Tratamentul conservator al cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii

Tratamentul conservator al cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii

Poate fi pastrat potentialul reproductiv şi hormonal al femeii când aceasta este diagnosticată cu cancer de col uterin?

Răspunsul este sigur DA, dar numai pentru formele incipiente de cancer de col uterin (stadiile IA și IB). În stadii incipiente, în marea majoritate a cazurilor, cancerul de col uterin este localizat strict la nivelul colului uterin.

Totuşi în procente variind între 0,5-15%, celulele canceroase se pot propaga către ganglionii limfatici din pelvis prin intermediul structurilor fibroase care leagă uterul de pereţii pelvici - parametrele.

Pentru a putea conserva uterul, fără riscul ca boala să recidiveze, sunt necesare câteva condiţii:

  • Tumora situată la nivelul colului uterin să nu depăşească 4 cm
  • Ganglionii pelvici să nu fie invadaţi de celulele canceroase
  • Tumora să nu se extindă ascendent la corpul uterului

De asemenea, o condiţie esenţială pentru ca pacienta să poată procrea ulterior este ca aceasta să nu fie iradiată înaintea operaţiei, Când aceste condiţii sunt îndeplinite, se poate practica o intervenţie chirurgicală conservatoare denumită trachelectomie radicală vaginală cu limfadenectomie pelvică laparoscopică.

Acest tip de operaţie a fost imaginat de către profesorul francez Daniel Dargent şi constă în două tehnici minim invazive de chirurgie vaginală şi chirurgie laparoscopică, care oferă pacientei o recuperare exterm de rapidă, cu externare la două zile postopertor.

“Astfel, metoda Dargent, constând în combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginală, oferă un avantaj major femeii, în sensul restabilirii imediate postoperatorie. În plus, beneficiul imens este acela că femeia rămâne femeie, că există viaţă după cancer", a precizat Prof. Dr. Petre Brătilă.

În 2002, Prof. Dr. Dargent a venit în România şi împreună cu Prof. Dr. Brătilă au efectuat la Spitalul Militar Central o intervenţie chirurgicală aplicând noua metodă.

"Abia în 2007, la Spitalul Euroclinic, am putut să folosesc, în premieră, această metodă cu echipa mea", a declarat Prof. Dr. Brătilă, adăugând “...de atunci am operat prin această tehnică peste 30 de femei cu vârsta sub 40 ani, fără nici o complicaţie sau recidivă a bolii, 4 dintre ele ducând la termen sarcina, aceste rezultate fiind comunicate atât pe plan naţional, cât şi internaţional.”

În ce constă trachelectomia radicală?

Trachelectomia radicală este compusă din doi timpi principali:

  • Timpul laparoscopic prin care se urmăreşte găsirea şi analiza în acelaşi timp a ganglionului santinelă (ganglionul santinelă este primul ganglion din lanţurile ganglionare pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase: dacă acesta nu contine celule maligne, înseamnă ca nici ceilalţi ganglioni nu sunt invadaţi)
  • Timpul vaginal prin care se urmăreşte extirparea colului uterin bolnav impreună cu partea superioară a vaginului şi parametrele, după care vaginul va fi anastomozat cu corpul uterin refăcîndu-se integritatea tractului genital

Care sunt riscurile operaţiei?    

  • Complicaţiile intraoperatorii sunt reduse în cazul când operaţia este realizată de chirurgi cu experienţă şi marea lor majoritate se pot rezolva intraoperator fără a pune viaţa în pericol
  • Complicaţiile la distanţă sunt legate de obţinerea sau ducerea la bun sfârşit a unei sarcini sau de riscul de recidivă a bolii (conform studiilor statistice în care pacientele au fost urmărite aproape 20 ani, pentru acelaşi stadiu de boală, riscul de recidiva este acelaşi atât in cazul operaţiilor mutilante, cât şi în cazul  trachelectomiei radicale.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.