Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumorile spinale – managementul tumorilor intramedulare

Tumorile maduvei spinarii sunt leziuni care au o frecventa mica de aparitie, dar care, atunci cand cresc in dimensiuni, vor produce compresia maduvei spinarii ceea ce determina disfunctia membrelor prin pierderea functiei senzitive si motorii sau chiar deces, daca nu sunt corect diagnosticate si tratate.

In cadrul Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital, medicii neurochirurgi folosesc cele mai moderne tehnici si metode chirurgicale pentru a diagnostica si trata tumorile intramedulare.

Tipuri de tumori spinale

In functie de localizarea anatomica exista tumori intramedulare intradurale (tumori ale tesuturilor maduvei spinarii localizate in interiorul maduvei, sub dura mater), tumori extramedulare intradurale (tumori ale tesuturilor de langa maduva spinarii localizate in interiorul durei mater) si tumori extradurale (epidurale).

Frecvent, tumorile primare se dezvolta intradural, iar metastazele se dezvolta la nivel osos, epidural.

Cele mai intalnite tumori intramedulare intradurale din punct de vedere histopatologic (al tipurilor de celule care sunt implicate in dezvoltarea tumorala) sunt astrocitoame, ependimoame si hemangioblastoame. Astrocitoamele si ependimoamele pot fi grupate in categoria glioame.

Simptome ale tumorilor spinale

Tesutul maduvei spinarii este format atat din materie cenusie (neuroni si celule gliale, de suport) si materie alba (axoni si tracturi nervoase care transmit impulsurile dintre creier si corp). Toate acestea controleaza postura, miscarea, simtul tactil, precum si functii ale sistemelor autonome vezicale, intestinale si functia sexuala. Pe masura ce tumorile maduvei spinarii se maresc si apasa inclusiv pe tesuturile nervoase sanatoase din jur sunt perturbate aceste traiecte nervoase, ceea ce duce la aparitia disfunctiilor neurologice. In timp, se poate pierde complet functia senzoriala (pierderea sensibilitatii) si functia motorie (perceputa ca slabiciune musculara, pana la imposibilitatea miscarilor) sub nivelul leziunii. Pe langa pierderea sensibilitatii si functiei motorii, pacientii pot sa prezinte dureri, mai ales in timpul noptii la nivelul tumorii, dar care iradiaza.

Diagnosticul tumorilor intramedulare

Ca examinare standard pentru stabilirea diagnosticului de tumora intramedulara se recomanda examenul RMN, investigatia cu gradul cel mai mare de acuratete si noninvazivitate din randul examenelor imagistice. In situatia efectuarii examinarii RMN cu substanta de contrast (gadolinium) este necesara evaluarea functiei renale, datorita faptului ca s-a constatat asocierea unui grad de fibrozare maligna.

Pentru stabilirea diagnosticului diferential in situatia suspectarii unui hemangioblastom se poate efectua arteriografie spinala.

Tratamentul tumorilor intramedulare

Tratamentul medicamentos al tumorilor spinale intramedulare are beneficii limitate. Tratamentul corticoid poate sa conduca spre imbunatatirea tranzitorie a functiei neurologice, dar nu se recomanda ca tratament pe termen lung, deoarece chiar daca acest tratament contribuie la reducerea edemului, el nu trateaza cauza problemelor si anume tumora in sine, iar in plus se poate asocia cu anumite complicatii - ulceratie gastrica, hiperglicemie si imunosupresie.

Regimurile chimioterapice au un grad limitat de succes, care poate fi pus pe seama faptului ca agentii chimioterapici nu pot traversa bariera sange- creier.

Tratamentul chirurgical

Abordarea terapeutica chirurgicala recomandata este rezectia chirurgicala totala. Interventia este stabilita in functie de rezultatele examenului histopatologic al tesuturilor tumorale (efectuat dupa biopsia tumorii) si de gradul in care medicii neurochirurgi pot sa defineasca un plan chirurgical pentru a rezeca tumora.

In cazul astrocitomului, scopul tratamentului este sa fie eliminata tumora, fara a se leza tracturile neuronale normale.

In cazul ependimoamelor, daca se poate stabili un plan chirurgical viabil si tractele neuronale normale nu sunt perturbate, scopul tratamentului chirurgical este de a le elimina complet.

Surse:
Spinal Cord Tumors - Management of Intradural Intramedullary, James S Harrop, Brian H Kopell,, Tristan Blase Fried, Zachary J Senders, George M Ghobrial, Francisco Talavera, Medscape, 2016
Intradural Spinal Neoplasms: A Case Based Review Bradley J. Carra, Paul M. Sherman
www.jaocr.org