Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Activitati de vara sanatoase pentru copii si parinti, in era pandemiei

Odata cu inchiderea scolilor si gradinitelor din cauza pandemiei COVID-19, parintii si-au asumat mai multa responsabilitate pentru invatarea si dezvoltarea copiilor, iar pentru multi, acesta a fost o sursa majora de stres. Pandemia si provocarile invatarii de acasa au afectat atat copiii, cat mai ales parintii, care se bazau pe activitatile scolare si extrascolare pentru a mentine copiii ocupati.

Inafara de inchiderea prematura a scolilor, restrictiile impuse de autoritati pentru a tine sub control imbolnavirile cu noul coronavirus au dus si la amanarea festivalurilor, concertelor sau taberelor de vara. Planurile de vacanta au fost si ele fie anulate, fie reprogramate. In ciuda schimbarilor generate de pandemia COVID-19, exista inca numeroase optiuni de activitati distractive pe care le putem pune in practica. Iar activitatile relaxante si distractive alaturi de familie sunt cu atat mai importante in aceasta perioada intrucat ne distrag de la probleme si ne poate ajuta sa facem fata provocarilor.

Foarte important de retinut este ca activitatile in aer liber care pot fi desfasurate in apropierea locuintei si care permit mentinerea distantei de aproximativ 2 metri intre noi si alte persoane prezinta un risc mai mic de raspandire a noului coronavirus decat activitatile interioare.

Jocul ca activitate de baza

Jocul poate avea beneficii reale si masurabile atat pentru copii, cat si pentru parinti, deoarece jocul alimenteaza relatiile stabile si conexiunile de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta. Si atunci cand parintii si copiii experimenteaza bucuria si comunicarea impartasita prin joc, ceea ce cercetatorii numesc „armonie”, bazata pe interactiuni blande, respect si intelegere, armonioase de intoarcere sau „servire si intoarcere” – reactiile lor la stres sunt mult mai bine controlate si gestionate.

Activitatile ludice pot spori invatarea si dezvoltarea copiilor si pot contribui, de asemenea, la compensarea timpului academic pierdut din cauza pandemiei actuale. In plus, acest tip de activitati presupun alegere, implicare activa si momente de bucurie sau incantare.

Jocurile care implica folosirea diferitelor obiecte si jocurile imaginare cu tot felul de obiecte reprezinta oportunitati importante de invatare pentru copii si pentru dezvoltarea ulterioara a limbajului. Exista cercetari care demonstreaza ca joaca imbunatateste abilitatile academice ale copiilor, cum ar fi numararea, recunoasterea literelor, invatarea cuvintelor si cititul. De exemplu, copiii care folosesc numere in jocurile lor tind sa arate cunostinte si interes mai puternice pentru stiintele exacte, cum este matematica. In plus, copiii care ajung sa exploreze si sa interactioneze cu multe obiecte din viata de zi cu zi tind sa invete mai multe cuvinte. Copiii inteleg, de fapt, mai bine povestile atunci cand le pun in scena cu ajutorul jucarilor.

Pe de alta parte, puzzle-urile si cuburile de construit sustin abilitatile de rationament matematic si spatial ale copiilor sau abilitatile lor de a recunoaste tiparele si formele.

Jocul incurajeaza dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului

Atunci cand copiii au de ales in activitatile lor de joaca, ei pot dezvolta abilitati importante, cum ar fi gestionarea frustrarii lor. Mentinerea concentrarii pe o activitate este, de asemenea, o abilitate si una pe care copiii o dezvolta prin activitati practice. Exista numeroase cercetari in domeniu care arata ca micutii sunt mai susceptibili sa se implice intr-o activitate pe care ei o aleg si pe care o percep ca pe o joaca.

Jocul imaginar, care implica personaje si diferite teme fictive, poate fi deosebit de important pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, atentiei si abilitatile copiilor de a constientiza gandurile si sentimentele altora.

In cele din urma, beneficiile jocului se extind si la parinti. Atunci cand parintii gasesc momente pentru a desfasura activitati distractive si pline de bucurie, isi diminueaza anxietatea si isi invata copiii relatia importanta dintre comportamentul jucaus si starea de bine.

Activitati de invatare prin joc pentru parinti si copii

In aer liber:

  • Plimbare cu bicicleta cu scopul de a gasi anumite numere sau litere pe indicatoare
  • Plimbare in parc sau la padure, numarand sau numind busteni, insecte, pasari sau stanci mari
  • Trasarea unei harti a strazilor din apropiere pe nisip, in parc sau la plaja. Puteti recrea trasee catre locurile preferate
  • Organizarea unei excursii cu cortul in propria curte sau pe balcon

In interior:

  • Crearea unei parade de jucarii sau organizarea unei petreceri tematice cu ajutorul unei selectii de jucarii si blocuri de construit
  • Puzzle-urile -  dezvolta abilitatile sociale, de lectura, logica, rabdare in a-si astepta randul
  • Sortarea creativa si proiecte senzoriale. Pastrati cutii, tuburi si plicuri de carton si oferiti copiilor acces la hartie, lipici, foarfece, markere, stilouri, creioane si obiecte colorate, cum ar fi butoane, agrafe, panglici. Lasati copiii sa creeze ce isi doresc ei
  • Ghicitorile, cartile pline cu obiecte ascunse si cititul cu voce. Citirea cu voce tare este benefica pentru copiii mici si copiii mari.
  • Descoperirea si dezvoltarea diferitelor pasiuni ale copilului: sa invete cum sa coasa, sa sculpteze, sa proiecteze un joc sau sa construiasca o lume Lego
  • Tururile virtuale la muzeu
  • Gimnastica si mini-antrenamente distractive la care participa toata familia
  • Gatitul in familie sau concursurile de gatit intre parinti si copii sau intre frati
  • Petrecerile in pijama in familie sau online

Activitatile in aer liber – de preferat

Virusul care provoaca pneumonia COVID-19 se raspandeste in primul rand de la o persoana la alta prin picaturile respiratorii eliberate in aer atunci cand vorbim, tusim sau stranutam. In spatiile inchise este mai probabil sa inhalam aceste picaturi de la o persoana infectata, mai ales daca stam aproape de acea persoana. O ventilatie slaba a incaperii poate determina ca picaturile sa ramana in aer o perioada mai lunga de timp, crescand astfel riscul de infectie.

In schimb, in spatiile deschise, aerul se misca constant, dispersand aceste picaturi respiratorii. Deci, este mai putin probabil sa inspiram suficient de multe picaturi respiratorii care contin noul coronavirus. Activitatile in aer liber ofera si alte avantaje: ofera o stare de bine, reduce anxietatea, stresul sau starea depresiva.

Activitati in aer liber cu risc redus de imbolnavire:

  • Plimbari in parc sau prin cartier. Evitati trotuarele aglomerate si strazile inguste
  • Drumetii
  • Ciclism
  • Pescuitul si vanatoarea
  • Plimbari cu barca
  • Cursuri de fitness, tinute afara, care permit distantarea sociala

Activitati sociale in aer liber cu risc redus de imbolnavire:

  • Picnicurile. Impachetati mancare de acasa sau comandati ceva de la restaurantul preferat
  • Reuniunile restranse cu prietenii. Mentineti distantarea sociala si evitati imbratisarile si strangerile de mana. In cazul copiilor, incurajati activitatile care nu necesita un contact strans, cum ar fi desenatul cu creta pe trotuar, jocurile cu mingea, plimbarile cu bicicleta.
  • Cinematografele si concertele drive-in

Activitati in aer liber cu risc redus pana la moderat de imbolnavire:

  • Mersul la terasa. Masa in aer liber poate fi sigura la restaurantele neaglomerate, unde mesele sunt distantate in mod corespunzator. Purtati o masca atunci cand nu mancati sau beti.
  • Campingul. Daca intrati in contact numai cu persoanele cu care locuiti, campingul este considerat o activitate cu risc redus.
  • Mersul la piscina si la plaja. Contactul strans cu alte persoane poate face aceste activitati riscante. Daca mergeti la plaja si intrati in contact strans cu ceilalti, riscul de infectare este mai mare.
  • Iesitul la gratar in aer liber. Sunt incurajate reuniunile restranse si mentinerea distantei sociale fata de ceilalti.
  • Evenimentele sportive. Sporturile de contact, cum ar fi luptele si baschetul, prezinta un risc mai mare de infectare decat alte sporturi. Sporturile de echipa precum tenisul si fotbalul prezinta un risc mai mic de infectare, deoarece jucatorii pot mentine distanta fizica. Este important pentru spectatori, jucatori si antrenori sa mentina distanta sociala de minimum 2 metri fata de alte persoane.  

Activitati in aer liber cu risc ridicat de imbolnavire:

  • Adunarile si evenimentele cu multe persoane, in care este dificil sa mentii o distanta de 2 metri fata de alte persoane. Cu cat aceste evenimente (nunti, botezuri, festivaluri), sunt mai lungi si mai numeroase, cu atat riscul de imbolnavire este mai mare.
  • Taberele. Activitatile desfasurate in tabere sunt considerate cu risc ridicat de imbolnavire deoarece presupun reuniuni mari de persoane din diverse zone ale tarii. Riscul poate fi redus daca in aceeasi tabara merg persoane din aceeasi zona, nu se impartasesc obiecte, se poarta mastile de protectie si se mentine distanta de minimum 2 metri intre persoane.
  • Locurile de joaca. Numeroasele suprafete atinse frecvent in locurile de joaca faciliteaza transmiterea virusului care provoaca COVID-19.

Cu totii stim ca vara aceasta si, de fapt, intregul an 2020 este unul atipic. Acest lucru nu inseamna ca nu putem sa mergem in vacanta sau sa organizam diverse activitati preferate de noi si de cei mici. Cheia este sa fim cat mai creativi si sa profitam la maximum de situatie. Cu putina ingeniozitate si initiativa, putem avea o vara plina de distractie, respectand in continuare masurile de distantare sociala.

Este important sa fim vigilenti si sa avem grija de noi si de cei dragi. Tot ce avem de facut pentru a ne mentine in siguranta este sa practicam in continuare o igiena buna a mainilor, sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde, sa evitam sa ne atingem feta cu mainile murdare, sa mentinem distanta sociala de minimum 2 metri fata de alte persoane si sa purtam masca atunci cand nu putem evita sa fim in apropierea altor persoane. Acesti pasi sunt deosebit de importanti pentru persoanele care au un risc mai mare de a face o forma grava de pneumonie COVID-19, precum persoanele cu diferite boli cronice si persoanele in varsta.

Surse:
www.theconversation.com
www.mayoclinic.org
www.verywellfamily.com
www.gundersenhealth.org