Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernia inghinală, des întâlnită, dar ignorată, poate fi tratată rapid și fără durere prin chirurgie robotică

Pe cât de răspândite sunt herniile, pe atât tind ele să fie mai neglijate. Dacă unii pacienți se tem mai mult de durerea, disconfortul și neplăcerile operației decât de agravarea herniei în sine, este momentul să afle că adresându-se din timp unui centru de excelență își pot rezolva problema printr-o intervenție minim invazivă, rapid, cu recuperare și spitalizare de scurtă durată, fără durere. Ponderas Academic Hospital are acreditări Surgical Review Corporation pentru Centre de Excelență atât în Chirurgie Robotică, precum și în Chirurgia Herniilor.

Așa a procedat pacientul doctorului Bogdan Smeu, care s-a prezentat la Ponderas cu hernie inghinală bilaterală și, în urma investigațiilor amănunțite și a discuției cu medicul a ales intervenția cu cele mai multe beneficii pentru el, cea asistată de robotul daVinci Xi, și chiar a doua zi după operație a plecat acasă și și-a reluat netulburat întreaga activitate, fără urmă de durere sau disconfort. 

Am discutat cu dr. Smeu pentru a explica procedura și modul în care se realizează aceasta în Centrul de Excelență în Chirurgie Robotică: 

„Pacientul, în varsta de doar 33 de ani, cu un stil de viață sedentar, suferea deja de obezitate de gradul I. În urma unei scăderi în greutate a constatat că i-au apărut niște mici formațiuni inghinale, care au fost ulterior diagnosticate ca fiind hernii inghinale, la ecografia de părți moi. Este posibil să le fi avut de mai multă vreme, dar procesul de slăbire le-a adus „la lumină“ și au putut fi observate și de pacient.”

Pentru medic, una dintre cele mai importante investigații preoperatorii este ecografia de părți moi: astfel acesta află ce fel de țesuturi conțin herniile, respectiv cât de mult trebuie să se grăbească cu intervenția. Unele hernii reprezintă urgențe, dacă în ele pătrunde o porțiune de intestin care poate ajunge să se blocheze acolo. Dar, în general, herniile mici ca dimensiune, care conțin numai grăsime, nu pun mari probleme și nu sunt considerate urgențe. Însă ele încep să îl deranjeze pe pacient, atunci când face activitate fizică, când ridică greutăți, dar și când stă mult pe scaun - acesta din urmă a fost și cazul pacientului, care și-a dorit să trateze această problemă, pentru a scăpa de disconfortul cauzat de hernii.
 

În cadrul consultației, dr. Bogdan Smeu i-a prezentat toate abordările chirurgicale posibile, cu avantajele și dezavantajele lor:

  • chirurgia deschisă
  • intervenția laparoscopică
  • intervenția robotică

Pacientul a înțeles imediat avantajele abordului minim invaziv și a optat pentru cea mai bună formă de tratament, chirurgia robotică, iar rezultatele au fost impecabile. 
Cu o astfel de abordare, recuperarea este foarte rapidă, iar durerea aproape insesizabilă; a doua zi pacientul a plecat acasă pe picioarele lui și și-a reluat activitatea normală. La controlul de o lună de la operație, ecografia a semnalat vindecarea completă a intervenției, iar starea lui fizică îi permite să facă inclusiv eforturi fizice de mare intensitate. 

„Alegerea pacientului, făcută în deplină cunoștință de cauză, după ce i-am prezentat toate opțiunile chirurgicale și i-am explicat, pe rând, avantajele și dezavantajele fiecăreia, a fost cu adevărat cea mai sigură și cea mai confortabilă și sunt bucuros că în Centrul de Excelență în Chirurgie Robotică din spitalul nostru am putut oferi pacientului cea mai bună variantă de tratament“ spune medicul.

Prin chirurgie clasică, deschisă, herniile ar fi trebuit operate pe rând - aceasta deoarece durerea postoperatorie este destul de importantă și este bine să se păstreze o parte funcțională, pentru ca pacientul să aibă o minimă mobilitate. În astfel de cazuri, pacienții care au și un grad de obezitate suferă foarte frecvent complicații, respectiv supurații la nivelul plaselor, iar plăgile se vindecă mult mai greu, ceea ce cere un timp mai îndelungat de imobilizare, aceasta înseamnând creșterea riscului de tromboze, evenimente cardiovasculare sau pulmonare. „Pe scurt“, rezumă plastic medicul, „oricare dintre aceste complicații ar fi fost un coșmar“.  

Prin intervenția chirurgicală asistată robotic, ambele hernii pot fi rezolvate în aceeași operație. „Este ca și cum ai avea de ales să mergi la Paris pe jos, cu mașina sau cu avionul. Rezultatul este același, ajungi în același loc, dar este o diferență foarte mare de timp și de confort“, spune medicul, adăugând că alegând varianta robotică, pacientul s-a putut asigura că are la dispoziție cea mai bună versiune a medicului care i-a făcut operația. Și nu, nu robotul operează – practic,robotul doar execută mișcările indicate de chirurg, acesta dirijându-l de la o consolă specială, aflată la câțiva metri de pacient. Robotul îi oferă însă chirurgului niște „puteri“ de neprețuit: vizualizare tridimensională, care mărește imaginea de zece ori, precum și o mână mult mai sigură! Robotul este, de fapt, un computer care se interpune între medic și pacient și îmbunătățește gesturile pe care medicul le poate face intraoperator. Robotul nu știe să facă nimic singur, este numai o extensie a chirurgului, însă una care echivalează cu o abilitate specială.

„Avantajul major, cel mai spectaculos, este că reușești să vezi tridimensional în interiorul pacientului“, povestește cu entuziasm dr. Smeu. „În chirurgia clasică vezi pe măsură ce înaintezi. Chirurgia laparoscopică are vizibilitate 2D sau 3D. Dacă are vizibilitate 2D, chirurgul este nevoit să compenseze diferența de profunzime pe baza a ceea ce el procesează, prin prisma experienței.
Robotul, însă, îi garantează chirurgului vedere 3D: medicul are acces la o anatomie uluitor de precisă și spectaculoasă, foarte mult mărită. Un vas de 1 mm ajunge să se vadă ca unul de 1 cm și, practic, disecția în jurul lui se desfășoară în deplină siguranță, scăzând foarte mult riscul de erori“
spune medicul. Practic, cu ajutorul robotului, anatomia profundă a pacientului devine un spațiu pe care chirurgul îl înțelege complet. „Înțelegând astfel anatomia, nu ai de făcut decât gesturile fundamentale“ continuă dr. Smeu, arătând apoi că fiecare gest al chirurgului este descompus de robot în pași mai siguri și mai delicați. „Dacă un chirurg mișcă mâna 1 cm, robotul reușește să facă din asta o mișcare de 1 mm. Astfel, medicul poate să acționeze atât de fin cum nu ar putea fi niciodată în realitate“.

Această precizie extraordinară ajută foate mult la reducerea timpului de recuperare. Iar posibilitatea de a opta pentru abordul robotic este numai unul dintre avantajele pe care pacientul le are într-un centru de excelență cum este cel de la Ponderas. Un astfel de centru pune pe primul loc siguranța pacientului, dar și confortul și calitatea vieții în urma intervenției. „Îi tratăm pe pacienții noștri ca și cum ar fi membri ai familiilor noastre sau în modul în care am dori noi să fim tratați într-un spital“, spune dr. Smeu.

Sub aspectul siguranței, într-un astfel de centru toate etapele actului medical sunt tratate cu la fel de mare seriozitate. La fel de importante ca și operația propriu-zisă sunt și pregătirea pentru operație, precum și etapa îngrijrilor post-operatorii. 

Pregătirea pentru operație cuprinde investigații minuțioase, pentru ca în sala de operații chirurgul să nu aibă „surprize“ sau aspecte despre care nu știe, rămase neinvestigate. 
În chirurgia herniilor, indiferent de tipul de abord și de spital, se folosesc plase pentru a repara defectele parietale. Diferența poate fi dată, însă, și de tipul de plasă ales. Ca toate materialele folosite în Centrele de Excelență din Ponderas, și plasele folosite aici sunt de cea mai bună calitate. 
 

Grija pentru evoluția postoperatorie a pacientului începe chiar de pe masa de operație. De aproape doi ani, în Ponderas funcționează un nou protocol care a pus capăt grijilor legate de durerile post-operatorii. Pentru toate intervențiile care, în mod normal, presupun durere postoperatorie este prevăzut ca, deja de pe masa de operație, pacientul să plece cu o pompă elastomerică, conectată la branula de pe braț și care administrează antialgice non-stop, fără ca durerea să se instaleze și pacientul să ceară ajutor. Astfel el este scutit de dureri inutile, pot deveni și prilej de complicații și prelungire a convalescenței. 

Astfel, pacienții se pot mobiliza mai repede. Un pacient care stă în pat pentru că are dureri și nu vrea să se miște riscă să dezvolte escare, tromboze, chiar evenimente cardiace sau pulmonare. Pacientul doctorului Smeu nici nu a menționat existența durerii. „În perioada în care am folosit pompa elastomerică am constatat că s-a schimbat complet percepția asupra durerii de după operații; acum durerea este neglijabilă. Înainte, pacienții aveau nevoie de mai multe îngrijiri după operație și primeau și acasă medicație antialgică“, completează medicul.

Înainte de exernare pacientului i se face o ecografie, pentru ca medicii să fie siguri că poate merge acasă în siguranță - nu are hematoame, nu are colecții și nu sângerează.
În primele luni postoperator se urmărește integrarea plaselor - se fac ecografii la o lună, la trei luni și apoi o dată pe an.

„Excelența înseamnă calitate și previzibilitate în fiecare etapă: pregătirea preoperatorie completă, astfel încât chirurgul să nu aibă nicio surpriză în sala de operație, apoi antrenamentul pentru a folosi toate tehnicile și echipamentele moderne și în cele din urmă îngrijirea postoperatorie, ca pentru un membru al familiei“, subliniază dr. Smeu, care îi îndeamnă pe toți pacienții să depășească teama de intervenție și să nu mai neglijeze herniile, să programeze un consult și să discute deschis cu medicul chirurg despre toate opțiunile disponibile, mai ales în contextul în care durerile postoperatorii sunt neglijabile.

Operate la timp și în astfel de condiții, herniile nu pun probleme, însă  lăsate să se agraveze, ele pot ajunge să creeze complicații și nu vor mai putea fi operate la fel de confortabil pentru pacient. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.