Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Beneficiile chirurgiei bariatrice depasesc cu mult beneficiile cosmetice

Operatiile de scadere in greutate schimba atat forma, cat si functia sistemului digestiv. Intr-adevar, chirurgia bariatrica schimba infatisarea unei persoane, insa cele mai importante beneficii ale interventiilor bariatrice nu sunt cele cosmetice. Interventiile chirurgicale pentru pierderea in greutate conduc la o mai buna gestionare a obezitatii si, mai ales, la prevenirea sau ameliorarea complicatiilor sale, printre care amintim diabetul zaharat, apneea obstructiva in somn si bolile cardiovasculare. Obiectivul principal al acestor interventiii este ca pacientii sa se simta mai bine, sa traiasca mai mult si sa duca o viata mai activa si mai sanatoasa.

Obezitatea este o boala, clasificata in functie de indexul de masa corporala (IMC), care se calculeaza pe baza inaltimii si greutatii unei persoane. O persoana normoponderala are un IMC cuprins intre 18,5 si 25. Se considera ca sufera de obezitate persoanele cu un IMC de 30 sau mai mare. 

Obezitatea reprezinta un flagel al societatii actuale ce afecteaza un procent insemnat din populatie. Pe langa faptul ca este o boala in sine, obezitatea genereaza o serie de afectiuni foarte grave care scurteaza durata de viata. Chirurgia bariatrica reprezinta un element important in lupta cu obezitatea si nu numai. La ora actuala sunt studii care au demonstrat ca acest tip de chirurgie are un rol important in tratarea bolilor metabolice chiar si la personanele normoponderale”, explica prof. univ. dr. Ciprian Duta, medic primar Chirurgie generala in cadrul Spitalului Premiere din Timisoara si unul dintre pionierii chirurgiei bariatrice in tara noastra.   

Exista mai multe tipuri de proceduri chirurgicale care pot ajuta la pierderea in greutate, limitand cantitatea de alimente consumata de fiecare pacient. In anumite situatii si, in special, la persoanele care au in IMC de 35, adica un surplus de aproximativ 60 de kg, singurul tratament eficient al obezitatii il reprezinta chirurgia.

Chirurgia bariatrica, efectuata integral minim-invaziv

La ora actuala chirurgia bariatrica se efectueaza integral minim invaziv, fie prin tehnici laparoscopice, fie prin chirurgie robotica. 

In Romania, abordul minim invaziv in acest domeniu a inceput in 2002, in 2 centre din Bucuresti si Timisoara. La acea vreme (februarie 2002, n. red.) am efectuat primele interventii laparoscopice de chirurgie bariatrica prin montarea unor inele gastrice”, explica prof. univ. dr. Ciprian Duta, adaugand ca “au urmat 5 ani in care singura interventie bariatrica din Romania a fost reprezentata de acest inel gastric. Din 2007, pe plan mondial si national, a capatat un avant deosebit gastrectomia longitudinala sau gastric sleeve, care incet a inlocuit interventia de inel gastric si a devenit principala interventie chirurgicala bariatrica”.

Primele interventii de chirurgie bariatrica laparoscopice au fost realizate in 2002 de colectivul de medici de la Spitalul Sf Ioan din Bucuresti, impreuna cu un chirurg din Austria. Prof. univ. dr. Ciprian Duta a facut si el parte din acest colectiv.

Am pornit la acest drum pentru ca in lume in general, si in Europa in special, se crease un curent de entuziasm vis-à-vis de gasirea unor metode chirurgicale de a contracara aceasta pandemie a obezitatii. Sa nu uitam ca de ani buni stastisticile demonstreaza ca peste 30% din populatia adulta sufera de aceasta afectiune. Ingrijorator este faptul ca tot mai multi tineri si copii sufera de aceasta afectiune”, isi aminteste prof. univ. dr. Ciprian Duta.

dr duta

Intre timp, medicul chirurg a realizat numeroase premiere in chirurgia bariatrica. Privind in urma, considera ca un medic chirurg la incpeut de drum in domeniul chirurgiei bariatric ear trebui sa tine cont de 3 aspecte importante: “In primul rand, chirurgia bariatrica presupune o etapa importanta de educatie in ceea ce priveste abordul minim invaziv al jonctiunii esograstrice. In al doilea rand, trebuie sa inteleaga ca pe prim plan este pacientul si ca satisfactiile persoanale vor veni cu siguranta in momentul in care pacientii vor fi satisfacuti. Si, poate cel mai important lucru este ca aceasta chirurgie nu este one-man show. Fara o echipa multidisciplinara implicata in totalitate pentru buna desfasurare preoperatorie, operatorie si postoperatorie a acestor pacienti, rezultatele nu vor fi cele asteptate”.

Motivatia pacientului, esentiala in schimbarea stilului de viata

Operatia de scadere in greutate este, insa, numai o parte, importanta, a planului general de tratament, care include, si dieta, exercitii fizice, dar si exercitii pentru mentinerea sanatatii mintale. Decizia de a cere ajutorul medicului chirurg specializat in interventii bariatrice, implica, deci, un angajament ferm, pe termen lung, de a urma intocmai indicatiile echipei medicale. Numai in acest fel, se pot atinge obiectivele referitoare la pierderea in greutate.

Un element extrem de important in obtinerea rezultatelor dorite il reprezinta complianta pacientului, adica hotararea lui de a-si schimba practic stilul de viata. Daca pacientul respecta toate indicatiile legate de activitate, de alimentatie si, mai ales, de controalele periodice necesare, rezultatele vor fi cele asteptate”, explica prof. univ. dr. Ciprian Duta.

Prin urmare, meritul pacientului este esential in mentinerea rezultatelor chirurgicale. Si in Spitalul Premiere, asemenea altor centre de chirurgie bariatrica, exista un program de monitorizare post operatorie foarte bine stabilit, aplicat de catre toti membrii echipei multidisciplinare.  

In general primul an este esential pentru mentinerea rezultatelor. Ulterior, trebuie sa existe un eveniment major in viata pacientului care sa il determine sa se mai gandeasca sa revina la stilul sau de viata anterior. Daca pacientul nu respecta indicatiile sigur ca mentinerea rezultatelor va ramane doar un deziderat”, conchide prof. univ. dr. Ciprian Duta.

Consultant:
Prof. univ. dr. Ciprian Duta, medic primar Chirurgie generala, Spitalul Premiere

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.