Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este cerclajul in sarcina - procedura, avantaje, riscuri

cerclaj3
Cerclajul cervical reprezinta o procedura efectuata in timpul sarcinii, ce consta in inchiderea orificiului cervixului, cu scopul reducerii riscului de nastere prematura. Cerclajul se realizeaza in cazul insuficientei/incompetentei cervicale, afectiune manifestata prin modificarea integritatii tesuturilor de la nivelul colului uterin, cu cresterea permeabilitatii si, implicit, favorizarea unei nasteri premature.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este cerclajul si cand este indicat sa se realizeze, care sunt avantajele si riscurile procedurii, ce pregatire este necesara, cum se realizeaza procedura propriu-zisă si, de asemenea, in ce consta recuperarea.

Cerclaj - ce este si cand se utilizeaza

Prin cerclaj se intelege acea procedura terapeutica aplicata in cazul prezentei unei incompetente cervicale ce ar putea genera pierderea sarcinii.

Insuficienta cervicala (sau incompetenta cervicala) este o afectiune prin care colul uterin in sarcina (cervixul in sarcina) se deschide inainte ca sarcina sa ajunga la termen sau in absenta travaliului.

Astfel, in loc ca dilatarea cervixului sa se produca treptat si mai aproape de momentul nasterii, in insuficienta cervicala, acest fenomen se produce intr-un mod mai accelerat, cu o deschidere timpurie, prea mare pentru varsta gestationala.

In scopul prevenirii unui astfel de eveniment, medicul obstetrician apeleaza la efectuarea unui cerclaj si, astfel, inchide (sutureaza) cervixul.

In functie de momentul realizarii procedurii, un cerclaj se poate imparti in urmatoarele categorii:

  • Cerclaj obisnuit - realizat, de obicei, in intervalul 12-14 saptamani de sarcina;
  • Cerclaj de urgenta - efectuat spre finalul sarcinii, ca urmare a unui risc iminent de nastere prematura.  

Avantaje si riscuri cerclaj

Adevaratul avantaj al procedurii de cerclaj consta in a preveni o sarcina prematura ce ar putea fi cauzata de o insuficienta cervicala.

Pentru a putea beneficia de acest avantaj, este extrem de important ca diagnosticul de insuficienta cervicala sa fie obtinut cu certitudine sau, cel putin, cu un grad de probabilitate suficient de mare.

In situatia in care diagnosticul a fost stabilit, rata de succes a acestei proceduri este de aproximativ 90%.

Cu toate ca riscurile asociate unui cerclaj sunt rareori intalnite, este important ca acestea sa fie aduse la cunostinta pacientei, pentru ca aceasta sa poata lua o decizie intr-un mod asumat.

Iata care sunt principalele riscuri posibile:

  • Contractii premature;
  • Distocie - contractia exagerata a cervixului, cu ingreunarea pasajului copilului prin canalul de nastere;
  • Leziuni si/sau infectii la nivelul cervixului;
  • Rupturi premature ale membranelor;
  • Dureri la nivel pelvin;
  • Modificarea secretiilor vaginale;
  • Aparitia sangerarilor vaginale;
  • Instalarea febrei.

Pregatire pentru cerclaj

In general, pregatirea pentru un cerclaj nu este dificila si se realizeaza impreuna cu medicul obstetrician.

Medicul va prelua istoricul medical al pacientei si va inspecta zona cervicala, printr-un examen local. Acesta va utiliza ecografia transvaginala, pentru vizualizarea mai buna a cervixului. Ulterior, vor fi comunicate pacientei beneficiile si riscurile procedurii.

Intrucat procedura se poate realiza sub anestezie totala sau epidurala, va exista si un consult preanestezic, pentru a elimina posibilitatea unor interferente medicamentoase sau a unei reactii de tip alergic.

Procedura - inel cerclaj, pesar cerclaj

cerclaj2

Procedura de cerclaj se realizeaza adesea cu ajutorul unei anestezii locale, insa se poate efectua si sub anestezie epidurala sau totala, in functie de preferinta pacientei si/sau indicatia medicala.

In timpul unui cerclaj, medicul aplica, inainte de toate, anestezia locala. Aceasta poate fi resimtita ca o intepatura nedureroasa sau foarte usor dureroasa. Ulterior, cervixul este inchis, prin intermediul aplicarii unor suturi.

In unele situatii, se poate opta pentru montarea unui pesar (dispozitiv din silicon de forma circulara, ce sustine greutatea uterului si previne largirea deschiderii cervixului). Acest pesar este format din doua inele, unul inferior, iar altul superior. Inelul superior este montat imprejurul cervixului (montare pesar in sarcina).

Indiferent de metoda procedurala de cerclaj in sarcina pentru care s-a optat si momentul cand a fost realizata aceasta, scopul final este de a obtine evolutia normala a sarcinii, cu prevenirea instalarii unei sarcini premature.

Recuperare - cerclajul si repausul total

cerclajul1

Perioada postprocedurala este dominata de repaus si relaxare, pentru a evita punerea unei presiuni imediat dupa momentul suturarii cervixului sau montarii pesarului.

Imediat dupa efectuarea procedurii de cerclaj, pacienta este monitorizata timp de cateva ore in incinta clinicii/spitalului unde s-a efectuat respectivul cerclaj. Apoi, aceasta poate pleca acasa, insa cu anumite indicatii (recomandari dupa cerclaj).

Terapia antibiotica profilactica este indicata pentru a preveni riscurile de tip infectios. Alaturi de aceasta, se poate administra si terapie antiinflamatorie si/sau antialgica, pentru a reduce posibilul disconfort abdominal, generat de interventie.

Repausul dupa un cerclaj este o etapa la fel de importanta precum cea procedurala. Se recomanda cel putin 10 zile de repaus (partial sau complet, in functie de caz), pentru a permite suturii de la nivel cervical sa se vindece.

De asemenea, este de preferat sa fie evitate activitatile ce cresc presiunea asupra cervixului. Contactul sexual se poate relua, insa numai dupa perioada de repaus.

Este important de retinut faptul ca, in special in cazul unui cerclaj efectuat de urgenta, exista probabilitatea  sa fie necesare proceduri de cerclaj pentru sarcinile viitoare.


In concluzie, cerclajul este o procedura medicala salvatoare, pentru o sarcina aflata in pericol de nastere prematura. Cheia efectuarii cerclajului in intervalul optim consta in diagnosticarea precoce a insuficientei cervicale. Beneficiile acestei proceduri depasesc considerabil riscurile, astfel ca medicul, cu acordul pacientei si fara o contraindicatie medicala, va opta intotdeauna pentru realizarea unui cerclaj, in cazul insuficientei cervicale.

Bibliografie:

Despre cerclaj https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17970-cervical-cerclage
Cerclaj cervical https://www.birthinjuryhelpcenter.org/cervical-cerclage.html
Procedura de cerclaj https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cervical-cerclage/
Insuficienta cervicala https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/incompetent-cervix/symptoms-causes/syc-20373836