Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Unitatea de Transfuzie Sanguină (UTS) - siguranță când ai nevoie de sânge

Unitatea de Transfuzie Sanguină (UTS) - siguranță când ai nevoie de sânge

Viața unui om poate depinde de o transfuzie de sânge. Spitalul Euroclinic este singurul spital privat care are propria Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS)autorizată în conformitate cu normele Ministerului Sănătății din România.

O transfuzie de sânge poate fi indicată ca urmare a pierderii importante de sânge. Cei mai mulți oameni pot face față unei pierderi moderate de sânge care va fi înlocuită cu alte fluide. Cu toate acestea, când se pierd cantități mari de sânge, transfuzia poate fi cel mai bun mod de a înlocui rapid sângele. Tratamentul transfuzional este necesar pentru a trata sângerările severe care apar în timpul sau după o operație, naștere sau după un accident grav.

“Unitatea de Transfuzie Sanguină din Spitalului Euroclinic funcționează în cadrul Blocului Operator și oferă o serie de teste și servicii care să asigure siguranța și eficiența utilizării sângelui sau a componentelor sanguine, cum ar fi globulele roșii, trombocitele sau plasma. Unitatea de Transfuzie Sanguină este dotată cu echipamente moderne atât pentru efectuarea testelor pretransfuzionale, cât și pentru stocarea și conservarea sângelui și a componentelor sanguine în condiții de maximă siguranță.” a declarat medicul coordonator al unității, Dna. Dr. Corina Posea, medic primar hematolog cu supraspecializare în medicina transfuzională.

Siguranța că pacientul va primi exact sângele adecvat situației lui

Asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată doar atunci când este esențială pentru pacient. Doctorul curant va fi consiliat de către medicii hematologi din cadrul Unității de Transfuzii Sanguine pentru selecționarea celui mai potrivit tip de produs, precum și a cantității necesare. Astfel, produsele de sânge sunt prescrise numai acelor pacienți pentru care nu există o alternativă terapeutică și numai după ce aceștia au fost informați în legătură cu avantajele, precum și riscurile terapiei transfuzionale.

De asemenea, este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui. În acest sens, în cadrul laboratorului Unității de Transfuzie Sanguină se efectuează în conformitate cu normele în vigoare protocolul de teste pretransfuzionale, o gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și depistarea anticorpilor antieritrocitari.

Transfuzia poate fi asociată cu un “transplant” de celule. Astfel, pentru a reduce la minim riscul incompatibilității se efectuează atât depistarea de anticorpi iregulari anti-eritrocitari, cât și proba de compatibilitate pacient-sânge de transfuzat, folosindu mai multe tehnici complementare. În plus față de determinarea grupei sanguine în sistemul ABO și Rh(D) se efectuează și fenotipul eritrocitar, adică determinarea antigenelor în alte sisteme de grupe sanguine. Transfuzia în fenotip previne riscul imunizării, fiind un element în plus de siguranță transfuzională.

Echipa medicală Unitatea de Transfuzie Sanguină Spitalul Euroclinic:

Medic coordonator: Dr. Corina Posea, medic primar hematolog, supraspecializare în medicină transfuzională
Dr. Jenica Zamfir, medic primar hematolog
As.med. Carmen Chircu
As.med. Valentina Arsene
As.med. Florentina Duică
As. Șef Spital Euroclinic Daniela Seceleanu