Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Accentueaza-ti fericirea si starea de bine

Accentueaza-ti fericirea si starea de bine

Cauti moduri de a te simti mai fericit si de a lupta impotriva depresiei? Un studiu a constatat ca aceste exercitii asigura rezultate pozitive, in special cand sunt realizate regulat.

  • Trei lucruri bune in viata. Pentru urmatoarea saptamana, reflecteaza in fiecare seara la ziua pe care ai avut-o si gaseste trei lucruri care au mers cu adevarat bine. Petrece 10 minute scriind despre ele intr-un jurnal. Este important sa scrii despre aceste aspecte, mai degraba decat sa le "notezi" in mintea ta. Aceste lucruri pot fi unele simple, precum citirea unei povesti la culcare pentru copilul tau sau faptul ca sotul a cumparat inghetata pentru desert. Apoi, alaturi de fiecare element pozitiv, raspunde la aceasta intrebare: „De ce s-a intamplat acest lucru bun?“ De exemplu, daca esti sotie, ai putea sa scrii ca "sotul a cumparat inghetata, pentru ca este foarte grijuliu”.
  • Foloseste punctele forte reprezentative intr-un mod nou. Participantilor la studiu li s-a solicitat sa completeze un chestionar privind caracterul, in care sa identifice principalele lor puncte-forte. Chestionarul este disponibil online la adresa www.authentichappiness.sas.upenn.edu. Poti completa chestionarul sau poti pur si simplu reflecta cu privire la caracterul tau si poti incerca sa gasesti cinci calitati pe care le consideri atuurile tale. Poti sa ceri unui prieten sau unui membru al familiei sa te ajute sa identifici aceste puncte-forte ale caracterului tau. Dupa ce faci acest lucru, alege unul din punctele forte si incearca sa il folosesti in alt mod in fiecare zi a saptamanii urmatoare.
  • Fa o vizita de recunostinta. Identifica o persoana care a fost deosebit de amabila cu tine si careia nu i-ai multumit in mod adecvat - poate o ruda, un prieten, profesor, antrenor, coleg de echipa sau angajator. In saptamana care urmeaza, scrie o scrisoare de recunostinta persoanei in cauza si apoi livreaz-o personal. Redacteaza scrisoarea intr-un mod cat mai specific cu putinta, explicand ce anume a facut acea persoana pentru tine, cat de des iti amintesti de acele eforturi si ce efecte au avut asupra ta. Daca va intalniti, citeste-i scrisoarea cu voce tare. Apoi, gandeste-te la urmatoarele intrebari: Cum te-ai simtit cand ai scris scrisoarea? Cum a reactionat cealalta persoana la scrisoarea ta si cum ai fost afectat de reactia ei? Mai exista vreo persoana fata de care ai vrea sa iti exprimi recunostinta intr-un mod similar?