Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Utilizarea laserului in dermatologie

Principiul de functionare a laserelor (LASER, din limba engleza: “Light amplification by the stimulated emission of radiation”) a fost descris teoretic pentru prima data in 1917 de catre Albert Einstein, insa utilizarea laserelor in medicina a inceput abia la mijlocul anilor 1960, in chirurgia retinei. De atunci, aparatele laser s-au perfectionat permanent, ajungand in prezent sa fie extrem de performante si foarte sigure.

Cum functioneaza aparatele-laser?

Laserele folosesc energia luminoasa, care, trecand printr-un mediu solid (de exemplu, cristal de neodymium-doped yttrium aluminum garnet- ND-YAG sau cristal de Alexandrite), mediu lichid (pulsed dye laser) sau mediu gazos (dioxid de carbon - CO2), isi selecteaza o anumita lungime de unda care sa serveasca perfect scopului propus. Raza laserului este emisa asupra pielii si se absoarbe in mod selectiv la nivelul tesutului – tinta, in functie de culoarea pe care o are acesta (rosu, albastru, maro) sau de continutul de apa al acestuia. Dupa absorbtie, energia luminoasa se transforma in caldura, distrugand tesutul-tinta (de exemplu, radacina firului de par, vasele de sange superficiale, petele maro determinate de soare etc.).

Cum sunt folosite in dermatologie?

In dermatogie, laserele sunt folosite in principal pentru ameliorarea aspectului general al pielii:

  • uniformizarea culorii pielii (stergerea petelor rosii sau maronii)
  • imbunatatirea texturii pielii
  • stimularea sintezei de colagen prin incalzirea profunda a tesutului
  • indepartarea de durata a firelor de par nedorite si al foliculitei (inflamatia foliculilor pilosi) prin procedura de epilare definitiva

Cum folosim tratamentul cu laser in policlinicile Regina Maria

In clinica nostra – Cluj Napoca Muzeului - dispunem de laserul ND-YAG, care, prin cele doua lungimi de unda ale sale (532 nm si 1064 nm), ne permite sa actionam atat asupra leziunilor superficiale (lungimea de unda de 532 nm), cat si asupra celor mai profunde (1064 nm). De asemenea, putem trata atat leziuni in care tinta are culoare rosie (vase de sange dilatate, vasele de sange ale verucilor), cat si leziuni de culoare maro (pete provocate de soare, radacina firului de par). Totodata, prin incalzire profunda, laserul nostru stimuleaza sinteza de colagen din piele si, astfel, textura pielii se imbunatateste.

Contraindicatii si efecte secundare

Contraindicatiile tratamentului laser sunt in principal sarcina, bronzarea recenta (mai putin de o luna), administrarea unor medicamente fotosensibilizante sau anumite boli precum lupusul eritematos.

Efectele secundare obisnuite asociate tratamentului laser variaza de la inrosirea usoara a pielii la formarea de pete rosii sau chiar mici vanatai (care, insa, sunt temporare) sau, in cazul petelor maronii, inchiderea culorii acestora, urmata de diparitia treptata.

Cate sedinte sunt necesare

Sunt necesare mai multe sedinte, in functie de aspectul pe care dorim sa-l imbunatatim, de zona tratata si de alte patologii asociate (de exemplu, in epilarea definitiva, tulburarile hormonale pot conduce la cresterea numarului de sedinte necesare).

Tratamentul cu laser este o procedura medicala care trebuie efectuata de catre medic sau un asistent medical sub supravegherea medicului. Inainte de inceperea tratamentului, este necesara o consultatie medicala, care sa stabileasca tipul de tratament si eventualele contraindicatii.

Autor: Dr. Surcel Alina, medic specialist Dermatovenerologie, Policlinica Muzeului Cluj.