Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este bine să știi despre îndulcitorul Stevia

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Găsim în comerț tot mai multe produse îndulcite cu produse extrase din planta stevia sau chiar îndulcitorul Stevia în sine, sub diferite forme, pentru îndulcirea cafelei sau ceaiului ori, poate, pentru prepararea unor deserturi fără zahăr. Totuși, cât de sigure sunt aceste produse „fără zahăr” pentru consumul regulat și ce consecințe pot avea ele asupra sănătății?

Stevia este o plantă cu frunze verzi, provenită din America de Sud, ce poartă denumirea științifică de Stevia rebaudiana și face parte din familia crizantemelor, un subgrup al familiei Asteraceae (familia ambroziei). De reținut că această plantă nu este aceeași cu ștevia care crește la noi, Rumex patientia sau Rumex alpinus – forma sălbatică.

Stevia sud-americană, numită popular „frunză dulce” și „frunză de zahăr”, a fost introdusă în consumul global ca alternativă la zahăr. Ea poate avea o putere de îndulcire de 100 până la 400 de ori mai mare decât cea a zahărului, gustul său dulce fiind datorat compusului numit glicozidă, extras din frunze. În ciuda capacității ridicate de îndulcire, aduce organismului zero calorii și are indicele glicemic (IG) zero. 

Ca și în cazul altor îndulcitori fără aport caloric, și în cazul steviei, un obstacol se poate dovedi gustul, considerat fie ușor amar, asemănător cu cel al lemnului-dulce, fie ca de mentol.
Tocmai de aceea, îndulcitorii obținuți prin extragerea glicozidelor de steviol din frunzele plantei de stevie sunt purificați pentru eliminarea atributelor amare găsite în extractul brut.

Cum se obține îndulcitorul Stevia

Produsele cu stevia din magazine sau îndulcitorii de acest tip nu conțin frunze întregi de stevie, ci sunt fabricate dintr-un extract de frunze de stevia, ultrarafinat, numit rebaudioside A (Reb-A). De altfel, multe produse cu stevia conțin, în realitate, doar anumite componente din planta-mamă, alți îndulcitori, aditivi (culori, arome) și reziduuri ale substanțelor cu care planta a fost rafinată (alcool metilic, kerosen, înălbitori etc.). Îndulcitorii Reb-A, cea mai frecventă formă a acestui produs, sunt disponibili sub formă lichidă, pudră și granulată. 

Pentru a putea obține anumite volume și texturi ale produselor, producătorii din industia alimentară pot adăuga îndulcitorilor de tipul rebaudiosidelor A diverși polioli, așa-numiții alcoolii de zahăr (sorbitol, manitol, maltitol, amidonul hidrolizat hidrogenat, xylitol, isomalt, lactitol). De asemenea, în multe cazuri, pe lângă rebaudiosidele A, produsele „fără zahăr” pot conține dextroză (adică glucoză) și maltodextrină (care este o polizaharidă obținută din amidon). Aceste ingrediente adaugă produselor cantități mici de carbohidrați și calorii, așadar ar trebui consumate cu precauție sau evitate de către persoanele cu diabet zaharat.

Cât de sigur este acest îndulcitor?

Există o mare diferență între stevia pe care o putem cumpăra de la magazin, în diversele forme prelucrate, și frunzele de stevia pe care sud-americanii o pot folosi pentru a-și îndulci ceaiul sau cafeaua. Însă, în comerțul mare, stevia cu frunze întregi nu este aprobată pentru consum, nefiind considerată o alternativă sigură. Mai precis, Autoritatea Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat pentru consum doar forma purificată de stevie, numită steviozidă. Pe lista de ingrediente a produselor de acest tip considerate sigure se regăsesc sintagme de genul „extract de stevia” sau „Stevia rebaudiana”. 

În ceea ce privește frunzele neprelucrate de stevie sau alte forme brute obținute din plantă, FDA consideră că nu există suficiente informații care să garanteze că acestea nu ar avea un impact asupra sănătății, precum problemele sau cardiovasculare. Deocamdată nu există suficiente informații toxicologice disponibile în ceea ce privește frunzele întregi de stevie și extractele brute din frunze de stevie, conform FDA. Totuși, utilizarea frunzelor de stevie și a extractelor brute de frunze de stevie în suplimentele alimentare nu fac obiectul aditivilor și scapă vigilenței FDA.

Așadar, în prezent, FDA consideră că glicozidele steviol de înaltă puritate sunt sigure pentru consumul uman. Totuși, controversele planează inclusiv asupra folosirii acestui îndulcitor în formele sale ultrarafinate. Un studiu din 2019 a raportat o posibilă legătură între îndulcitorii fără aport caloric, inclusiv stevia, și perturbarea florei intestinale benefice. Același studiu a sugerat, de asemenea, că îndulcitorii „cu zero calorii” pot induce intoleranță la glucoză și tulburări metabolice. 

De altfel, se pare că unul dintre efectele consumului de stevie este interacțiunea cu medicamentele care scad nivelul glicemiei, precum și o scădere majoră a tensiunii arteriale. De asemenea, unele persoane pot avea, în urma consumului de produse cu stevia combinate cu alcooli de zahăr, probleme digestive precum balonarea și diareea. Aceste persoane ar trebui să evite în special produsele care conțin eritritol. Alte posibile reacții în urma consumului frecvent de rebaudioside A sunt tensiunea arterială scăzută și tulburările hormonale. De aceea, persoanele cu tensiune arterială scăzută cronică și cele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale ar trebui să discute cu un medic înainte de a adăuga stevia în dieta lor.

Potrivit Comitetului mixt FAO (Organizația Fermierilor și Agricultorilor) și OMS de experți pentru aditivi alimentari, doza zilnică acceptabilă pentru echivalenți de steviol este de 4 miligrame per kilogram de greutate corporală. Aceasta este echivalentă cu 12 mg/kg greutate corporală pe zi de rebaudiozidă A și cu10 mg/kg greutate corporală pe zi de steviozidă.

Este sigur pentru copii să consume astfel de produse?

Specialiștii din cadrul Autorității Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și din cadrul comitetului JECFA (un comitet științific ce reunește specialiștii din cele mai înalte foruri pentru alimentație și sănătate din SUA) au ajuns la concluzia că îndulcitorii cu stevie de înaltă puritate sunt siguri pentru consumul copiilor. Și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a ajuns la concluzia că glicozidele de steviol de înaltă puritate sunt sigure pentru consum în limita dozei zilnice acceptabile. 

În contextul epidemiei de obezitate înregistrată în rândul copiilor și adolescenților, urmare, printre altele, a consumului masiv de produse cu zahăr, aceasta pare a fi o veste cât se poate de bună, dat fiind că îndulcitorii cu stevia nu au aport caloric. Mai mult, potrivit acestor foruri, acești îndulcitori nu doar că nu determină îngrășarea, dar sunt nici cariogeni, adică nu favorizează caria dentară. 

În schimb, Asociația Americană a Inimii (AHA) contraindică copiilor să consume în mod regulat băuturi care conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, recomandând, în schimb, apă și alte băuturi neîndulcite, cum ar fi laptele simplu. O excepție notabilă este reprezentată, potrivit Asociației Americane a Inimii, de copiii cu diabet, în cazul cărora băuturile și dulciurile îndulcite cu acest tip de îndulcitori sunt de preferat celor cu zahăr. În urma unui studiu de observare și modelare a aportului estimat de produse cu îndulcitori cu stevia la copiii cu diabet zaharat de tip 1, concluzia a fost că există o probabilitate redusă ca acești copii să depășească doza zilnică recomandată de produse cu îndulcitori din cauza necesității de a reduce consumul de zaharuri adăugate. 

De asemenea, nu există o recomandare oficială privind consumul produselor care conțin îndulcitori articiali în rândul copiilor mai mici de doi ani.

Nu în ultimul rând, FDA consideră că utilizarea moderată a steviei preparate cu Reb-A este sigură în timpul sarcinii și, ulterior, în perioada cât femeia alăptează
 

În concluzie, este Stevia mai bună decât zahărul?

Multe produse comerciale sunt îndulcite cu extracte de stevie foarte purificate și nu sunt întotdeauna pe atât de sănătoase pe cât am fi înclinați să credem privind eticheta care le anunță ca fiind „naturale”. La fel ca în cazul diferitelor tipuri de zahăr, metodele de extracție și de procesare sunt cele care schimbă proprietățile produsului final. 

Dacă luăm în calcul strict faptul că stevia pură nu adaugă calorii și, implicit, nu influențează nivelul glicemiei și nici pe cel al insulinei descărcate, este o alegere mai bună decât zahărul. De asemenea, faptul că nu favorizează apariția cariilor dentare, este un alt motiv pentru care este de preferat zahărului. Cu toate acestea, măsura este cheia și în cazul acestor îndulcitori (mai mult sau mai puțin naturali), pentru că dependența de gustul dulce rămâne un pericol și în cazul consumului regulat sau excesiv de alimente și băuturi îndulcite cu Stevia. În plus, nu sunt îndeajuns studiate efectele pe termen lung asupra procesele metabolice implicate.

Bibliografie:

  • https://www.webmd.com
  • https://www.healthline.com
  • https://foodinsight.org
  • https://www.medicalnewstoday.com
  • https://www.acefitness.org
  • https://www.bbcgoodfood.com
  • https://www.verywellhealth.com
  • https://www.healthline.com
  • https://betterme.world