Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre remodelarea corporala

Nu incape nicio indoiala ca aspectul fizic pare sa aiba o importanta tot mai evidenta in societatea actuala, nu doar in viata personala, ci si in cea profesionala.

Nu degeaba se spune ca prima impresie conteaza si ca, desi pe parcursul unei relatii, sarmul, inteligenta, umorul sau caracterul pot prevala si pot consolida o relatie, adevarul este ca nu intotdeauna aceste calitati, mai putin vizibile, au sansa de a repara deceptia unei prime intalniri ratate, care ar fi putut fi decisiva, poate, pentru viata ta.

Cercetatorii confirma constatarile empirice ale oamenilor, de-a lungul vremii. Un studiu publicat in 2016 in „Frontiers in Psychology” arata ca, de exemplu, persoanelor supraponderale le este mult mai greu sa isi gaseasca un loc de munca, in comparatie cu aplicantii normoponderali, in timp ce pozitiile de top management in diferite corporatii sunt detinute, conform unor studii, mai mult de persoane inalte si mai putin de cei de inaltime medie sau scunda.

Desi preocuparea pentru aspectul exterior se regaseste practic la toate varstele, este de notorietate atentia pe care femeile o acorda imaginii pe care o proiecteaza in exterior, mai ales in contextul promovat in ultimii ani de mass media sau retelele de socializare care asociaza idealul de frumusete cu o silueta supla, tonifiata, un aspect tineresc si, bineinteles, absenta categorica a oricaror inconveniente care ar atesta trecerea timpului, cum ar fi ridurile, celulita, pernutele de grasime sau pielea lasata.

Astfel ca industria frumusetii, a esteticii medicale sau a chirurgiei plastice a inflorit exponential in ultimii ani si promisiunile unor efecte spectaculoase privind retusarea sau remodelarea  aspectului exterior fac, nu de putine ori, furori intre aspirantele la mult ravnitul “covor rosu” al societatii in care traim. Un corp sculptat, „lucrat”, un aspect atragator, nu numai ca starnesc admiratie dar pot constitui si un tichet pentru o calatorie la clasa I catre succes, spun unii, chiar daca exista si destui sceptici care clameaza superioritatea „continutului” in fata oricarui „ambalaj”, oricat ar fi el de poleit. Insa, una nu o exclude categoric pe cealalta si optiunea pentru remodelarea corpului ar putea fi o prima treapta si catre un sentiment de multumire, de incredere de sine si de bine interior.

Ce este remodelarea corporala?

Astazi, netezirea si modelarea corpului nu inseamna doar exercitii fizice si dieta. Remodelarea corporala datorita celor mai recente inovatii estetice, defineste si sculpteaza corpul, indepartand excesul de grasime si/sau piele pentru a da forma visurilor tale.

Poate fi o procedura medicala sau chirurgicala care te ajuta sa scapi de pielea suplimentara (in exces), sa elimini surplusul de grasime, sa imbunatatesti definirea muschilor si aspectul epidermei   sau sa remodelezi si sa conturezi o anumita zona.

Te ajuta remodelarea corporala sa slabesti?

Terapiile pentru remodelare corporala sunt tot mai diverse, insa majoritatea promit rezultate vizibile dupa parcurgerea unui program complet care consta in multiple sedinte succesive, separate de diferite intervale de timp. Pentru ca succesul acestor proceduri sa fie vizibil intr-un interval de timp mai scurt, se recomanda apelarea la combinatii de terapii sau asocierea cu o dieta controlata si cu exercitii fizice dinamice.

Reconturarea corpului nu te ajuta de obicei sa slabesti. In schimb, ajuta la modelarea zonelor specifice in care pierderea in greutate nu este eficienta sau cand, dupa o scadere ponderala rapida si marcata, de exemplu dupa chirurgie bariatrica sau regimuri intensive de slabire, ai obtinut nu doar greutatea dorita ci si un exces inestetic de piele.

De la abdomene si fese pana la coapse si barbie dubla, exista o solutie de remodelare a corpului pentru a te ajuta.

Ce tipuri de proceduri de remodelare corporala exista?

Procedurile de remodelare sunt nenumarate si tot mai sofisticate, insa, ele pot fi clasificate, in principiu, in proceduri noninvazive, minim invazive si chirurgicale.

Daca majoritatea se efectueaza in clinicile medicale sau chirurgicale, necesitand protocoale stricte pentru siguranta pacientului si eficienta terapiei, in ultima vreme un numar tot mai mare de clinici de infrumusetare sau spa-uri se remarca prin aplicarea unor tehnici noninvazive, care nu presupun, neaparat, prezenta unui medic sau a unei asistente de specialitate.

Poti opta pentru oricare dintre ele, dupa ce in prealabil ai consultat un medic estetician, care va evalua indicatiile si va cantari atat beneficiile cat si riscurile acestor proceduri pentru sanatatea ta, deoarece nu toate procedurile sunt lipsite de riscuri, iar unele au contraindicatii pe care ar trebui sa le cunosti din timp.

Cui se adreseaza procedurile de remodelare corporala?

Ai putea sa apelezi la aceste proceduri daca:

  • Ai urmat o dieta sau o interventie chirurgicala si pielea a inceput sa ti se lase
  • Ai urmat un regim de scadere ponderala, insa persista zone in care grasimea este refractara si nu cedeaza, indiferent cate exercitii, perioade de post sau legume ai consumat  
  • Ai o celulita suparatoare
  • Te confrunti cu o retentie de lichide in organism
  • Iti doresti rezultate rapide
  • Ai nascut si vrei sa iti recapeti tonusul muschilor abdominali si sa atenuezi vergeturile
  • Simti ca varsta a inceput sa te tradeze si iti doresti o revigorare si modificare a aspectului epidermic si structurilor subiacente ( derm, tesut subcutanat, tesut muscular)
  • Ai trecut printr-o perioada dificila si procesele de uzura accelerata ar trebui stopate si, de ce nu, reversate.

Care sunt beneficiile procedurilor de remodelare corporala?

In urma unui tratament de remodelare corporala se obtin urmatoarele rezultate:

  • Fermitatea si tonifierea pielii lasate si ridate
  • Imbunatatirea aspectului pielii prin cresterea elasticitatii, scaderea ridurilor, intinerire
  • Reducerea celulitei si diminuarea aspectului de “coaja de portocala”
  • Definirea si tonifierea muschilor
  • Eliminarea depozitelor de grasime localizate, scaderea circumferintei taliei sau coapselor, in functie de zona tratata
  • Imbunatatirea circulatiei sanguine si cresterea drenajului limfatic
  • Diminuarea tesutului adipos
  • Eliminarea edemelor sau a lichidelor retentionate in organism

 

Care sunt cele mai cunoscute proceduri de remodelare non-invaziva?

Remodelarea corpului nechirurgicala se numeste lipoliza. Exista mai multe metode de lipoliza aplicate de regula atunci cand exista un exces de grasime in anumite zone pe care dorim sa le corectam. Excesul de grasime si celulita pot cauza o varietate de probleme estetice, inclusiv conturul neatractiv si aspectul de „coaja de portocala”. Cea mai buna strategie de a elimina excesul de grasime este printr-o dieta adecvata si prin exercitii fizice, insa unele zone incapatanate nu raspund bine nici la dieta, nici la exercitii fizice.

Concret, aceste tehnici sunt:

  • Criolipoliza- foloseste temperaturi foarte scazute pentru a distruge celulele adipoase;
  • Lipoliza prin injectie implica introducerea acidului deoxicolic in organism pentru a tinti celulele adipoase;
  • Lipoliza cu laser foloseste lasere pentru a distruge celulele adipoase;
  • Lipoliza cu radiofrecventa utilizeaza unde ultrasunete si caldura pentru a viza celulele adipoase;
  • Alte tehnici noninvazive

De ce sa tratezi excesul de grasime

  • Motivele fizice si emotionale pentru tratarea excesului de grasime includ:
  • Aspectul imbunatatit in urma procedurilor
  • Stima de sine sporita
  • Promovarea sanatatii mai bune

Criolipoliza

Criolipoliza, cunoscuta si sub denumirea de „inghetare a grasimilor” sau „coolsculpting” este o procedura noua care implica racirea neinvaziva a grasimii corporale pentru a descompune celulele adipoase, avand ca rezultat o reducere a adipozitatii organismului fara deteriorarea altor tesuturi. 

Frigul poate tinti si elimina in mod selectiv celulele adipoase fara a deteriora pielea sau tesutul din jur.

Este o procedura sigura, eficienta si confortabila, cele mai frecvente efecte secundare raportate fiind de tipul: amorteala temporara, roseata, umflare, vanatai, fermitate, usturime si durere. Cele mai dramatice rezultate apar, insa, dupa doua luni si se pot imbunatati in continuare, in patru pana la sase luni.

In timpul procedurii:

  • Un aplicator de vid este plasat pe piele pentru a o aduce in contact cu panourile de racire.
  • Pacientii simt o senzatie de frig pentru cateva minute, deoarece produce un efect anestezic.
  • Grasimea este supusa unui proces de racire de pana la o ora.

De ce sa alegi criolipoliza pentru excesul de grasime:

  • Candidatii ideali sunt relativ apti, dar au cantitati mici de grasime corporala refractara care nu poate fi redusa cu usurinta prin dieta sau exercitii fizice.
  • Procedura este neinvaziva.
  • Nu exista efecte secundare pe termen lung sau semnificative.
  • Nu sunt necesare anestezice si medicamente pentru durere.
  • Procedura este ideala pentru abdomen, coapse si spate.

Laser sau LLLT ( Low Level Laser Therapy)

Energia laser rece emisa in tesuturile corpului este absorbita de celulele adipoase, care sunt apoi degradate si, ulterior, reziduurile eliberate sunt metabolizate si drenate de catre organism.

Sistemul lipolaser, nu numai ca lizeaza celulele adipoase si stimuleaza metabolismul trigliceridelor eliberate, dar ajuta si la drenajul limfatic prin stimularea ganglionilor limfatici in zona de tratament.

Procedeul, care consta in aplicarea unui fascicul laser de energie joasa de o anumita frecventa, este eficient in reducerea grasimii localizate, a circumferintei si in reducerea edemelor.

Procedura ofera rezultate imediate si cuantificabile.

Beneficii:

  • Activeaza circulatia;
  • Confera elasticitate, fermitate si tonus pielii;
  • Reduce fibroza;
  • Elimina celulita;
  • Elimina adipozitatea localizata;
  • Se recomanda o serie de minim 3-6 tratamente sau conform protocolului in vigoare, care pot reduce 1-4 masuri in circumferinta.
  • Procedura ofera rezultate imediate si cuantificabile.

Ultrasunete

Cand ne gandim la ultrasunete, ne vine in minte banala ecografie. Insa energia ultrasunetelor de mare intensitate este aprobata ca tehnologie non-chirurgicala si neinvaziva pentru a tinti si distruge celulele adipoase de sub suprafata pielii.

Tratamentele dureaza de obicei aproximativ o ora, timp in care pacientul poate prezenta o usoara durere, vanatai, roseata si umflare.
Intr-un studiu clinic, reducerea medie a taliei a fost de aproximativ un inch (2,5 cm), ceea ce este echivalent cu o marime de rochie sau pantalon. Rezultatele complete se vad de obicei dupa opt pana la 12 saptamani.

Cavitatia

Cavitatia, denumita si liposuctie virtuala, reprezinta o metoda foarte eficienta de combatere a  celulitei si a adipozitatilor localizate, prin utilizarea ultrasunetelor de frecventa joasa, cu rezultate echivalente liposuctiei chirurgicale traditionale.
 
Ultrasunetele de frecventa joasa patrund intre cativa milimetri si 5 cm in profunzimea stratului adipos, in functie de energia cu care se lucreaza, indepartand definitiv celulele globuloase de grasime.

Datorita presiunii pe care o genereaza, acest tip de ultrasunete induc formarea de mici bule de vapori si gaz (bule cavitationale) si implozii succesive, care rup efectiv membranele celulelor adipoase, fara a afecta alte structuri adiacente. Celula adipoasa se lichefiaza, se dezintegreaza si tot continutul eliberat prin spargerea ei (trigliceride, colesterol, acizi grasi, toxine) este absorbit de limfa, drenat prin sistemul limfatic si eliminat prin tractul urinar. Efectele constau in reducerea evidenta in circumferinta (datorata reducerii volumului celulelor adipoase), realizandu-se un nou contur corporal.

Contraindicatiile cavitatiei:

In ciuda numeroaselor beneficii, tratamentul cu cavitatie nu este recomandat tuturor persoanelor. Din acest motiv, inaintea optarii pentru un astfel de tratament, pacientul va trebui sa ceara parerea unui medic profesionist, care este in masura sa evalueze conditiile generale de sanatate si, eventual, ii poate sugera metode alternative de slabit. Contraindicatiile implica:

  • sarcina;
  • modificari ale tensiunii arteriale;
  • afectiuni renale;
  • colesterol ridicat sau hipertrigliceridemie;
  • cicatrici, hernie sau efectiuni dermatologice in zona supusa tratamentului;
  • hemofilie sau tratament cu anticoagulante;
  • stimulator cardiac sau alte dispozitive electronice implantate.

Radiofrecventa

Principiul tehnicii de radiofrecventa consta in generarea unui soc termic la nivelul straturilor profunde ale pielii si tesutului adipos, ceea ce determina distrugerea celulelor adipoase si stimularea reactiei de regenerare din partea organismului. Caldura generata la nivelul dermului superficial si profund determina denaturarea fibrelor de colagen (5-20%) si, in consecinta, o contractie imediata a fibrelor.

Astfel sunt stimulate fibroblatele care vor produce colagen nou. Aplicarea in profunzime a caldurii va descompune adipocitele, reziduurile fiind resorbite prin sistemul limfatic.  

Efectul este vizibil chiar dupa prima sedinta, dar efectul profund se va constata dupa cateva saptamani sau chiar luni de la inceperea tratamentului. Tratamentul nu are efecte secundare.

Alte tipuri de proceduri noninvazive pentru tratamentul celulitei

Tehnologia LED

Tehnologia LED, pe baza diodelor emitatoare de lumina multicolora. Tratamentele anticelulitice cu noua tehnologie LED sunt neinvazive, au efect remodelator, rapid si sunt nedureroase. Procedura reprezinta o alternativa viabila la interventiile chirurgicale, pentru a reduce considerabil tesutul adipos.

  • Are efect vasodilatator, activeaza circulatia sangelui
  • Previne aspectul de “coaja de portocala” si tonifiaza pielea
  • Reduce 1-3 cm in volum la prima sedinta
  • Ajuta la arderea grasimilor localizate
  • Reduce semnele de imbatranire, scade dimensiunea porilor si reduce ridurile
  • Creste nivelul de colagen si elastina la toti pacientii

Un astfel de tratament anticelulitic se efectueaza in serii de 12 sesiuni, constand in mai multe etape: activarea enzimelor, vasodilatatie, drenaj si masaj limfatic. Rezultatul este o piele tonificata si o reducere considerabila in volum a celulitei.

Presoterapia

Presoterapia este o metoda de tratament care presupune drenaj limfatic. Contribuie la oxigenarea tesuturilor, eliminarea toxinelor si a lichidelor in exces, precum si la redefinirea si subtierea stratului adipos in zona abdominala, a coapselor si picioarelor.

Mezoterapia

Mezoterapia presupune injectarea unui amestec de substante cu efect lipolitic, a unor vitamine si minerale in zonele cu depozite de grasime, cu rolul de a reduce volumul acestora. Totodata, mezoterapia are efect de tonifiere si revitalizare a pielii si poate fi folosita si pentru zona gatului.

Efectele adverse ar putea consta din aparitia unor mici echimoze la nivelul pielii care se remit in cateva zile.

Impachetarile la rece si la cald

Impachetarile la cald si la rece pot fi diferite, insa ambele au efect anticelulitic, reduc excesul de grasime, decongestioneaza tesutul adipos si imbunatatesc circulatia sanguina.

Drenaj limfatic

Drenajul limfatic presupune efectuarea unui masaj specific si exercitarea unei presiuni in ariile corespondente ganglionilor limfatici (gat, sani, abdomen, zona inghinala, genunchi), cu scopul de a stimula drenarea limfei si a toxinelor. Drenajul limfatic are ca actiune:

  • stimularea circulatiei venoase si limfatice
  • eliminarea celulitei
  • eliminarea edemelor post operatorii sau posttraumatice
  • prevenirea varicelor
  • prevenirea tromboflebitei
  • tratarea obezitatii
  • detoxifierea totala a organismului
  • este ideal pentru tratamentul limfedemelor cu diferite etiologii

Electrostimularea

Procedura de electrostimulare corporala a fost folosita initial in recuperarea musculara a astronautilor dupa intoarcerea din spatiu. Apoi a fost introdusa in spitale, in special in tratarea cazurilor de leziuni ale nervilor, durere, reabilitare post-accident.

Actualmente, tehnologia a ajuns la un nivel extrem de avansat, devansand fitness-ul si chirurgia plastica in unele centre de estetica medicala si corporala.

Electrostimularea  consta in aplicarea unor impulsuri electrice cu ajutorul unor electrozi care activeaza diverse grupe musculare prin miscari vibratorii si stimuleaza arderea grasimilor. Procedura simuleaza un fitness intensiv, expertii considerand ca o sedinta de 45 minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica neintrerupta.

Ajuta la definirea si tonifierea musculara, cresterea metabolismului, a circulatiei sanguine si oxigenarii, precum si la eliminarea progresiva a excesului de grasimi.

De ce sa alegi procedurile non-invazive pentru eliminarea excesului de grasime

Esti candidatul ideal pentru aceste proceduri daca esti relativ in forma, dar ai o grasime corporala incapatanata care nu poate fi redusa cu usurinta prin dieta sau exercitii fizice. Pe langa indepartarea grasimilor, multe terapii pot fi folosite pentru a conferi fermitate pielii prin stimularea productiei de colagen si elastina. Alte beneficii includ:

  • Timpul minim de recuperare
  • Neinvazivitatea
  • Durerea minima

La ce sa te astepti dupa procedurile noninvazive de remodelare corporala?

Procedurile non-invazive pentru eliminarea excesului de grasime implica timp minim de recuperare; iti poti relua activitatile normale in aceeasi zi.

Un mic dezavantaj il constituie timpul pana la remarcarea schimbarilor locale si numarul mai mare de sesiuni de tratament.

Pacientii vor observa o scadere vizibila a depozitelor de grasime in doua pana la patru luni, dupa mai multe sesiuni terapeutice succesive.

Optiunile pentru remodelarea chirurgicala a corpului

Liposuctia

Liposuctia este o interventie chirurgicala care indeparteaza definitiv grasimea. Nu este o alternativa oportuna la dieta. Candidatii ideali pentru aceasta procedura sunt supraponderali sau obezi, au peste 18 ani, au o sanatate generala buna si urmeaza deja o dieta sanatoasa si un regim de exercitii fizice.

Liposuctia se efectueaza in principal pe:

  • Abdomen
  • Solduri
  • Coapsele exterioare
  • Interiorul coapselor
  • Spate
  • Flancuri
  • Fese
  • Gat
  • Bratele superioare

Medicul foloseste un tub gol cunoscut sub numele de canula pentru a indeparta pernutele de grasime aflate in exces in diferite parti ale corpului. Canula este introdusa prin mici incizii aplicate in piele.

Ocazional, grasimea este slabita cu ser sau lichefiata cu laser pentru a facilita indepartarea ei prin aspiratie.

Procedura este invaziva si se efectueaza sub anestezie locala, fiind monitorizate tensiunea arteriala, ritmul cardiac si concentratia oxigenului din sange.

Dupa ce grasimea este indepartata, inciziile sunt de obicei lasate deschise si acoperite cu bandaje.

Liposuctie tumescenta

In tehnica tumescenta de liposuctie, zona tratata este infuzata cu foarte multa solutie salina continand epinefrina si lidocaina. Solutia are rol de anestezic local si provoaca vasoconstrictie pentru a limita pierderea de sange. Lichidul injectat contribuie si la o mai buna separare a straturilor de tesut adipos.

O canula manevrata de medic desprinde grasimea si o inlatura prin suctiune.
In tehnica tumescenta volumul de lichid injectat este de doua pana la de trei ori volumul tesutului gras ce se doreste a fi eliminat.

Anestezicul local elimina necesitatea anesteziei generale sau intravenoase iar epinefrina elimina practic sangerarea chirurgicala in timpul procedurii. Prin eliminarea riscurilor de anestezie generala si sangerare chirurgicala excesiva, acest tratament reduce riscul implicat de liposuctia traditionala, majoritatea pacientilor revenind la rutina cotidiana mai devreme si cu rezultate excelente.

Liposuctia tumescenta este astazi cea mai utilizata tehnica de liposuctie. Este printre cele mai sigure tehnici iar practicarea pe scara larga a permis perfectionarea procedurii si adaptarea ei la diferitele zone ale corpului cu specificitatea lor.

Procedurile de lifting si plastie

Aceste proceduri chirurgicale indeparteaza excesul de grasime si pielea suplimentara. Exemplele includ o abdominoplastie (abdominoplastie), lifting facial, lifting de sani (mastopexie) si interventia chirurgicala pentru barbie dubla.

Desi liftingul facial este popular si binecunoscut pentru efectele spectaculoase produse si afisate de vedetele locale sau internationale, interventii precum abdominoplastia si liftingul de sani exista de zeci de ani. Recent, tehnicile au evoluat mai ales prin amploarea lor, fiind vizate multiple zone intr-o singura sedinta, riscurile asociate acestor interventii complexe fiind tot mai controlate.

De exemplu, una dintre cele mai populare interventii este liftingul inferior al corpului, care include burta, coapsele exterioare si zona din jurul sectiunii mediane.

Alte optiuni includ un lifting pentru partea superioara a corpului, care se concentreaza pe sani si spate, precum si lifting pentru brate, interiorul coapselor si fata si gat.

Siguranta interventiilor post chirurgie bariatrica

Chirurgia bariatrica se afla astazi in topul preferintelor privind interventiile de reducere ponderala spectaculoasa. Pe masura ce interventia chirurgicala de slabire devine mai populara, pierderile in greutate de 100 de kilograme sau mai mult devin comune. Dar, spun expertii, rezultatul poate fi in acelasi timp plin de satisfactii si crud, deoarece straturile de piele in exces inlocuiesc straturile de grasime pierdute. De aceea, interventiile plastice (liftingul si abdominoplastiile) dupa scaderea masiva in greutate, constituie etapa logica si necesara pentru consolidarea succesului unei operatii bariatrice.

Printre problemele care au fost, insa, citate dupa interventiile de lifting si plastie post chirurgie bariatrica, se numara infectia ranilor, redeschiderea ranilor care necesita drenaj chirurgical si sangerarea in exces care necesita o a doua interventie chirurgicala. Transfuziile de sange sunt, de asemenea, necesare in numeroase cazuri. Rar, pacientii au dezvoltat cheaguri de sange letale.

Cercetarea a raportat ca pacientii care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica (operatie de scadere in greutate pe stomac si/sau intestine) care au asteptat aproximativ un an inainte de a fi supusi unei interventii chirurgicale de conturare a corpului au experimentat o reducere a ratei de complicatii - si au ajuns sa aiba spitalizari mai scurte. Cercetatorii au raportat, de asemenea, ca asteptarea a permis o scadere dramatica a ratei mortalitatii, de la 14% pentru cei care au suferit o interventie chirurgicala de remodelare a corpului imediat dupa ce au pierdut in greutate, la 0% pentru cei care au asteptat.

7 lucruri de facut inainte de operatia de remodelare corporala

Daca te gandesti la o interventie chirurgicala de remodelare a corpului, iata ce ar trebui sa iei in considerare prioritar:

  • Stabilizeaza-ti greutatea timp de cel putin trei luni si asigura-te ca vei corecta deficientele nutritionale (care sunt frecvente dupa o interventie chirurgicala de slabire).
  • Stabileste-ti o retea de sprijin de incredere, compusa din familie si prieteni care sa te ajute in timpul recuperarii.
  • Asigura-te ca ai suficient timp liber de la serviciu pentru a te recupera. Va dura 4-6 saptamani, in functie de procedura.
  • Intelege ca totul este un compromis intre indepartarea pielii, obtinerea unui contur si cicatricea rezultanta. Cicatricile sunt permanente. Se estompeaza, dar nu dispar in timp.
  • Prioritizeaza-ti corpul in functie de zona care te deranjeaza cel mai mult si concentreaza-ti mai intai interventia chirurgicala acolo. Este posibil sa descoperi ca nu ai nevoie de proceduri suplimentare.
  • Inainte de operatie, renunta la fumat (pentru a reduce complicatiile) si creste-ti aportul de proteine la 50 pana la 70 de grame pe zi pentru a accelera vindecarea.
  • Alege un chirurg specializat in chirurgie plastica si reconstructiva.

Remodelarea corporala dupa nastere

Sarcina vine la pachet cu bucurii si noi provocari, dar si cu schimbari majore ale corpului tau. Cresterea copilului poate duce la aparitia vergeturilor pe abdomen si a depozitelor de grasime, cresterea sanilor si luarea in greutate. Cu toate acestea, tratamentele de remodelare corporala (tratamentele anticelulitice, vacuum-ul, electrostimularea, etc) sunt contraindicate in acesta perioada. Aceasta pentru ca toate aceste tratamente iti pot influenta circulatia si iti accentueaza contractia musculara, ceea ce poate duce la hemoragii, avort sau nastere prematura.

Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina.  

Cu toate acestea, exercitiile fizice nu doar ca sunt permise dar sunt chiar indicate pe parcursul sarcinii, pentru ca ele pot preveni unele complicatii si te ajuta sa ai un travaliu cat mai usor. Ar trebui sa faci miscare de cel putin trei ori pe saptamana, timp de jumatate de ora, insa evita orice sport sau activitate care iti pune in pericol echilibrul sau siguranta ta si a copilului.

Dupa nastere si in special pe perioada alaptarii, de cel putin sase luni, nu este indicat sa apelezi la un tratament de remodelare corporala, cu exceptia celor bazate pe tehnici de masaj. Astfel, cele mai recomandate tratamente sunt masajele anticelulitice, terapeutice, de drenaj sau de relaxare, dar si exercitiile fizice care te pot ajuta sa iti reintri in forma.

Ce riscuri exista?

La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, exista riscul de aparitie a unor reactii adverse.

Acestea pot sa includa, in cazul procedurilor noninvazive si in special, dupa laser:

  • Inrosirea rapida a pielii
  • Sensibilitate crescuta
  • Hiperpigmentare
  • Hipopigmentare (albirea pielii)
  • Aparitia cicatricelor
  • Aparitia echimozelor(vanatailor).

Tratamentele chirurgicale pot necesita anestezie locala sau generala, iar riscurile, desi insignifiante, totusi pot include:

  • Sangerare
  • Infectie
  • Redeschiderea liniei de sutura
  • Tromboza
  • In cazuri extrem de rare, deces.

In concluzie, remodelarea corporala are un spectru larg de interventii, de la cele inofensive si noninvazive dar cu rezultate mai putin spectaculare, la interventii estetice si plastice majore, mai ales in cazuri bine selectionate care au indicatie specifica. Insa, niciuna dintre aceste interventii nu substituie importanta unei diete zilnice bogate in legume si fructe crude, care mentine tesuturile tinere si scade procesele de imbatranire. In societatea actuala, mai ales un program de exercitii fizice in aer liber, nu doar ca reduce riscul de cancer, boli degenerative, cardiovasculare si reumatologice, dar iti asigura si o minte sanatoasa prin diminuarea stresului cronic care se traduce direct in riduri, celulita, un aspect imbatranit prematur sau piele flasca.

Surse de informatie:

https://www.asds.net
https://www.plasticsurgery.org
https://med.stanford.edu
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor