Tipuri de anestezie realizate

Anestezie regionala

In anestezia regionala, indiferent ca vorbim despre anestezia spinala, peridurala, blocuri de plexuri nervoase sau de nervi periferici ori despre tehnici combinate (rahi-perianestezie), pacientul este in general constient (uneori usor sedat), dar nu percepe senzatia de durere in timpul operatiei. Combinatiile de medicamente care se administreaza de catre medicul ATI blocheaza transmiterea durerii si perceptia acesteia. Functiile vitale sunt monitorizate continuu de echipa ATI care este pregatita sa intervina in orice moment pentru corectarea oricarui dezechilibru. Medicii nostri au expertiza necesara pentru aplicarea celor mai noi tehnici de anestezie regionala, incluzand tehnicile eco-ghidate.

Anestezie generala

Pentru obtinerea anesteziei generale, medicii nostri combina medicamente specifice care asigura hipnoza, adica somnul anestezic, lipsit de vise si de constientizare, cu absenta durerii si cu relaxarea musculara necesara bunei desfasurari a operatiei. Aceste combinatii de medicamente sunt dozate atent de echipa anestezica, administrate continuu de-a lungul operatiei, cu monitorizarea in paralel a functiilor vitale ale pacientului precum si a profunzimii anesteziei. De cele mai multe ori, in timpul anesteziei generale este necesar si controlul respiratiei pacientului cu ajutorul aparatului de anestezie si prin executarea de manevre de plasare a unui tub endotracheal sau a unor dispozitive supralaringiene, aceste gesturi efectuandu-se de cele mai multe ori dupa instalarea anestezie generale.

Evenimentele desfasurate in timpul anesteziei generale nu pot fi constientizate. Dupa terminarea operatiei, anestezia generala este reversata, pacientul trezindu-se fara durere. Tratamentul durerii postoperatorii este multimodal si preemptiv, ceea ce inseamna ca medicul ATI combina inca din timpul operatiei mai multe tipuri de medicamente al caror efect este prevenirea aparitiei durerii. Totusi, avand in vedere variabilitatea individuala a pragului dureros, necesarul analgezic va fi dozat postoperator conform caracteristicilor pacientului.

Analgezia la nastere

Standard de excelenta in ingrijirea viitoarei mame, analgezia peridurala la nastere este utilizata pentru calmarea durerii, asigurand o nastere in conditii de confort si siguranta. Fiecare femeie insarcinata  discuta cu medicul anestezist in cadrul consultului preanestezic (programat de cele mai multe ori in saptamanile 35-36 de sarcina) despre avantajele si dezavantajele tehnicilor de anestezie regionale (peridurala si spinala), dar si despre riscurile materne si fetale.

Viitoarele mame sunt informate detaliat asupra pregatirilor necesare, a procedurilor anestezice aplicate in spitalul nostru, dar si asupra situatiilor in care se impune convertirea unei analgezii la nastere in anestezie peridurala sau generala pentru interventia cezariana sau alta manevra obstetricala impusa de evolutia travaliului. Se va urmari intotdeauna interesul mamei si al fatului, orice act medical fiind subsecvent respectarii acestora.