Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ciocolata, o placere dulce: pro si contra

Ciocolata, o placere dulce: pro si contra

Este ciocolata cu adevarat buna pentru inima si creier sau doar ne dorim noi asta?

“Raspunsul este si da si nu.” declara Dr. Eric Ding de la Departamentul de Nutritie din cadrul Harvard School of Public Health.

Ingredientele din cacao pot fi sanatoase, dar batoanele de ciocolata bogate in calorii nu sunt neaparat sanatoase. Pudra de cacao provine din semintele prajite de cacao. Este bogata in compusi vegetali denumiti flavonoide care, conform studiilor, au efecte benefice asupra riscului de boala cardiaca, precum si asupra fluxului sanguin la nivelul creierului. Ciocolata este dulciul obtinut prin adaugarea de zahar, lapte si alte ingrediente la pudra de cacao. Astfel, adaugarea de grasimi si zahar contracareaza in parte efectele benefice asupra sanatatii ale pudrei de cacao.

Pudra de cacao si sanatatea inimii

Flavonoidele din cacao - in special catechina, epicatechina si procianidinele - se considera ca ajuta sistemul cardiovascular prin reducerea colesterolului, reducerea inflamatiei si impiedicarea formarii de cheaguri de sange. Atunci cand Dr. Ding si colegii sai au analizat rezultatele a 24 de studii privind efectele flavonoidelor din cacao asupra riscului cardiac, acestia au descoperit ca flavonoidele au redus tensiunea arteriala si colesterolul “rau”- colesterolul LDL, au crescut colesterolul “bun” - colesterolul HDL, au imbunatatit fluxul sanguin si au redus rezistenta la insulina (o afectiune in care corpul nu foloseste eficient insulina, asociata cu diabetul zaharat de tip II si bolile cardiace).

Pana in prezent, cercetatorii au confirmat doar beneficiile pe termen scurt ale pudrei de cacao asupra factorilor de risc pentru boala cardiaca – si nu efectele privind reducerea acestor riscuri. Cu ale cuvinte, flavonoidele din cacao pot contracara tensiunea arteriala ridicata, colesterolul mare si alti factori care contribuie la un infarct de miocard, dar nu se stie inca daca previn cu adevarat aparitia acestuia. „In ceea ce priveste preventia directa reala a unui infarct de miocard, “juriul inca delibereaza”.“ a afirmat Dr. Ding.

Pudra de cacao si efectul asupra creierului

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca pudra de cacao poate fi sanatoasa pentru creier. Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Harvard Medical School a evidentiat o imbunatatire a fluxului sanguin catre parti din creier necesare memoriei si gandirii in cazul adultilor mai varstnici care au baut doua cani de cacao pe zi timp de 30 de zile.

Un alt studiu, de aceasta data publicat in jurnalul Hipertensiunea in 2012, ofera o dovada si mai directa a efectelor flavonoidelor din cacao asupra creierului. Cercetatorii din Italia au descoperit ca adultii mai varstinici cu afectiuni cognitive medii (probleme medii privind memoria si abilitatile de a rationa, care sporesc riscul de dementa) care au baut cacao bogata in flavonoide s-au descurcat mai bine la testele privind functia mentala si gandirea si abilitatile de vorbire, decat cei care au baut cacao saraca in flavonoide. Aceste studii nu dovedesc ca pudra de cacao poate preveni dementa sau alte tipuri de declin mental, dar se pare ca joaca un oarecare rol in protejarea creierului.

Cele mai bune surse de cacao

Doza medie de flavonoide din studiile efectuate de Dr. Ding a fost de 400 miligrame pe zi. „Problema este ca reprezinta aproximativ echivalentul a opt batoane de ciocolata amaruie sau 30 de batoane de ciocolata cu lapte“, declara acesta. „Daca ar fi sa mananci toate aceste batoane de ciocolata, se adauga toate caloriile si zaharul continute in ele.“

Pentru a obtine avantajele oferite de flavonoidele din cacao in privinta sanatatii, fara sa adaugi grasimi si calorii, poti cumpara un produs din cacao mai concentrat. Anumite suplimente de cacao de pe piata contin pana la 250 de miligrame de flavonoide de cacao per portie.

Daca doresti sa te bucuri de o bucatica de ciocolata in fiecare zi, alege ciocolata neagra. Cu cat este mai mare continutul de cacao din baton, cu atat este mai bine pentru sanatatea ta (cauta batoane cu 70% cacao sau mai mult). Desi cateva patratele de ciocolata nu pot face minuni pentru inima si creier, iti vor bucura papilele gustative fara a adauga prea multi centimetri taliei tale.

Text: www.health.harvard.edu