Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este inecul secundar si in ce conditii poate avea loc

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Inecul secundar sau inecul intarziat are loc atunci cand un copil aspira o cantitate mica de apa in plamani, iar caile aeriene reactioneaza inflamandu-se.

Este un eveniment din fericire rar, care se poate intampla de obicei dupa ce un copil a avut un accident in piscina, la mare, intr-un lac, rau sau si mai rar in cada, in care a parut ca se ineaca, a inghitit apa si din nefericire o mica parte a fost aspirata in caile aeriene inferioare.

In majoritatea cazurilor simptomele inecului secundar apar in primele 4 ore de la inecul initial, depasit aparent cu bine. In literatura medicala se descriu si debuturi tardive, intre 24 si 48 ore de la primul accident, mai ales atunci cand este vorba de apa sarata. 

Principalele simptome

Clinica este nespecifica, dar sugestiva, mai ales daca se face legatura cu evenimentul cauzator:

  • Stare nespecifica de oboseala, pana la apatie, letargie
  • Varsaturi
  • Cefalee
  • Tuse iritativa
  • Dispnee (respiratie cu dificultate)
  • Dureri in piept descrise de copilul mai mare

Inecul secundar este un eveniment rar si dramatic, mortalitatea depinzand de rapiditatea cu care parintii observa semnele clinice de alarma si solicita ajutor de specialiate. Acesta patologie este o urgenta medicala, in care conteaza fiecare minut pentru a evita decesul, care se produce rapid in afara ajutorului medical specializat. 

In ultimii ani existenta salvamarilor si educatia populatiei in a cunoaste masurile de prim ajutor au condus la cresterea numarului copiilor salvati de la inec. Odata cu acest aspect pozitiv a crescut si numarul copiilor care au dezvoltat inec secundar, studiile aratand ca pana la 5% dintre cei care au fost salvati au dezvoltat apoi clinica sugestiva. Cunoasterea acestui fenomen trebuie sa creasca atentia parintilor, bunicilor, ingrijitorilor copiilor care trebuie sa urmareasca un copil salvat de la inec pentru inca 48 ore si sa solicite imediat ajutor medical de specialitatea la prima suspiciune. 

Inecul secundar poate fi prevenit

Ce masuri de preventie pot lua parintii pentru a evita inotul secundar?

  • E bine ca orice copil sa ia lectii de inot
  • In jurul oricarui copil care nu stie sa inoate trebuie sa existe un adult care sa il supravegheze
  • Orice piscina dintr-o curte trebuie sa fie imprejmuita/ sa aiba gard de protectie pentru a evita caderea accidentala a unui copil nesupravegheat
  • Copiii care nu stiu sa inoate trebuie sa foloseasca veste speciale, nu colac sau aripioare pentru brate. Acestea din urma protejeaza insuficient, iar vestele folosite trebuie sa fie omologate. 

Inecul secundar este un eveniment din fericire rar, dar dramatic. Cunoasterea acestui fenomen creste extrem de mult sansele de a salva un copil aflat in aceasta situatie nedorita.