Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

16 martie 2018: Dormi bine, simte-te bine! - Ziua Mondiala a Somnului

16 martie 2018: Dormi bine, simte-te bine! - Ziua Mondiala a Somnului

Ziua de vineri dinaintea echinoctiului de primavara marcheaza Ziua Mondiala a Somnului – World Sleep Day, o inițiativa a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului. Evenimentul isi propune constientizarea tulburarilor de somn si importanta unui somn sanatos. Tulburarile de somn sunt o epidemie globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii pentru aproape 45% din populatia planetei. Exista in jur de 100 de tulburari de somn, insa majoritatea sunt tratabile. Specialistii din intreaga lume aduc la cunostinta publicului eforturile de cercetare care se fac in elaborarea metodelor preventive pentru un management eficient al tulburarilor de somn, in scopul reducerii incidentei acestora si a afectiunilor asociate – obezitate, diabet, hipertensiune, boli mentale, cancer.

 

 

“Bucura-te de lumea somnului, conserva-ti ritmul organismului pentru a te bucura de viata!” este mesajul-cheie pentru 2018.

Ideea sloganului este de a pune accent pe importanta ritmului circadian care asigura un somn sanatos. Ritmul circadian se refera la evenimente ciclice care au loc in organism – ritmul hormonal, temperatura corpului si nivelul de alerta. Sloganul a fost inspirat de Premiul Nobel pentru Medicina acordat in 2017 cercetatorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young, pentru studiul privind mecanismele moleculare care controleaza ritmul circadian.

Ceasul biologic

Ceasul biologic al organismului este cel care produce ritmul circadian, insa acesta este afectat de factori de mediu precum lumina soarelui sau stilul de viata. “Atunci cand o persoana lucreaza in ture de noapte sau calatoreste si trebuie sa se adapteze la un alt fus orar, apare un dezechilibru intre sistemul circadian si stilul de viata. Astfel, persoana ajunge sa doarma si sa manance la ore nepotrivite, ceea ce se traduce prin oboseala pe timpul zilei, performanta fizica si intelectuala reduse, cu risc de accidente, precum si consecinte pe termen lung, adica riscul de a dezvolta tulburari metabolice si cancer,” explica Debra J. Skene, profesor la Universitatea din Surrey (Marea Britanie), cu o experienta de peste 25 de ani in cercetarea ritmului circadian si legatura acestuia cu sanatatea. S-a descoperit ca pastrarea ritmului circadian regulat si un somn de noapte fara intreruperi reduc riscul problemelor legate de somn, al tulburarilor mentale si al afectiunilor cronice ca hipertensiunea, obezitatea si diabetul.

Ce inseamna un somn bun

Un somn linistit reprezinta unul dintre cei trei piloni ai sanatatii de fier, alaturi de alimentatia echilibrata si miscarea fizica, spun specialistii. Exista trei elemente care fac un somn sa fie bun:

  1. Durata (ar trebui sa fie suficienta pentru ca persoana sa fie odihnita si alerta in ziua urmatoare)
  2. Continuitatea (perioada de somn trebuie sa fie lina, fara fragmentari)
  3. Profunzimea (somnul sa fie suficient de adanc pentru ca persoana sa fie in forma maxima)

Ziua Somnului de-a lungul timpului

Primul eveniment Ziua Mondiala a Somnului  a avut loc pe 14 martie 2008 si s-a desfasurat sub sloganul “Dormi bine, traieste pe deplin treaz”. Urmatoarele Zile ale Somnului vor avea loc pe 15 martie 2019 si pe 14 martie 2020.

Consultant: Dr. Mihaela Oros, Medic Primar Pediatru, Coordonator Centru de Somnologie Pediatrica Policlinica Baneasa

Surse de informatie: http://worldsleepday.org/

Afla mai multe: