Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia cu testosteron: se aplica si in cazul femeilor?

Terapia cu testosteron: se aplica si in cazul femeilor?

Unele persoane incearca testosteronul pentru a-si ridica nivelul libidoului, dar terapia este inca neconcludenta in cazul femeilor.

Probabil ai vazut acele reclame TV adresate persoanelor cu „nivel scazut de T”  - scaderea nivelului testosteronului care apare, de cele mai multe ori, odata cu inaintarea in varsta. Deoarece acest hormon masculin este o componenta esentiala in dorinta sexuala, scaderea libidoului este un simptom comun al "nivelului scazut de T". Barbatii cu aceasta problema se pot trata cu testosteron pentru a-si imbunatati performantele sexuale si ameliora alte simptome.

Corpul femeii produce, de asemenea, testosteron. De fapt, acesta e folosit pentru a produce o forma de estrogen numit estradiol. Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul nostru de testosteron scade, de asemenea. Cu toate acestea, nu vei vedea aceleasi manevre publicitare in campaniile de vanzare de produse pentru „nivel scazut de T” pentru femei, in mare parte pentru ca nu s-a aprobat niciun produs ce contine testosteron pentru femei.

Totusi, unele femei sunt interesate de tratamentul cu testosteron, nu numai pentru a-si spori apetitul sexual, ci si pentru a-si imbunatati masa musculara, densitatea oaselor sau starea de spirit - alt posibil beneficiu atribuit acestei terapii.

Utilizarea de testosteron la femei

"Stiu ca multe femei il folosesc, si exista unele date preliminare care arata ca acesta creste libido-ul", spune Dr. Alan Malabanan, lector la Harvard Medical School. Studiile pe femei aflate in post-menopauza au dezvaluit ca administrarea de testosteron (de multe ori, pe langa terapia cu hormoni pe care  femeile o urmeaza deja in tratarea simptomelor de menopauza) creste usor dorinta sexuala si placerea, comparativ cu un tratament placebo (tratament inactiv).

Dezavantajul este ca cele mai multe dintre aceste studii au durat numai sase luni. „Per ansamblu, acestea au fost studii pe termen scurt", spune Dr. Jan Shifren, lector de obstetrica-ginecologie si biologie reproductiva la Harvard Medical School. "Nu putem spune ca testosteronul este un medicament administrat femeilor pe termen lung si in conditii de siguranta."

Calitatile testosteronului de a ajuta la intarirea oaselor, de a imbunatati forta musculara sau alte beneficii propuse - beneficii care includ o functie mentala si o stare de spirit mai buna, sunt, de asemenea, nedovedite. Deoarece nu exista date suficiente pentru a confirma siguranta si eficienta terapiei cu testosteron la femei, Societatea de Endocrinologie nu recomanda acest tratament, cu exceptia cazului in care femeile au intrat la menopauza precoce, cand ovarele lor au fost eliminate chirurgical.

Desi niciun produs ce contine testosteron nu este aprobat de FDA pentru tratarea pacientelor de sex feminin, unele femei se adreseaza farmacistilor pentru a le crea formule originale de creme sau geluri pe baza de testosteron, spune Dr. Shifren. Sau folosesc produse concepute pentru barbati in doze pe care le considera suficiente, riscand sa ia prea mult testosteron. "Nu exista nicio modalitate corecta si sigura de a prescrie testosteron pacientelor”, adauga aceasta.

Efecte secundare ale testosteronului

Testosteronul poate avea efecte negative la femei, in special daca este administrat in doze mari. "In general, in cazul in care femeile considera necesara administrarea de testosteron, trebuie sa cantareasca efectele secundare si potentialele beneficii", spune Dr. Malabanan.

Efectele secundare ale testosteronului pot fi: acneea, ingrosarea vocii, cresterea parului pe fata si piept, nivel scazut al colesterolului HDL („colesterolul bun”),  nivel crescut de colesterol si semne de chelire, tipic masculine.

Exista, de asemenea, preocuparea ca terapia cu testosteron poate contribui la dezvoltarea cancerului de san si a bolilor de inima, cu toate ca acest lucru nu a fost dovedit. Exista un studiu vast legat de un nou gel cu testosteron, pentru femei, care evalueaza in prezent aceste riscuri.

Tratament pentru problemele sexuale

Inainte de a incerca orice tratament, medicul trebuie sa afle de ce esti tot mai putin interesata sau receptiva la sex. "Nivelul scazut al dorintei este foarte comun si nu are neaparat nevoie de tratament medical ", spune Dr. Shifren.

Motivele pentru pierderea libidoului pot varia de la probleme fizice la probleme emotionale, cum ar fi:
► durere cronica, inclusiv dureri de cap
► depresie
► oboseala
► probleme in relatia de cuplu
► lipsa de stimulare adecvata in timpul actului sexual
► simptomele menopauzei, cum ar fi uscaciune vaginala si subtierea mucoasei vaginale, ce fac actul sexual mai incomod
► disfunctii erectile ale partenerului
► efecte secundare ale antidepresivelor, medicamentelor pentru scaderea tensiunii arteriale si a altor medicamente
► probleme cu glanda tiroida

Solutia ar putea fi folosirea unui lubrifiant pe baza de apa in timpul sexului, a unui estrogen vaginal in doze mici, sau discuta cu un specialist cauzele non-fizice din spatele libidoului scazut.

Unele femei incearca suplimente care se vand fara reteta sau geluri ce contin DHEA – un hormon pe care corpul nostru il transforma in hormoni feminini (estrogen) si masculini (androgen). Cu toate acestea, dovezile privind eficienta DHEA in tratarea problemelor sexuale la femei sunt neconcludente.

O alta optiune de luat in seama este consultarea unui specialist in probleme sexuale, care sa va poata ajuta pe tine si partenerul tau in rezolvarea problemelor ce cauzeaza scaderea dorintei sexuale. Desi multe cupluri ezita sa consultare un specialist in probleme sexuale, "acesti specialisti sunt de mare ajutor", spune Dr. Shifren." In esenta, acestia sunt sfatuitori excelenti care rezolva problemele de comunicare din cuplu."

Tratarea problemelor sexuale nu are o rezolvare rapida. "Este simplu sa iei un medicament. Mai greu este sa-ti schimbi stilul de viata", spune Dr. Shifren. Dar daca depui timp si efort sa gasesti cauza reala a problemelor si te adresezi unui specialist, poti avea o viata sexuala satisfacatoare alaturi de partenerul tau.

Este necesara testarea nivelului de testosteron?

Expertii sustin ca nu este necesar ca femeile sa isi testeze nivelul de testosteron. Toate femeile aflate la menopauza au un nivel scazut de testosteron, astfel neexistand suspiciunea unei deficiente reale. De asemenea, rareori nivelul scazut al testosteronului este cauza disfunctionalitatii de ordin sexual. „Testarea nivelului testosteronului nu te va ajuta sa determini cauza problemelor tale sexuale”, sustine Dr. Shifren.

Text: www.health.harvard.edu