub forma de grasime. In absenta unei activitati fizice care sa determine consumul/utilizarea acestor rezerve, in timp se instaleaza supraponderabilitatea si obezitatea care pot produce diabet zaharat de tip 2. 

Pofta de dulce poate fi controlata prin fructe si legume

Se recomanda persoanelor care simt nevoia constanta de a manca dulciuri sa incerce sa inlocuiasca dulciurile rafinate, care contin o cantitate mare de zahar pur, cu legume si fructe (in cantitate moderata). De asemenea, foarte importanta este hidratarea corespunzatoare si practicarea de exercitii fizice de intensitate usoara sau moderata, in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane. Totodata, trebuie identificata cauza care produce pofta de dulce (de exemplu situatiile stresante, tulburarile de somn, anxietatea), astfel incat sa poata fi rezolvata. Persoanele care nu reusesc singure pot apela la ajutorul unui medic specialist.

Surse:
www.who.int
www.diabetes.org.uk 
www.healthline.com