Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand trebuie operat un nodul tiroidian?

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Nodulii tiroidieni sunt o afectiune frecvent intalnita, in special in ultimele decenii. Aproximativ jumatate din populatia lumii dezvolta de-a lungul vietii, in special in jurul varstei de 60 de ani, unul sau mai multi noduli tiroidieni. Din fericire, peste 90% dintre ei sunt benigni si majoritatea nu cauzeaza niciun fel de probleme. Cu toate acestea, un procent de aproximativ 5%-10% din nodulii tiroidieni sunt cancerosi si trebuie tratati corespunzator.

Nodulii tiroidieni sunt formatiuni tumorale care se formeaza in interiorul tiroidei, o glanda endocrina, in forma de fluture, situata la baza gatului. Nodulii pot fi solizi sau pot contine o cantitate semnificativa de lichid, caz in care se numesc chisturi tiroidiene.

Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la femei comparativ cu barbatii si sunt mai predispusi sa apara pe masura ce inaintam in varsta. Nu se cunoaste cauza exacta care duce la dezvoltarea nodulilor tiroidieni, insa acestia tind sa se transmita in familie. 

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu cauzeaza simptome

Adesea, nodulii tiroidieni sunt descoperiti intamplator, in timpul unei examinari medicale de rutina si ocazional sunt observati de pacienti prin palpare. Rareori, pacientii cu noduli tiroidieni se pot plange de dureri la nivelul gatului, maxilarului sau urechii. Daca un nodul este suficient de mare pentru a comprima traheea sau esofagul, acesta poate provoca dificultati de respiratie si inghitire.

Uneori, nodulii tiroidieni sunt depistati ca urmare a rezultatelor anormale ale testelor de evaluarea a functiei glandei tiroide, deoarece pot produce cantitati in exces de hormon tiroidian cauzand hipertiroidism. Cu toate acestea, majoritatea nodulilor tiroidieni, mai ales cei maligni, nu produc hormoni in exces, ceea ce inseamna ca testele pentru evaluarea functiei tiroidiene sunt normale. 

Nu toti nodulii tiroidieni trebuie operati

Majoritatea nodulilor, benigni sau maligni, nu reprezinta un risc imediat pentru sanatate. Cu toate acestea, orice nodul tiroidian trebuie investigat si tratat precoce inainte ca acesta sa inceapa sa creeze probleme. 

Un nodul tiroidian are indicatie operatorie in urmatoarele situatii:

  • Este simptomatic, deci prin compresia organelor din jur creaza dificultati respiratorii, de inghitire sau de vorbire (voce ragusita)
  • Este asimptomatic, deci nu creeaza niciun fel de disconfort cervical, insa prezinta o suspiciune de cancer tiroidian (cele mai valoroase investigatii in aceasta situatie sunt ecografia tiroidiana si punctia aspirativa cu ac fin)

Plan personalizat de tratament, in Spitalul Euroclinic

In Spitalul Euroclinic, indicatia operatorie pentru un nodul tiroidian se stabileste, de fiecare data, in urma unui consult multidisciplinar. Decizia si planul de tratament sunt stabilite de intreaga echipa formata din  medicul endocrinolog, medicul imagist si medicul chirurg.

Decizia operatorie nu este luata niciodata de un singur medic, care poate oricand gresi. Consideram ca o echipa medicala experimentata si rutinata zilnic in aceasta patologie poate lua deciziile potrivite pentru fiecare caz in parte”, explica dr. Sandu Ionut, medic specialist Chirurgie generala, specializat in chirurgia tiroidiana, adaugand ca “fiecare pacient cu noduli tiroidieni are particularitatile lui si necesita un plan de tratament individualizat, care sa conduca la cel mai bun rezultat”.

dr sandu ionut

Odata stabilita indicatia operatorie, se realizeaza toate investigatiile necesare astfel incat interventia chirurgicala sa decurga favorabil.

Medicul anestezist din cadrul echipei stabileste tipul de anestezie folosit, tinand cont de particularitatile cazului, si se asigura de corectarea eventualelor probleme medicale asociate. De exemplu, este revizuit tratamentul pentru afectiuni cronice preexistente cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet zaharat, tratament anticoagulant oral in colaborare cu medicul cardiolog al echipei. Privim fiecare pacient ca pe un caz unic, cu particularitatile si posibilele lui dificultati”, explica dr. Sandu Ionut.

Tehnicile chirurgicale, adaptate ghidurilor internationale contemporane

In functie de concluzia ferma a echipei multidisciplinare, tipul de interventie se stabileste in conformitate cu ghidurile chirurgicale internationale contemporane. Concret, operatiile posibile pentru patologia nodulara tiroidiana sunt:

  • Hemitiroidectomia - indepartarea unui lob tiroidian (drept sau stang) impreuna cu nodulul sau nodulii din acesta
  • Istmectomia - indepartarea istmului tiroidian (partea centrala a tiroidei)
  • Tiroidectomia totala - indepartarea anatomica in totalitate a glandei tiroide in piesa unica, impreuna cu nodulii din ea, fara fragmentarea intraoperatorie a acesteia
  • Limfadenectomia centrala - extirparea ganglionilor suspecti din spatiul anatomic delimitat de trahee si artera carotida
  • Limfadenectomia laterocervicala uni sau bilaterala - ablatia ganglionilor suspecti de pe traiectul cervical al arterei carotide si venei jugulare in mod anatomic, conform statiilor ganglionare si al indicatiei operatorii stabilite in echipa multidisciplinara

Ne mandrim cu rezultate postoperatorii foarte bune, rata complicatiilor este sub cea acceptata de ghidurile internationale pentru un centru de excelenta in chirurgia tiroidiana, iar prognosticul pe termen lung al cancerului tiroidian este in general unul foarte bun, pacientii nostri beneficiind de o vindecarea completa si durabila”, sustine dr. Sandu Ionut.

Dimeniunea nodulilor si riscul de malignitate

Doar un numar mic de noduli tiroidieni sunt cancerosi, iar dimeniunea acestora nu reprezinta un element esential in suspicionarea unui cancer tiroidian. 

Experienta ne-a aratat ca exista noduli foarte mici, de cativa milimetri, care ascundeau cancere tiroidiene uneori agresive. De asemenea, am evaluat si operat numeroase cazuri de noduli voluminosi, vizibili cu ochiul liber, care deformau regiunea cervicala si al caror rezultat histopatologic a fost benign. Pe de alta parte, atunci cand avem de-a face cu un nodul cunoscut anterior care a crescut brusc in dimeniuni, putem spune ca exista o suspiciune puternica in ceea ce priveste riscul neoplazic”, sustine dr. Sandu Ionut.

Un motiv de ingrijorare, insa nu in ceea ce priveste riscul de malignitate, il reprezinta nodulii hiperactiv, care produc o mare cantitate de hormoni si care conduc la hipertiroidie. Acesti noduli sunt, in general, benigni. Nodulii tiroidieni cancerosi produc rareori o crestere a cantitatii de hormoni tiroidieni in sange.

Consultant:
Dr. Sandu Ionut, medic specialist Chirurgie generala

Surse:
www.thyroid.org
www.hopkinsmedicine.org
www.utswmed.org
www.mayoclinic.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.