Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

6 intrebari despre psihologie

1. Ce diferenta este intre un psiholog si un psihiatru?  In ce situatii ar trebui sa apelezi la un psihiatru sau un psiholog?

De obicei, consultarea unui psiholog sau psihiatru poate sa fie un pas dificil din cauza prejudecatilor sau al aspectului stigmatizant al suferintelor psihice - "Doar nu sunt nebun" sau "Daca afla colegii?". In alte situatii apar si preconceptii - "Asta se rezolva cu vointa, nu cu tratament" sau „Doar oamenii slabi se inbolnavesc de nervi``

Si foarte periculos pentru sanatatea ta mentala. Chiar daca decizia de a cauta ajutor de specialitate nu este usor de luat si este dificil sa recunosti ca ai o problema si, cu atat mai mult, sa vorbesti despre ea este important sa apelezi la ajutor specializat din partea unui psiholog sau psihiatru. Discutiile cu prietenii pot fi de mare ajutor, insa pentru ei poate fi dificil uneori sa isi pastreze obiectivitatea /sinceritatea (datorita rolului de prieten) si sa suporte povara problemelor tale.

Intervine acum dilema psihiatru sau psiholog? Intrucat psihiatrul si psihologul sunt profesionisti ai sanatatii mentale, important ar fi sa te adresezi unuia dintre ei initial urmand ca apoi acestia sa decida tipul de specialist de care ai nevoie.

Psihoterapeutul nu trateaza farmacologic (cu medicamente) si daca suferinta ta impune un tratament psihofarmacologic sau daca tu decizi sa alegi acest tip de tratament trebuie sa te adresezi unui psihiatru si impreuna cu el sa alegi tratamentul potrivit. De asemenea, intr-un puseu halucinator acut  sau atunci cand simti ca ceva grav din interiorul fiintei tale ameninta viata ta sau a celorlalti cere urgent ajutorul unui psihiatru. Acesta va decide cand si daca ai nevoie de interventie psihoterapeutica.

Daca problemele tale sunt de ordin relational (relatia cu cei din jur sau partenerul de viata) sau daca suferi de o tulburare de panica, de anxietate, depresie, fobii specifice sau dificultati de adaptare te poti adresa cu incredere unui psiholog/. La fel si in cazul in care observi aceste probleme la cei din jurul tau  si vrei sa ii ajuti. Trebuie sa stii ca granita dintre aceste doua specialitati este greu de trasat cu fermitate si ca adesea problemele cu care vii la psiholog, oricare dintre cele enumerate mai sus, pot trece in competenta psihiatrului si invers. De exemplu, nu orice problema de relatie disfunctionala este o problema strict psihologica, dupa cum nu orice problema de teama paroxistica poate fi rezolvata doar farmacologic.

Cele doua specializari, psihiatrie si psihologie, sunt complementare si nu adverse.

2. Cum imi aleg psihologul/psihoterapeutul?

Mijloacele de informare existente azi te pot ajuta sa iti alegi cu usurinta psihologul. In general este preferabil sa mergi la un specialist recomandat de o persoana avizata sau de un fost client /pacient. Dar daca totusi nu ai in anturajul tau astfel de persoane sau nu doresti sa le soliciti sfatul, poti sa apelezi la internet.

Cand alegi un psiholog/psihoterapeut de pe internet trebuie sa te interesezi daca are drept de libera practica (www.copsi.ro), ce pregatire si experienta are, ce model terapeutic practica si daca persoanele care au apelat la el il recomanda. Daca raspunsurile la aceste intrebari te multumesc poti sa introduci si criterii ceva mai personale dar importante pentru tine  - sa fie barbat sau femeie, sa apartina unei anumite grupe de varsta, sa lucreze in propriul cabinet sau intr-o clinica.

3. Ce diferenta este intre consilierea psihologica si psihoterapie?

In esenta diferentele  sunt de sfera, continut  si segment de adresabilitate. Consilierea psihologică este interventia psihologica in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau in scopul preventiei si ameliorarii problemelor emotionale, cognitive si comportamentale. Acest tip de inteventie se adreseaza cu predilectie omului sanatos aflat in impas existential .

Psihoterapia, spre deosebire de consilierea psihologica este o interventie implicata in egala masura in situatiile de sanatate si boală. Ea se adreseaza:

  • persoanelor sanatoase, aflate in dificultate (ofera confort moral si o mai buna sanatate)
  • celor cu dificultati de relationare (ajuta la o mai buna integrare)
  • celor cu suferinte somatice (alina suferinta)
  • celor alienati (dezvolta capacitatea de orientare in viata si de resocializare)

4. Ce se intampla intr-o sedinta de psihoterapie sau consiliere psihologica?

De regula, cerem ajutorul unui psihoterapeut sau al unui consilier atunci cand familia, colegii sau anturajul nu ne intelege, nu ne confirma,se arata plictisiti sau neinteresati de problemele cu care ne confruntam. Psihoterapeutul nu te va judeca, nu iti va da sfaturi, nu va lua decizii in locul tau dar va face tot posibilul sa te ajute sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru tine. El te va insoti si ghida in procesul de autocunoastere, autodezvaluire si insanatosire fizica si psihica .

 Hotararea de a lucra cu un psihoterapeut pentru obtinerea unor rezultate pozitiv inseamna:

  • participarea la sedinte motivat fata de propria schimbare, dispus sa vorbesti despre gandurile, emotiile si sentimentele tale
  • informare cu privire la eficienta si limitele metodei psihoterapeutice. Sarcina ta – ca si client – este ca, sub indrumarea terapeutului, sa vorbesti despre ucrurile care va preocupa si va macina. Progresul in psihoterapie se realizeaza pe masura ce iti dezvolti capacitatea de autoobservare, capacitatea de a-ti exprima gandurile si emotiile si de a reflecta asupra lor, precum si abilitatea de a surprinde intentiile din spatele comportamentelor tale
  • disponibilitatea de timp pentru a participa t la sedintele convenite impreuna cu terapeutul. Psihoterapia este un demers intensiv si riguros. Si ca orice “studiu“ presupune motivatie, efort, implicare si curaj
  • minim de maturitate emotionala care sa-ti pemita sa inveti cum sa nu critici, sa nu sfatuiesti, sa nu controlezi, sa nu predici altora ci sa-i asculti pe ceilalti cu empatie

5. Cat dureaza o sesiune de consiliere si cat de frecvente trebuie sa fie?

Timpul acordat unei sedinte de psihoterapie este in majoritatea modelelor terapeutice de 45-50 min cu mici variatii in functie de suferinta asistata, varsta persoanei care solicita serviciul de psihoterapie), continutul sedintelor (individuale, de grup ,de cuplu, etc.,).

Frecventa in majoritatea modelelor terapeutice este de o sedinta pe saptamana, exceptie facand psihoterapiile de orientare psihodinamica unde frecventa sedintelor poate fi mai mare. Timpul acordat unei sedinte de consiliere este de 20 min, frecventa 1-2  sedinte pe saptamana.

In practica, frecventa sedintelor se stabileste de comun acord cu  cel care solicita serviciul de  psihoterapie / consiliere si tine cont de disponibilitatea de timp si materiala a clientului, de disponibilitatea de timp a specialistului, de natura problemei care trebuie rezolvata si masura in care problema afecteaza viata persoanei.

6. Cand se incheie procesul de terapie?

Procesul terapeutic se incheie oricand terapeutul considera ca pacientul a parcurs etapele schimbarii cu succes sau oricand terapeutul considera ca pacientul nu face progresele asteptate de el sau de beneficiarul serviciului. In practica, s-a demonstrat necesitatea unui numar minim de 10 - 12 sedinte pentru  psihoterapie, 6 - 8 sedinte pentru  consiliere. In terapiile psihodinamice,  numarul si frecventa sedintelor este mult mai mare si nestandardizat .

Psih. Aurora Frunza, Doctor in Stiinte Medicale

Policlina Floreasca

Presedinte al Asociatiei Psihologilor si Medicilor din Romania

Presedinte al Institutului Roman de Psihologie clinica si Psihoterapii cognitiv –comportamentale

Presedinte al Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Coordonator al Departamentului de Psihosexologie al Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Competente in:

  • Psihoterapie cognitiv-comportamentala
  • Psihoterapie integrativa,  terapii scurte, colaborative, orientate pe solutie
  • Consiliere psihologica si tehnici de sfatuire
  • Hipnoza clinica
  • Evaluarea persoanelor cu handicap
  • Diagnosticul dementelor si abordarea lor terapeutica, psihosomatica aplicata