Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nasterea este posibila dupa tratamentul conservator al cancerului de col uterin

Tratamentul conservator al cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii
Primul gand al unei femei tinere care primeste teribilul diagnostic de cancer de col uterin se indreapta catre imposibilitatea de a mai ramane insarcinata si de a-si tine in brate bebelusul. Si asta pentru ca, de foarte multe ori, medicii recomanda realizarea tratamentului chirurgical standard, care presupune indepartarea uterului si a colului uterin. Exista, insa, si cazuri in care femeia isi poate pastra potentialul reproductiv si hormonal, adica posibilitatea ca aceasta sa devina mama, prin realizarea unei interventii chirurgicale conservatoare, numita trachelectomie radicala vaginala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica.

Tratamentul conservator al cancerului de col uterin a fost realizat pentru prima data in Romania de catre prof.univ.dr. Petre Bratila, unul dintre pionierii tratamentului afectiunilor ginecologice si uro-ginecologice din tara noastra, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva – recunoastere acordata de Surgical Review Corporation, lider la nivel international in acreditarea spitalelor si chirurgilor pentru siguranta si ingrijirea actului medical. Din 2006 cand a efectuat in premiera nationala procedura de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente, prof. univ. dr. Petre Bratila a realizat pana in prezent 80 de astfel de interventii, in urma carora s-au nascut 14 copii perfect sanatosi.

Prima nastere dupa operatia de col uterin, in premiera nationala la Spitalul Euroclinic

Prima nastere dupa o interventie conservatoare a cancerului de col uterin a avut in urma cu 11 ani, la 31 martie 2010. Pacienta primise diagnosticul de cancer in stadiul 1 si a fost operata in 2006 printr-o metoda folosita doar la Spitalul Euroclinic si care permite pastrarea fertilitatii.

Pana in prezent, in lume au fost realizate peste 1.600 de interventii conservatoare pentru cancerul de col uterin, 80 dintre acestea fiind efectuate cu succes in Spitalul Euroclinic de care echipa condusa de prof.univ. dr. Petre Bratila.

Tratamentul conservator este posibil pentru formele incipiente de cancer de col uterin 

Tratamentul conservator al cancerului de col uterin nu este indicat tuturor femeilor diagnosticate cu aceasta boala. El poate fi realizat numai pentru formele incipiente ale bolii (stadii IA si IB), cand celulele canceroase sunt localizate strict la nivelul colului uterin. 

In stadii incipiente, in marea majoritate a cazurilor, cancerul de col uterin este localizat strict la nivelul colului uterin. Totusi in procente variind intre 0,5-15%, celulele canceroase se pot propaga catre ganglionii limfatici din pelvis prin intermediul structurilor fibroase care leaga uterul de peretii pelvici - parametrele.

Pentru a putea conserva uterul, fara riscul ca boala sa recidiveze, trebuie indeplinite o serie de conditii:

  • Tumora situata la nivelul colului uterin sa nu depaseasca 4 cm
  • Ganglionii pelvici sa nu fie invadati de celulele canceroase
  • Tumora sa nu se extinda ascendent la corpul uterului

De asemenea, o conditie esentiala pentru ca pacienta sa poata procrea ulterior este ca aceasta sa nu fie iradiata inaintea operatiei. 

Interventia chirurgicala conservatoare denumita trachelectomie radicala vaginala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica a fost conceputa de profesorul francez Daniel Dargent si consta in doua tehnici minim invazive de chirurgie vaginala si chirurgie laparoscopica, care ofera pacientei o recuperare exterm de rapida, cu externare la doua zile postopertor.

"Astfel, metoda Dargent, constand in combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginala, ofera un avantaj major femeii, in sensul restabilirii imediate postoperatorie. In plus, beneficiul imens este acela ca femeia ramane femeie, ca exista viata dupa cancer", sustine prof. univ. dr. Petre Bratila, care efectueaza acest tip de interventie in Spitalul Euroclinic.

In ce consta trachelectomia radicala?

Tratamentul conservator al cancerului de col imbina 2 abordari foarte moderne si mai putin invasive: pe cale laparoscopica sunt identificati si extirpati ganglionii limfatici neinvadati de celule canceroase, apoi operatia continua transvaginal prin extirparea colului uterin (trachelectomie), a parametrelor si portiunii superioare a vaginului. Astfel uterul si ovarele raman functionale permitand pacientei sa conserve functia menstruala si reproductiva. 

Concret, trachelectomia radicala este compusa din doi timpi principali:

  • Timpul laparoscopic prin care se urmareste identificarea si analiza in acelasi timp a ganglionului santinela (ganglionul santinela este primul ganglion din lanturile ganglionare pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase: daca acesta nu contine celule maligne, inseamna ca nici ceilalti ganglioni nu sunt invadati)
  • Timpul vaginal prin care se urmareste extirparea colului uterin bolnav impreuna cu partea superioara a vaginului si parametrele, dupa care vaginul va fi anastomozat cu corpul uterin refacandu-se integritatea tractului genital

Care sunt riscurile operatiei?    

Complicatiile intraoperatorii sunt reduse in cazul cand operatia este realizata de chirurgi cu experienta si marea lor majoritate se pot rezolva intraoperator fara a pune viata in pericol.

Complicatiile la distanta sunt legate de obtinerea sau ducerea la bun sfarsit a unei sarcini sau de riscul de recidiva a bolii (conform studiilor statistice in care pacientele au fost urmarite aproape 20 ani, pentru acelasi stadiu de boala, riscul de recidiva este acelasi atat in cazul operatiilor mutilante, cat si in cazul  trachelectomiei radicale.

Tratamentul conservator este la fel de eficient ca tratamentul clasic

Tratamentul clasic recomandat in Romania pentru cancerul de col uterin, inclusive pentru stadiul 1 al bolii, consta in administrarea curei de radioterapie si operatia clasica de extirpare pe cale abdominala a organelor genitale: uterul, trompele, ovarele, conexiunile interioare cu peretii pelvisului si ganglionii limfatici, si anume interventia de histerectomie radicala. 

Metoda aplicata in Spitalul Euroclinic pentru cazurile incipiente de cancer de col uterin este mai putin invaziva, necesita spitalizare mai scurta, de maxim 48 de ore, refacerea pacientei este mult mai rapida si ceea ce este cel mai important, ofera sansa de a avea o viata normala si de a deveni mama.

In plus, rezultatele obtinute prin tratamentul conservator pentru tumori aflate in stadiul IA2 - IB1 sunt comparabile cu cele obtinute prin metoda clasica, si anume sanse de supravietuire de 5 ani pentru peste 85% dintre cazuri.
 

Tratamentul classic: Iradiere si histerectomie radicala

  • Reactii adverse la iradiere
  • Operatie pe cale abdominala
  • Spitalizare 5-7 zile
  • Refacere greoaie
  • Complicatii: pierderea unui rinichi, pierderea de urina prin vagin
  • Pacienta nu poate manca si umbla decat dupa 3 zile
  • Reintegrare sociala mai lenta
  • Pacienta activa sexual in 6-8 luni, uneori insa niciodata datorita traumei psihice
  • Menopauza indusa de tratamentul operator

Tratament conservator: Limfadenectomie laparoscopica si trachelectomie radicala

  • Fara iradiere
  • Pe cale laparoscopica si transvaginala
  • Spitalizare de 2 zile
  • Refacere rapida
  • Complicatii minime
  • Pacienta poate umbla si manca inca din prima zi
  • Reintegrare sociala rapida
  • Pacienta activa sexual in 2 luni. Daca doreste pacienta poate avea o sarcina dupa 1 an.
  • Menopauza va aparea in mod natural

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer si Mirabela Viasu, Medical Content Writer

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, medic primar Obstetrica-Ginecologie, chirurg de excelenta in ginecologica minim-invaziva

Surse:
www.cancer.org
www.nhs.uk
www.mskcc.org
www.sciencedirect.com

Articol actualizat la 29 ianuarie 2021

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.