Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cele mai noi si moderne metode de investigatie in bolile urologice – disponibile in Cluj

Cele mai noi si moderne metode de investigatie in bolile urologice – disponibile in Cluj

Dr. Cristina Ivan este medic specialist urologie in cadrul Spitalului Cluj din Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA. Activitatea doamnei doctor Cristina Ivan este caracterizata de profesionalism, pasiune si performanta. Dupa efectuarea mai multor stagii de specialitate in strainatate, in cadrul unor institutii medicale prestigioase, a ales sa se alature echipei Spitalului Cluj si sa se dedice imbunatatirii sanatatii pacientilor din Romania. Un medic tanar, foarte bine pregatit, care contribuie la dezvoltarea specialitatii de urologie si demonstreaza ca performanta este posibila in Romania.

Medicul urolog spune ca, in cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, a fost primita cu entuziasm si caldura de o echipa bine pregatita, interesata de calitatea vietii pacientilor, deschisa pentru implementarea metodelor care au potentialul de a spori acuratetea diagnosticului si dornica de a utiliza tratamentele cu cea mai mare eficacitate.

 

Una dintre ariile profesionale de interes ale dr. Cristina Ivan este reprezentata de explorarile de urodinamica, explorari pentru efectuarea carora a fost necesar sa urmeze un stagiu special de pregatire si sa obtina o atestare a acestei pregatiri in strainatate. Considera ca acestea sunt o modalitate inovativa si extrem de fiabila de a investiga tractul urinar si a stabili cu precizie diagnosticul, etapa esentiala pentru o buna alegere, indrumare si personalizare a tratamentului in afectiunile urologice.

Testele urodinamice sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului la pacientii care au incontinenta urinara, dar si pentru alte boli care dau simptome ale tractului urinar inferior. Au utilitate atat pentru femei, cat si pentru barbati, folosirea lor fiind posibila, nu doar pentru adulti, ci si pentru copii.

Doamna doctor explica ce este urodinamica si care sunt beneficiile pentru utilizarea in practica a acestor metode despre care spune ca isi demonstreaza utilitatea si eficienta pentru stabilirea cauzelor afectiunilor urologice sau a afectiunilor care dau simptome urologice.

Ce este urodinamica?

Prin urodinamica incercam sa intelegem modul in care functioneaza tractul urinar inferior al pacientului. Ne intereseaza in mod deosebit functionarea vezicii urinare, pe care o investigam prin cistomanometrie, putem sa obtinem date referitoare la functia uretrala, deoarece putem sa facem profilometria uretrala. Cu noile aparate de investigatie urodinamica din Spitalul Regina Maria Cluj reusim sa facem un progres remarcabil, deoarece putem evalua functia planseului pelvin, se poate face inclusiv manometrie anorectala.

Aparatura de cea mai noua generatie utilizata in investigatiile urodinamice din Spitalul Regina Maria Cluj reuseste sa redefineasca standardele diagnostice si terapeutice in urologie si uroginecologie deschizand cai inedite de solutionare a problemelor pacientilor. Cu ajutorul acestei aparaturi, exista posibilitatea efectuarii tututor testelor de urodinamica: cistomanometrie, calcularea presiunii intraabdominale, electromiografie - electromiograma superficiala a planseului pelvin, profilometrie uretrala, manomentrie anorectala, practic toate explorarile necesare pentru a identifica modalitatile optime de interventie pentru a elimina cauzele simptomelor care au determinat pacientul sa se prezinte in serviciul de urorlogie.

Cine beneficiaza de explorarile urodinamice?

As dori sa punctez ca vorbim atat de pacienti copii, cat si de pacienti adulti, de ambele genuri: si femei, si barbati. Pacientii care au probleme atat de stocare, cat si probleme de evacuare a urinei sunt primii beneficiari ai acestor tehnici de investigatie. In mod normal, pentru a stoca urina in conditii bune, vezica urinara trebuie sa functioneze la o presiune scazuta si stabila. De exemplu, in cistomanometrie, reusim sa vedem care este presiunea la care functioneaza vezica pacientului aflat in investigatie si daca aceasta presiune este stabila.

Un alt aspect interesant este sa stabilim daca pacientul este continent (daca tine urina), drept urmare urodinamica are indicatie importanta in situatia pacientilor cu incontinenta urinara. In practica intalnim mai ales paciente cu aceasta afectiune, chiar persoane care sunt operate de incontinenta urinara (tratament clasic cu utilizarea bandeletlor urinare), dar care, dupa interventia chirurgicala, inca prezinta incontinenta urinara, deoarece nu s-au efectuat investigatii complete pentru stabilirea cauzei incontinentei, astfel incat tratamentul sa urmareasca eliminarea cauzei.

Explorarile urodinamice sunt indicate in situatia pacientelor cu incontinenta urinara care se indreapta catre interventia chirurgicala pentru a ne asigura ca e vorba doar de incontinenta de stres (scaparea unei mici cantitati de urina in timpul unor activitati fizice) si ca la aceasta incontinenta de stres nu se adauga si o incontinenta prin activitate detrusoriana (incontinenta mixta). Cunoasterea cauzelor de incontinenta ne indruma catre stabilirea corecta a modalitatilor de tratament si putem sa facem un management corect al acestor pacienti.

Chiar daca investigatiile urodinamice se pot efectua in cazul incontinentei urinare si dupa interventia chirurgicala de corectie, este preferabil ca acestea sa se efectueze inaintea interventiei chirurgicale, pentru a beneficia cat mai mult de informatiile pe care le aduc si a elimina surprizele neplacute postoperator.

Care sunt indicatiile explorarilor urodinamice in situatia copiilor?

Explorarea in cazul copiilor este deosebit de interesanta. De exemplu, vorbim de copii cu malformatii urinare pentru care exista posibilitatea urmaririi in timp real a rezultatelor oferite de efectuarea a doua investigatii – imaginea oferita de fluoroscopie, care ofera informatii despre anatomia aparatului urinar, cu imaginea de pe monitor care inregistreaza si ofera informatii despre functia tractului urinar.

Pentru copiii cu reflux vezico-ureteral, investigatiile videourodinamice reprezinta standardul de diagnostic.

Un alt aspect este reprezentat de situatia pacientilor care au vezica neurogena, indiferent ca sunt copii sau adulti. Vezica neurogena este intalnita mai ales la copii unde mecanismul principal este reprezentat de malformatia congnitala, dar si in randul adultilor, avand drept cauza un traumatism, de exemplu in urma unui accident rutier, sau situatiile afectiunilor degenerative- boala Parkinson.

In cadrul ultimei conferinte de urodinamica s-a discutat in mod particular despre aspectul vezicii neurogene, recomandarile fiind ca pentru investigarea acestei situatii este nevoie de urodinamica.

Puteti explica in ce constau aceste proceduri de investigatie urologica?

De exemplu, pentru efectuarea cistomanografiei se monteaza un cateter – noi il numim cateter vezical- care este extrem de subtire (dimensiunea sa este de aproximativ 6 Charrier) care se pune la nivelul vezicii urinare, iar un alt cateter se pune la nivel rectal pentru a masura presiunea abdominala.

Avand ambele valori ale presiunii – presiunea vezicala, masurata la nivelul vezicii si presiunea abdominala, masurata la nivelul rectului, se poate calcula presiunea detrusoriana.

Aceasta presiune de la nivelul detrusorului (stratul muscular al vezicii urinare) ne da indicatii referitoare la cum se contracta detrusorul, daca este hiperactiv, sau daca, din contra este hipoactiv.

Cat dureaza procedurile urodinamice, cat timp trebuie sa aloce pacientul pentru efectuarea acestor explorari medicale?

In mod corect, apreciez ca este nevoie de aproximativ 2 ore, de la momentul in care pacientul intra in cabinetul medical, pana la finalizarea procedurii. Nu se poate efectua o astfel de investigatie intr-un interval de timp mai scurt, deoarece efectuarea procedurilor presupune urmarea unor etape; fiecare pas este important, de la asigurarea confortului pacientului prin modul in care se pozitioneaza, rata de umplere a vezicii urinare, modul in care este incalzit serul fiziologic (de exemplu, utilizarea unui ser fiziologic la temperatura camerei va conduce catre rezultate negative, de aceea este important ca serul fiziologic sa fie incalzit si pastrat la o temperatura de 37 de grade pentru administrare), absolut totul, toate detaliile sunt importante. Sunt lucruri care pot parea minuscule, lipsite de importanta si care ar putea fi trecute cu vederea, dar care in realitate, au un impact important in ceea ce priveste diagnosticul si stabilirea conduitei terapeutice ulterioare pentru acesti pacienti.

Ce urmeaza dupa aceste investigatii, pacientii cu afectiuni ale tractului urinar pot sa fie tratati in Spitalul Regina Maria Cluj?

Da, procedurile urodinamice ajuta pentru alegerea conduitei optime de tratament pentru fiecare pacient in parte. De exemplu, pentru rezolvarea malformatiilor congenitale de tract urinar la copii se poate interveni cu echipa chirurgicala urologica pediatrica, iar in cazul unor semne si simptome urinare determinate de malformatii ale altor aparate si sisteme, se intervine in echipa multidisciplinara, acoperindu-se toate ariile de interventie.

In Spitalul Regina Maria Cluj exista toata capacitatea de care este nevoie pentru a veni in intampinarea nevoilor pacientilor nostri, iar explorarile urodinamice reprezinta pasul pe care il facem catre viitorul urologiei functionale.

Interviu realizat de dr. Eugenia Bratu, Medical Marketing Manager