Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Transfuzie intrauterină fetală

Articol de Dr. Hadi Rahimian Medic primar Obstetrica - ginecologie

transfuzia intrauterina fetala la Spitalul Baneasa

Transfuzia intrauterină fetală este singura metodă care contribuie la menţinerea în viaţă a unui făt care suferă de anemie severă, ajutându-l să atingă maturitatea necesară de care are nevoie pentru a se naşte şi supravieţui în afara uterului.

Această procedură presupune transfuzia de sânge prin cordonul ombilical la un copil aflat încă în uterul mamei. 

Anemia poate fi cauzată de o infecţie virală sau, cel mai frecvent, se datorează izoimunizării Rh. Fiecare persoană are un anumit grup sanguin şi antigene specifice la nivelul celulelor roşii. Unul dintre aceste antigene este antigenul Rh. 85% din populaţie are Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.  Dacă mama are Rh negativ, iar fătul moşteneşte Rh-ul pozitiv de la tată, la prima sarcină nu este neapărat un risc, însă în corpul mamei se formează anticorpi anti Rh. La o nouă sarcină cu făt Rh pozitiv, anticorpii formaţi ajung în circulaţia fătului şi distrug globulele roşii ale acestuia, copilul devenind anemic.

În aceste circumstanţe, dacă anemia este severă, fătul ar putea muri dacă nu se face transfuzie de sânge. Transfuzia intrauterină are ca scop:

  • prevenirea sau tratarea hidropsului fetal, o complicaţie severă a anemiei, în care fătul dezvoltă insuficienţă cardiacă cu acumularea de lichid în exces la nivelul cavităţilor organismului
  • continuarea sarcinii, asfel încât copilul să se nască cât mai aproape de termen

Transfuzia intrauterină se efectuează sub control ecografic,  care permite medicului să introducă cu precizie în vasele din cordonul ombilical un ac fin,  prin intermediul căruia se va transfuza sânge special pregătit direct la copil. Această procedură va furniza fătului sânge suficient pentru 2-3 săptămâni, moment în care poate fi nevoie de transfuzii suplimentare.

Procedura de trasfuzie fetală se efectuează în centre specializate, de către medici obstetricieni cu expertiză în medicina materno-fetală. Aceştia vor stabili indicaţia pentru un astfel de tratament şi vor efectua  procedura. Este o tehnică dificilă si de mare fineţe, deoarece necesită transfuzia unei cantităţi precise de sânge printr-un cordon ombilical fragil.  

Facem tot ce este posibil pentru ca tu să naşti un copil sănătos!

În România întervenţiile intrauterine sunt încă la început, existând doar câteva centre cu experienţă în acest domeniu. Tratamentele intrauterine trebuie efectuate în spitale multidisciplinare şi cazurile trebuie selecţionate foarte atent. “Metodele sunt încă la început şi dacă putem să le preluam treptat şi să le practicăm corect atunci vom face cu adevarat performanţă în domeniul medicinii fetale” a declarat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.

Echipa de specialişti în medicină materno-fetală din Spitalul Băneasa a efectuat până in prezent următoarele tipuri de intervenţiile intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, şunturi vezico-amniotice şi şunturi toraco-amniotice, ultimele două proceduri fiind efectuate în premieră în România.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie