Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

29 octombrie, Ziua Mondiala a AVC

29 octombrie, Ziua Mondiala a AVC

Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) este anul acesta dedicata preventiei. Datele statistice arata ca pana la 80% dintre accidentele vasculare sunt prevenibile, insa multe aspecte depind de tine. Iata 8 pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a preveni un AVC:

  1. Monitorizeaza-ti tensiunea arteriala
  2. Controleaza-ti colesterolul
  3. Mentine-ti glicemia la nivel scazut
  4. Fa miscare
  5. Mananca sanatos
  6. Incearca sa iti mentii o greutate optima
  7. Renunta la fumat
  8. Mergi la medic pentru controale frecvente daca suferi de afectiuni cardiovasculare si cere sfatul medicului in legatura cu orice medicament pe care il iei, inclusiv aspirina.

Cum se produce un AVC

Multe persoane cred ca un AVC se produce la nivelul inimii, insa acesta are loc la nivel cerebral. Accidentul vascular cerebral este o boala care afecteaza arterele care duc catre creier si care sunt prezente la nivelul creierului. Creierul este un organ extrem de complex – acesta controleaza diferite functii ale organismului. Cand se produce un AVC, iar fluxul sanguin nu poate ajunge in regiunea care controleaza o anumita zona a corpului, acea zona nu va functiona asa cum ar trebui. Totodata, cand se produce un AVC, o parte din creier nu poate obtine sangele (si oxigenul) necesar si, prin urmare, celulele cerebrale mor.

Tipuri de AVC

Un AVC se produce cand un vas de sange care transporta oxigen si substante nutritive catre creier este fie blocat de un tromb (acesta se numeste accident vascular ischemic), fie se rupe si impiedica fluxul sanguin catre creier (accident vascular hemoragic). Mai exista si accidentul ischemic tranzitor (AIT) sau “mini-stroke”, cauzat de un tromb temporar - un AIT este un accident vascular de avertisment sau un mini-accident vascular care produce simptome similare accidentului vascular cerebral. De obicei, AIT dureaza doar cateva minute, insa daca nu este tratat, persoanele care trec prin AIT au un risc crescut de accident vascular. Recunoasterea si tratarea unui AIT reduc riscul unui accident vascular major.

Surse de informatie:

https://www.safestroke.eu/world-stroke-day-2019/

Afla mai multe despre:

Semne de alarma: accidentul vascular cerebral (AVC)