Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Beneficiile stimularii magnetice transcraniene in bolile neurologice

Articol de Dr. Dana Slavoaca Medic specialist Neurologie
Stimularea magnetica reprezinta o metoda non-invaziva, neiradianta, nedureroasa, care penetreaza toate tesuturile biologice, avand acces atat la sistemul nervos periferic cat si la sistemul nervos central. Cea mai cunoscuta procedura este stimularea magnetica transcraniana (TMS) care este folosita in special pentru tratamentul depresiei rezistente la farmacoterapie.

Procedurile de TMS se realizeaza prin aplicarea unui camp magnetic la nivelul scalpului prin intermediul unei bobine conectate la aparatul de stimulare magnetica. Tratamentul standard presupune in stimularea unei arii cerebrale specifice cu o anumita frecventa in vederea modularii activitatii acesteia. 

Stimularea magnetica se poate aplica si periferic, transcutan, avand ca rol modularea excitabilitatii si a modului de transmitere a impulsurilor nervoase de la nivelul nervilor periferici. Acest tip de stimulare periferica, denumita si stimulare magnetica transcutanata a sistemuli nervos periferic (tcMS-PNS) se foloseste in special in neuroreabilitare.  Efectul resimtit este acela al unei contracturi musculare sau al unei senzatii de furnicatura, in functie de frecventa folosita.

Proceduri inovative de stimulare magnetica, disponibile in Cluj

Sistemul nervos reprezinta un sistem adaptativ complex, constituit din circuite neuronale aflate intr-o dinamica continua. Studiile de neuroimagistica si neurofiziologie au aratat ca ariile cerebrale isi modifica in continuu activitatea si conectivitatea in functie de informatiile din mediu si de experientele anterioare. Acelas lucru este valabil si pentru sistemul nervos periferic, care se afla intr-o comunicare continua, bidirectionala, cu sistemul nervos central. 

De asemenea, cea mai mare parte a pacientilor nu se confrunta cu o singura patologie, iar dezechilibrele in functionarea sistemului nervos central au efect inclusiv asupra sistemului nervos periferic si viceversa. Din perspectiva acestei complexitati, aplicam in Policlinica Observatorului din Cluj-Napoca o serie de proceduri inovative de stimulare dinamica a sistemului nervos central si periferic. Aceste proceduri le-am dezvoltat impreuna cu compania MagVenture.

Stimularea magnetica transcraniana dinamica a retelelor cerebrale (dynamic network TMS-dnTMS) are rolul de modula activitatea network-urilor cerebrale si de a activa global retelele cu rol in activitatea motorie, perceptia senzitiva, functia cognitiva si emotionala. Acest tip de stimulare se poate folosi separat sau in asociere cu tcMS- PNS, in functie de particularitatile pacientilor. 

Abordarea noastra are mai multe obiective:

  • Modularea globala a sistemului nervos central, prin accesarea mai multor arii cerebrale, cu frecvente diferite
  • Activarea atat a sistemului central, cat si a celui periferic, abordare esentiala in neuroreabilitare si in tratamentul durerii cronice. 
  • Asocierea stimularii magnetice cu alte tipuri de interventii, precum kinetoterapia, terapia cognitiva, logopedia, terapia ocupationala, psihoterapia sau terapia cognitiv-comportamentala, pentru cresterea eficientei terapeutice. 

Cat dureaza o sedinta de stimulare magnetica?

O sedinta dureaza intre 40-90 de minute, in functie de patologia si particularitatile fiecarui pacient. Strategia terapeutica este stabilita de catre medicul coordonator, care poate asocia mai multe protocoale de stimulare, inclusiv combinatia dintre dnTMS, tcMS-PNS, sau a altor interventii. 

Afectiuni tratate cu ajutorul stimularii magnetice 

Depresia, anxietatea, atacurile de panica si tulburarea obsesiv compulsiva

Disfunctiile emotionale si tulburarile de comportament  reprezinta o afectiuni multifactoriale, caracterizate prin alterarea dinamicii circuitelor cerebrale cu rol in procesele emotionale si cognitive. De multe ori aceste tulburari sunt asociate intre ele si se intretin reciproc. Din acest motiv, abordarea noastra consta intr-o abordare dinamica a retelelor neuronale implicate in aceste patologii, stimuland mai multe arii cerebrale  cu frecvente variate. 

Un alt aspect inovativ il constituie tratamentul depresiei prin tehnica denumita “express TMS”, cu ajutorul careia se scurteaza durata standard de terapie, cu o rata de remisiune crescuta comparativ cu protocolul standard. Acest tip de terapie se potriveste atat stadiilor severe de depresie, inclusiv non-responsive la tratamentul farmacologic, cat si cazurilor usoare si moderate. Scopul terapiei il reprezinta amelioarea semnificativa a simptomelor, pana la remiterea completa a acestora, cu reducerea gradata a tratamentului farmacologic specific. 

Sindromul de burnout

Prin sindrom de burnout intelegem o stare de oboseala fizica si emotionala cronica, cauzata de stresul ocupational. De multa ori se asociaza cu tulburari de somn, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, anxietate, depresie, atacuri de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, sindroame cefalalgice.   

Terapia prin TMS se realizeaza in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte si include asocierea a mai multor protocoale de stimulare. In functie de severitatea simptomelor, tratamentul se poate intinde pe durata mai multor saptamani. 

Tulburarile de spectru autist

Conceptul terapiei cu TMS in tulburarile de spectru autist consta in activarea retelelor neuronale implicate in procesele cognitiv-emotionale, pentru a facilita procesul de invatare si de a stabiliza notiunile dobandite. Stimularea este de scurta durata si se administreaza in cadrul sedintei de terapie ocupationala/logopedie, alternativ cu aceasta. Copilul poate sta oriunde se simte mai confortabil si se poate lucra cu el inclusiv in timpul stimularii. 

Stimularea se aplica cu o bobina magnetica la nivelul capului, in mai multe zone de stimulare stimulare specifice retelelor neuronale specializate pe procesele cognitive si emotionale. In timpul sesiunii, copilul va simti la nivelul scalpului o furnicatura placuta. In total este nevoie de 30-40 de sedinte, dupa cum urmeaza:

  • 3 sedinte/saptamana in prima luna
  • 2 sedinte/saptamana in a 2-a luna
  • Ulterior, cate o sedinta/saptamana

Durerea cronica

Durerea cronica poate implica modificari adaptative ale transmiterii impulsurilor nervoase atat la nivelul nervilor periferici, cat si la nivelul maduvei spinarii si a creierului. Totodata, exista un numar mare de complicatii ale durerii cronice care genereaza un cerc vicios, avand ca rezultat exacerbarea senzatiilor dureroase si scaderea calitatii vietii: tulburari emotionale, cognitive, afectarea somnului, exacerbarea inflamatiei locale, abuzul de medicamente. Avand in vedere complexitatea acestor mecanisme si manifestari clinice, terapiile conventionale care abordeaza o singura cale de actiune sunt de cele mai multe ori sortite esecului. 

Terapia cu stimulare magnetica se adreseaza pacientilor cu lombalgii, cervicalgii, cefalee, migrena, durerilor din sfera faciala, durere neuropata, sindromul de durere cronica pelvina, etc. Abordarea noastra prin sedintele de stimulare magnetica consta in combinarea procedurilor de TMS cu cele de tcMS-PNS, intr-o maniera personalizata caracteristicilor fiecarui pacient in parte.  Strategia terapeutica aplicata este stabilita de catre medicul coordinator dupa o evaluare functionala specifica atat a dezechilibrelor neuro-musculare cat si a complicatiilor secundare durerii cronice care participa la mentinerea cercului vicios. 

Boala Parkinson 

Boala Parkinson reprezinta o patologie dizabilitanta, progresiva, care scade considerabil calitatea vietii. Aplicarea dnTMS are rolul a diminua severitatea simptomatologiei si chiar scaderea dozelor medicatiei specifice. Spre deosebire de DBS (deep brain stimulation), TMS se poate aplica inclusic pacientilor care nu raspund la medicatia dopaminergica, sau care prezinta disfunctie cognitiva sau depresie. 

Reabilitarea neuro-motorie

Acest tip de terapie se adreseaza pacientilor cu deficite motorii/spasticitate dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale, traumatisme medulare, inclusiv pacientilor cu scleroza multipla. Protocoalele sunt personalizate in functie de particularitatile fiecarui pacient si asociaza protocoale TMS specifice cu proceduri de tcMS-PNS. In acest fel, este activata intreaga cale creier-maduva-nervi perferici-muschi in vederea eficientizarii procesului de recuperare. Strategia terapeutica aplicata este stabilita de catre medicul coordinator dupa o evaluare specifica a dezechilibrelor neuro-musculare, a functionalitatii ariilor cerebrale implicate in dinamica miscarii cat si a complicatiilor secundare care participa la mentinerea unor cercuri vicioase. 

Reabilitarea respiratorie 

Protocolul de stimulare magnetica pentru reabilitarea respiratorie include proceduri specifice de tcMS-PNS cu scopul de a stimula nervul frenic si musculatura responsabila de procesul respirator. Prin aceste actiuni se urmareste scaderea efortului respirator, cresterea capacitatii musculare inspiratorii, cresterea compliantei peretelui toracic si pulmonare, cresterea capacitatii de recrutare pulmonara, imbunatatirea drenajului limfatic. Terapia se poate asocia, in functie de particularitatile pacientului, cu stimularea nervului vag sau a centrilor nervosi implicati in procesul de respiratie.

Reabilitarea sportiva 

Recuperarea sportivilor care sufera de leziuni cronice si/sau durere neuromusculara necesita o strategie individualizata dupa fiecare caz in parte. Aceasta este stabilita in urma unei evaluari functionale cu tcMS-PNS care are capacitatea de a identifica blocajele neuromusculare si tipurile de compensare functionala patologica care ingreuneaza procesul de vindecare si duc la scaderea perfomantei sportive. 

Reabilitarea propriu-zisa se realizarea prin asocierea dintre TMS si tcMS-PNS, astfel incat activarea unitatii neuro-musculare sa fie asociata cu activarea retelelor cerebrale implicate in dinamica motorie. In acest fel se obtine reeducarea transmiterii nervoase la nivel periferic, sustinuta de activarea/neuroplasticitate cortico-spinala si cerebrala. Procedurile au ca scop eliminarea blocajelor si a activarilor compensatorii patologice observate in timpul evaluarii functionale, facilitand recuperarea postraumatica si stabilizarea unor activarii neuro-musculare fiziologice, optime. 

In aproape toate afectiunile mentionate mai sus recomanda ca faza de tratament sa fie continuata de o faza de mentenanta, cu cate o zi de stimulare/luna, urmand ca zilele de tratament sa fie eliminate progresiv, in functie de evolutia fiecarui pacient in parte.

Surse:

https://www.magventure.com/us/tms-therapy/introducing-express-tms-depression-treatment-in-just-3-minutes

https://www.magventure.com/component/k2/news/new-ce-approvals-addiction-ocd-and-comorbid-anxiety

https://www.youtube.com/watch?v=PbIwLtxKh6k

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526087/

https://www.medscape.com/viewarticle/846618?ecd=ppc_google_rlsa-traf_mscp_news-perspectives_md-pmu-goptout_englang-general-int&gclid=CjwKCAjwzt6LBhBeEiwAbPGOgaD4HmIZATgxgVS7w0Y4bKXGPRWquzQ_LQNfNcn19uLpQ-XIWeeSXxoC4vQQAvD_BwE

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.