Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Anemia prin carenta de Fier - Dieta sugarului si a copilului

Anemia prin carenta de Fier - Dieta sugarului si a copilului

Depozitele de fier ale sugarului sunt scazute intre luna a doua si a sasea de viata, ca urmare a solicitarii generale data de procesul de crestere. In timpul acestei perioade critice, un copil normal, nascut la termen, trebuie sa absoarba din dieta 0.4 - 0.6 mg Fier/zi. Pentru a atinge acest nivel de absorbtie, aportul de fier necesar pe zi este de 1 mg/kg corp/zi pentru nou-nascutul la termen si de 2 mg/kg corp/zi pana la un maxim de 15 mg/zi in cazul nou-nascutilor prematuri.

Aceste valori sunt imposibil de atins fara suplimente. Se recomanda un aport de fier prin dieta, astfel:

  • 0-6 ani: 15mg/zi fier
  • 6-11 ani: 10mg/zi fier
  • Pubertate: 18mg/zi fier

Atat laptele uman, cat si cel de vaca au un continut de fier de 1mg/litru. In SUA, formulele de lapte sunt suplimentate cu 10-12 mg fier/ litru (sulfat feros). Cerealele integrate cu fier sunt o alta sursa importanta in dieta - 0.4 mg fier/gram. Doza uzuala este de 3 pana la 6 linguri de cereale si constituie 3-6 mg fier, adica necesarul pentru suplimentarea zilnica a copilului.

Din cauza lipsei de fier pot apare doua anomalii ale raspunsului imun:

  1. Depresia imunitatii mediata celular
  2. Scaderea capacitatii de aparare impotriva infectiei bacteriene (prin scaderea capacitatii de fagocitare a macrofagului)

Ca dovada, deficitul de fier este manifestat prin reducerea a 35% a numarului de limfocite T circulante, atat T Helper cat si T Supresor. Mai mult, pacientii cu deficit de fier nu raspund la fel de bine ca si cei fara deficit la testele cutanate cu antigen de tip Candida, Tricophiton. Aceste teste se corecteaza la administrarea de fier.

ARN reductaza este o enzima ce contine fier si care este necesara pentru sinteza ADN-ului in procesul  de diviziune celulara. Unii autori sugereaza ca in lipsa fierului, nu exista posibilitatea sa profileza celule T si apar defecte de imunitate mediata celular.

Dr. Georgeta Stanescu, Medic Primar Hematolog

Coordonator Programul special de diagnostic si monitorizare a anemiei feriprive la copil si adult, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA

Policlinica Opera Center, Policlinica Enescu, Policlinica Baneasa