Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cele mai frecvente boli care ii afecteaza pe barbati de-a lungul vietii

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer

Mai sunt numiti si „sexul puternic” sau „sexul tare”, motiv pentru care multi barbati isi asuma aceasta titulatura intr-un mod putin eronat. Desi barbatii au, in general, tendinta de a ignora unele probleme de sanatate si de a merge la medic mai rar decat o fac femeile, totusi, si ei se confrunta cu numeroase tipuri de afectiuni, uneori, chiar mai frecvent decat femeile. De altfel, speranta de viata a barbatilor a scazut considerabil, in ultimii ani, ajungand la aproximativ 59 de ani, fata de aproape 61 de ani, in cazul femeilor. Afla, din randurile de mai jos, care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate pe care le pot avea barbatii si care sunt metodele prin care acestea ar putea fi prevenite.

Afectiuni cardiovasculare

Statistic vorbind, bolile cardiovasculare sunt mai frecvente in randul barbatilor. Unul dintre motivele pentru care se intampla astfel este acela ca barbatii sunt mai predispusi la anumiti factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, consumul de alcool si fumatul. Barbatii pot, de asemenea, sa aiba o dieta mai neechilibrata si sa fie mai putin activi, din punct de vedere fizic, decat femeile, ceea ce poate contribui la riscul de boli cardiovasculare.

Este important sa contribui la mentinerea sanatatii inimii prin adoptarea unui stil de viata sanatos, cum ar fi o alimentatie echilibrata, practicarea exercitiilor fizice in mod regulat si evitarea consumului excesiv de alcool si a fumatului. Sunt, de asemenea, importante prezentarea la controalele medicale de rutina si respectarea tratamentului recomandat de catre medic, daca exista orice tip de problema de sanatate.
 

Afectiunile prostatei si ale aparatului reproducator

Prostata este o glanda a sistemului reproductiv masculin care se afla sub vezica urinara si inconjoara uretra (canalul prin care urineaza barbatii). Exista mai multe afectiuni care vizeaza prostata, precum:

  • prostatita - inflamatie a prostatei, care poate cauza durere in zona abdominala, dificultate la urinare si disconfort in timpul actului sexual;
  • hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata) - reprezinta o crestere in dimensiune a prostatei, care poate cauza probleme la urinare, cum ar fi dificultatea de a incepe sau de a opri urinarea si nevoia frecventa de a urina;
  • cancerul de prostata - este o forma de cancer care se dezvolta la nivelul prostatei si care poate provoca simptome cum ar fi dificultate la urinare, durere in timpul actului sexual si durere in zona abdominala sau la nivelul spatelui.

Este deosebit de importanta prezentarea la controalele de rutina, pentru a monitoriza sanatatea prostatei. In cazul in care apar simptome sau suspiciuni cu privire la o afectiune a prostatei, este indicata consultarea medicului pentru o evaluare a starii de sanatate si, daca este cazul, pentru prescrierea unui tratament adecvat.

De asemenea, mai exista si alte afectiuni care pot afecta aparatul reproducator al barbatilor, inclusiv:

  • disfunctia erectila - dificultatea de a obtine sau mentine o erectie suficient de puternica pentru a avea un act sexual satisfacator. Cauzele pot include anumite probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, ori factori emotionali, cum ar fi stresul sau anxietatea;
  • infertilitatea - termenul de infertilitate se refera la dificultatea de a concepe un copil. Cauzele pot include probleme cu spermatozoizii, precum cantitatea scazuta sau calitatea redusa, ori probleme cu testiculele, cum ar fi o afectiunea numita varicocel;
  • cancerul testicular - apare relativ rar, dar este a doua cea mai frecventa forma de cancer la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani. Simptomele cancerului testicular pot include: aparitia unei umflaturi la nivelul testiculului, durere sau disconfort in testicul sau in zona inghinala, cresterea in dimensiune a scrotului, modificari ale aspectului sau ale dimensiunii testiculelor.

Tulburarile hepatice

Bolile hepatice pot afecta barbatii si femeile, in mod egal. Insa, anumite tipuri de afectiuni ale ficatului sunt mai frecvente la un anumit sex. De exemplu, ciroza hepatica, o afectiune grava a ficatului care duce la cresterea in dimensiuni a acestuia si la modificari ale tesutului hepatic, este mai frecventa la barbati decat la femei. Aceasta se poate datora faptului ca barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte boli ale ficatului cauzate de consumul excesiv de alcool si de infectarea cu virusul hepatitei C.

Alte boli hepatice care pot afecta barbatii includ:

  • hepatita A - o infectie virala a ficatului care poate fi prevenita prin vaccinare
  • hepatita B - provocata de infectia cu virusul hepatitic B, aceasta forma de hepatita poate fi, la randul sau, prevenita prin vaccinare si poate fi tratata cu medicamente;
  • hepatita C - se transmite prin sange si poate evolua catre ciroza hepatica, daca nu este tratata;
  • steatoza hepatica - se poate dezvolta atunci cand ficatul contine o cantitate mare de grasime. Poate fi cauzata de obezitate sau diabet si poate conduce la boli mai grave ale ficatului, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Este important sa te adresezi medicului daca suspectezi ca suferi de o boala hepatica sau daca prezinti factori de risc pentru a dezvolta o boala a ficatului, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau infectia cu virusul hepatitei. Cu tratament adecvat, multe dintre aceste afectiuni pot fi gestionate sau tratate.

Formele de cancer la care sunt predispusi barbatii

Exista mai multe tipuri de cancer care sunt mai frecvente la barbati decat la femei. Acestea includ:

  • cancerul de prostata - asa cum mentionam anterior, cancerul de prostata este a doua cea mai frecventa forma de cancer aparuta in randul barbatilor;
  • cancerul pulmonar - este forma de cancer care ocupa primul loc ca incidenta in randul barbatilor. Fumatul este principalul factor de risc pentru aceasta forma de cancer;
  • cancerul colorectal - cunoscut si sub numele de cancer de colon sau rect, este o afectiune care se dezvolta atunci cand celulele canceroase se formeaza in mucoasa colonului sau a rectului. Semnele si simptomele cancerului colorectal pot include scaune mai dese sau mai rare decat de obicei, scaune care contin sange sau mucus, dureri abdominale puternice, oboseala pronuntata si pierderea inexplicabila in greutate;
  • cancerul hepatic - poate fi cauzat de infectia cu virusul hepatitei B sau C sau de consumul excesiv de alcool;
  • cancerul de piele - reprezinta o forma de cancer care se dezvolta la nivelul tegumentului si poate fi cauzata de expunerea prelungita la soare sau la radiatiile UV.

Chiar daca statistica ii incadreaza pe barbati ca fiind mai predispusi decat femeile la a dezvolta aceste afectiuni, nu inseamna ca fiecare barbat in parte se afla in pericol sa sufere de bolile mai sus mentionate. Starea de sanatate si predispozitia la a dezvolta anumite probleme de sanatate variaza de la un barbat la altul. Este importanta, insa, respectarea unei rutine cu privire la controalele medicale preventive, alaturi de administrarea corespunzatoare a tratamentelor prescrise de catre medic.