Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la polenul de graminee

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Alergia la polenul de graminee

In jurul meu, prieteni si necunoscuti au inceput din luna mai sa se planga de cate o “raceala “care nu parea sa treaca, cu tot paracetamolul, ibuprofenul si picaturile de desfundat nasul folosite! Acest tip de manifestari, cu debut in lunile mai-iunie ar fi bine sa ne duca cu gandul la posibilitatea unei alergii la polenul de graminee, numita si “polinoza“ sau “boala a fanului”.

De ce apare alergia la graminee?

Aceasta alergie apare mai ales la cei care au o predispozitie genetica pentru alergii, numita si atopie – sunt persoane care au in familie rude cu boli alergice, pe de o parte, iar pe de alta parte au avut in copilarie urticarie, bronsiolite sau dermatita atopica. In plus, in sange au eozinofilele constant crescute, precum si imunoglobuline Ig E peste limita considerata normala pentru grupa de varsta din care face parte persoana in cauza.

Totusi, alergia la graminee poate sa apara “de novo”, in general la copii, adolescenti si persoane tinere, fara antecedente in familie sau personale de alergie.

Care sunt cauzele alergiei la graminee?

Cauza o reprezinta polenurile, cele de graminee sau poaceae, care sunt triggerii cei mai frecvent intalniti ai alergiei sezoniere in toata Europa Centrala si de Est. Puful de plop nu este cauza acestei alergii.

Sa demontam acest mit - perioada de polenizare a acestor plante mici, dar raspandite peste tot, se suprapune fix peste perioada in care puful de plop isi incepe periplul aerian si de aceea, suntem tentati sa dam vina pe ceea ce vedem!

SIROP - cum se manifesta alergia la graminee?

In ceea ce priveste simptomele, retine acronimul SIROP:

S - stranut repetitiv, in salve

I - inrosirea ochilor

R - rinoree sau scurgerea apoasa abundenta din nas

O - obstructie nazala sau nas infundat

P - prurit sau senzatia de mancarime la nivelul nasului, ochilor, fetei, in gat si in urechi

De la caz la caz, pot fi prezente toate sau anumite simptome, insa esential este sa retii ca cel mai caracteristic si nelipsit simptom este pruritul, respectiv senzatia de mancarime.

Cum se trateaza alergia la graminee?

Cei care se regasesc in tabloul de mai sus, este bine sa se adreseze medicului de familie sau specialist alergolog sau ORL-ist care le va prescrie tratamentul corect!

Zilele trecute, am intalnit in tren o studenta sufererind de o forma severa de polinoza care era practic exasperata de lipsa de eficienta a pastilelor antialergice pe care le lua si era la limita unei crize de nervi - nu dormea bine, nu se putea concentra deloc bine, cu atat mai mult cu cat era in sesiune si se temea ca va rata un examen. Devenise dependenta de picaturile de desfundat nasul si consuma baxuri de servetele de hartie. Era foarte nemultumita de lipsa de eficienta a tratamentului si pentru a-si creste imunitatea, incepuse sa ia Echinaceea!! Ceea ce nu stia, era ca acest imunostimulator era fix din clasa de plante contraindicate pentru ea!

Pastilele antialergice controleaza senzatia de mancarime, stranutul si partial scurgerea apoasa din nas. Acest ultim simptom si infundarea nasului sunt controlate de catre spray-urile anti-inflamatoare care contin cantitati minuscule de cortizon si care actioneaza lent pe mucoasa inflamata din nas si din sinusuri.

Nu folositi decongestive nazale mai mult de maxim 7 zile - creeaza dependenta, ataca mucoasa, subtiind-o si in final dupa luni, uneori ani de folosire, vei pierde mirosul si uneori si gustul. Exista un spray care contine un antialergic combinat cu un cortizonic si intra rapid in actiune, cu efect persistent, controland simtomele de la nivelul nasului si ochilor. Manifestarile oculare apar deoarece nasul comunica cu sinusurile, gatul, urechile, ochii si inflamatia alergica ajunge in toate aceste organe.

Bine de stiut!

Stiai ca o banala alergie sezoniera afecteaza calitatea vietii pacientului mai mult decat temutul diabet zaharat? Au dovedit-o studii si chestionare de calitate a vietii completate de zeci de mii de pacienti. Adreseaza-te medicului daca ai recunoscut simptomele si perioada lor de debut – lunile mai si iunie -  si ia tratamentul adecvat!

Un ultim lucru de retinut! Nu se fac testari cutanate la polenuri in plin sezon de polen in cazul pacientilor simptomatici – te-ai expune la o cantitate dubla de polen, din natura si din solutiile de testat. Acest lucru se poate face doar pe un pacient asimptomatic, cel mai bine dupa terminarea sezonului de polen. In schimb, se testele din sange, care evidentiaza anticorpii IgE specifici, se pot efectua oricand, inclusiv in plin sezon!

Si nu uita, cu indicatiile adecvate si strict personalizate se pot face desensibilizari, cunoscute ca vaccinuri, care se recomanda sa fie incepute presezonier!

Va doresc o vara minunata!

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie