Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bio, eco, organic, natural: ce inseamna fiecare?

In ultimii ani, cuvinte noi au intrat in lumea alimentelor, creand tendinte si un nou tip de constientizare. Ambalajele alimentelor au inceput sa afiseze eticheta „bio”, „organic” sau „eco”, si incetul cu incetul au inceput sa apara noi magazine specializate. Insa stii care este semnificatia reala a acestor denumiri?

Bio, eco, organic - exista diferente?

Raspunsul scurt este NU. Biologic, ecologic si organic sau prescurtarile acestora, bio si eco, inseamna exact acelasi lucru - produse ecologice realizate conform legii* si certificate ca atare. Nu exista nicio diferenta intre cele 3 denumiri, doar ca unii termeni sunt folositi cu predilectie intr-o anumita tara pentru a desemna aceleasi caracteristici, ca de exemplu:

  • Romania: ecologic
  • Canada: organic
  • Estonia: organic
  • Franta: biologique 
  • Germania: ökologisch, biologisch
  • Italia: biologico
  • Olanda: biologisch
  • Polonia: ekologiczne
  • Spania: ecológico, biológico
  • Statele Unite: organic

Bio, eco, organic - ce inseamna?

In Comunitatea Europeana, de la ferma la consumator, de la seminte la alimentele prelucrate finale, legislatia europeana* garanteaza ca alimentele etichetate bio, eco sau organic au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate si distribuite in conformitate cu standarde specifice. Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente in cel mai natural mod cu putinta, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.

Agricultura organica respinge folosirea hormonilor de crestere,  a ingineriei genetice sau a iradierii in vederea conservarii alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate limitand utlizarea de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substante chimice, pe sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologica garanteaza un standard ridicat de bunastare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie sa aiba un continut ecologic de minim 95%.
  
In perioada de productie la ferma, pentru ca un produs agricol sa poata fi considerat bio, eco sau organic trebuie sa respecte o serie de principii esentiale, printre care:

  • Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic (OMG).
  • Este interzisa utilizarea radiatiilor ionizante.
  • Este limitata utilizarea ingrasamintelor artificiale, a erbicidelor si a pesticidelor.

Crescatorii de animale trebuie, de asemenea, sa indeplineasca anumite conditii - sa respecte bunastarea animalelor si sa le hraneasca in conformitate cu nevoile lor nutritionale:

  • Fermierii trebuie sa hraneasca animalele doar cu hrana ecologica.
  • Hrana pentru animale ar trebui sa provina in principal de la ferma in care sunt tinute animalele sau de la ferme din aceeasi regiune.
  • Este interzisa utilizarea hormonilor sau a altor substante similare.
  • Daca animalele sunt bolnave, medicamentele alopatice de uz veterinar, inclusiv antibioticele, pot fi utilizate atunci cand este necesar si in conditii stricte.
  • Mamiferele neintarcate trebuie hranite cu lapte natural, de preferinta matern.
  • Trebuie utilizate metode naturale de reproducere, dar este totusi permisa si insamantarea artificiala.
  • Sunt strict interzise clonarea animalelor si transferul de embrioni.
  • Ori de cate ori este posibil, animalele ar trebui sa aiba acces la zone in aer liber sau la pasuni.
  • Animalele crescute neecologic nu pot fi aduse in aceeasi ferma decat pentru reproducere, etapa care la randul sau trebuie sa respecte anumite norme.

In etapa de procesare a alimentelor ecologice trebuie respectate urmatoarele conditii:

  • Alimentele etichetate bio, eco sau organic trebuie sa aiba un continut ecologic de minim 95%, existand conditii stricte pentru restul de 5%.
  • Se limiteaza utilizarea aditivilor alimentari, a ingredientelor neecologice cu functii principale tehnologice si organoleptice si a micronutrientilor si auxiliarilor tehnologici, astfel incat acestia sa fie utilizati in cea mai mica masura si doar in cazul unei nevoi tehnologice esentiale sau in scopuri nutritionale speciale.

Cum stii ca un produs este cu adevarat bio, eco sau organic?

Nu este suficient ca un producator sa mentioneze pe ambalaj sau in denumire ca produsul este BIO, ECO sau Organic.Trebuie sa observi pe ambalaj sigla “produs ecologic UE”. Sigla se foloseste de mai bine de 10 ani. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai usor produsele ecologice, iar fermierii si le pot promova si vinde in toate tarile din UE. 

Sigla este obligatorie pe toate produsele alimentare preambalate din UE, obtinute si vandute ca produse ecologice in UE si trebuie afisata respectand anumite reguli. Acest lucru este menit sa previna confuzia in randul consumatorilor, sa contribuie la mentinerea increderii in alimentele bio si sa sprijine autoritatile in regimurile lor de control. Langa sigla UE pentru produse ecologice trebuie afisat numarul de cod al organismului de control si locul in care au fost cultivate/crescute materiile prime agricole care compun produsul. In lipsa acestor insemne, produsul nu este bio, eco sau organic, chiar daca numele comercial sau descrierea produsului contin cuvintele bio, ecologic, organic, eco sau natural. Daca exista sigla verde, dar sub ea nu este trecut codul organismului de control si zona de provenienta, atunci produsul nu este bio, organic sau ecologic. 

In plus, sigla poate fi utilizata optional pentru:

  • Produsele importate care respecta normele UE privind importul produselor ecologice
  • Produsele ecologice care nu sunt preambalate
  • Produsele ecologice din UE introduse pe pietele tarilor terte

Sigla NU poate fi utilizata pentru:

  • Produse care contin ingrediente ecologice in proportie mai mica de 95%
  • Operatiuni de catering in masa, cum ar fi in restaurante sau spitale
  • Produse care nu intra in sfera de aplicare a normelor privind productia ecologica de alimente, cum ar fi produsele cosmetice sau produsele obtinute prin vanatoare si pescuit
  • Produse in „conversie” (in cazul carora metodele de productie ecologica sunt proaspat introduse, iar substantele neecologice pot persista in sol sau in corpul animalelor)

Controlul si certificarea

Sigla poate fi utilizata numai pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de catre o agentie sau un organism autorizat de control (Organismul de Inspectie si Certificare). Pentru aceasta, ele trebuie sa indeplineasca anumite conditii stricte de productie, prelucrare, transport si stocare. In acelasi timp, sigla poate fi utilizata numai pe produse in compozitia carora intra ingrediente ecologice in proportie de cel putin 95 %, iar restul de 5 % respecta alte conditii stricte. Producatorii se pot certifica atat la organismele nationale, cat si internationale in acest sens. Potrivit legislatiei, utilizarea termenilor eco, bio sau organic, fara a avea certificarea corespunzatoare, este interzisa.

Aici gasesti operatorii certificati in agricultura ecologica pe teritoriul Romaniei.

Ce produse pot fi certificate bio, eco sau organic?

Reglementari legale exista doar pentru produsele agricole - seminte, cereale, legume, fructe, lactate, carne, peste, vin, plante salbatice recolate cu respectarea anumitor conditii de habitat natural, hrana pentru animale si produse agricole prelucrate pentru a fi utilizate ca alimente. 

Produsele care au un continut < 95% ecologic, cosmeticele, produsele obtinute din vanatoare si pescuit nu sunt certificate ca fiind ecologice. 

Cine poate produce alimente ecologice?

Oricine, cu conditia sa obtina certificarea: de la micii fermieri sau agricultori care isi vand produsele in piete, pana la marii producatori. 

Care este diferenta intre eco-bio-organic si natural?

Din punct de vedere al legii, “Natural” sau “100% Natural” nu inseamna nimic, fiind un termen de marketing.  Orice poate fi “natural” atat timp cat nu exista un cadru legal si o certificare ca acel produs respecta principiile care definesc acest termen.  

Produsele cultivate sau crescute la tara, in gradina, de persoane care nu utilizeaza pesticide, fertilizanti sau alte substante de sinteza chimica la cresterea/procesarea produselor pot indica acest lucru in descrierea produsului – „este crescut in mod natural”, insa, atata timp cat nu au obtinut certificarea de produs ecologic, nu pot utiliza termenii de eco, bio sau organic. Daca consumatorul are 100% incredere in producator, poate sa cumpere produsele fara certificare, insa doar certificarea confirma calitatea acestora.

Surse de informatie:
Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, precum si de abrogare a regulamentului (CEE) nr. 2092/91
www.ec.europa.eu

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer