Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stimularea ovariana: ce este, cand este necesara, cum se realizeaza

stimulare1
Stimularea ovariana este un proces ce are drept scop maturizarea mai multor foliculi ovarieni. Aceasta este utila pentru tehnicile de reproducere asistata, cand se doreste obtinerea unei sarcini. Rolul stimularii ovariene este foarte important, luand in considerare faptul ca 25% dintre femei au probleme cu infertilitatea.

Ce este stimularea ovariana controlata?

Stimularea ovariana controlata este adesea utilizata in tratarea infertilitatii.

Aceasta nu anuleaza cauza infertilitatii, dar creste sansa de a obtine o sarcina. Rata de succes difera in functie de mai multi parametri, precum:

  • varsta femeii;
  • calitatea spermei barbatului;
  • prezenta factorilor favorizanti ai infertilitatii.

Metoda consta in administrarea unor hormoni de sinteza. Acestia sunt administrati zilnic, imitand productia normala de hormoni. Este important de mentionat ca stimularea ovariana difera de inducerea ovulatiei. In cazul inducerii ovulatiei, la sfarsitul tratamentului este eliberat un singur ovocit.

Spre deosebire de aceasta, stimularea ovariana determina eliberarea a 3-4 ovocite.

Cand se recomanda stimularea ovariana?

Stimularea ovariana controlata este recomandata in cazul femeilor care nu reusesc sa obtina o sarcina, intr-o perioada de 6 luni in care au avut acte sexuale neprotejate. In astfel de situatii, este indicat a consulta un medic specializat in problema infertilitatii.

Stimularea ovariana controlata este utila in urmatoarele situatii:

Cum se realizeaza stimularea ovariana?

Stimularea ovariana are la baza 3 etape importante. Acestea constau in:
administrarea gonadotropinelor - acestea au rolul de a stimula secretia hormonilor sexuali, care au rol in determinarea eliberarii ovocitelor.

  • administrarea inhibitorilor ovulatiei - acestia au rolul de a controla procesul ovulatiei. In functie de reactiile hormonale care au loc in cadrul organismului femeii, medicul va recomanda administrarea inhibitorilor ovulatiei, pentru a controla momentul cand aceasta se produce.
  • declansarea ovulatiei.

Gonadotropinele

Gonadotropinele sunt hormoni ce sunt produsi în mod normal, în organismul femeii. Acestia au rol in stimularea ovulatiei, atunci cand se afla in concentratie mare. Pe parcursul ciclului menstrual concentratia acestora in sange creste in apropierea ovulatiei, iar ulterior, scade.

Administrarea hormonilor sintetici contribuie la mentinerea concentratiei crescute a acestora in sange. In acest fel, ovarul este stimulat sa determine maturizarea a mai mult de un folicul.

Hormonii gonadotropi sunt in numar de doi:

  • FSH (hormonul foliculostimulant) - este implicat in selectia si maturarea foliculilor ovarieni.
  • LH (hormonul luteinizant) - are rol in dezvoltarea si maturarea ovocitelor.

In forma lor sintetizata, acestia se gasesc sub urmatoarele denumiri:

  • GONAL F, PUREGON (contine FSH);
  • MENOPUR, MENOGON, MERIONAL, HUMEGON (contine FSH/LH in proportie de 1/1);
  • PERGOVERIS (are in componenta sa atat FSH, cat si LH in proportie de 2/1);
  • LUVERIS (contine LH).

Inhibitorii ovulatiei

Acestia sunt folositi pentru a inhiba ovulatia inainte de punctia ovariana.

Administrarea lor se face pe tot parcursul stimularii ovariene. Astfel, se asigura ca se pot extrage mai multe ovocite. Inhibitorii ovulatiei actioneaza asupra receptorilor de GnRH (hormonul eliberator de  gonadotropine - FSH si LH).

Pentru inhibarea ovulatiei se utilizeaza:

  • analogi GnRH: DIPHERELINE, DECAPEPTYL, SUPREFACT - acestia sunt utilizati pe intreg parcursul stimularii, pentru inhibarea ovulatiei inainte de punctia ovariana. Prin folosirea acestor substante, recrutarea foliculara este imbunatatita. Aceasta se datoreaza faptului ca foliculii se dezvolta ca urmare a administrarii hormonilor stimulatori, dar ovulatia prematura este prevenita.
  • antagonisti GnRH: CETROTIDE, ORGALUTRAN - antagonistii sunt utilizati in doza unica sau in multiminidoze, doar cand foliculii ating anumite dimensiuni. Astfel, este inhibata maturarea foliculilor inainte de punctie. Avantajul utilizarii antagonistilor de GnRH consta in faptul ca au mai putine efecte adverse, comparativ cu analogii de GnRH.

Declansarea ovulatiei

Pentru declansarea ovulatiei se administreaza hormonul gonadotropina corionica (hCG). Aceasta se regaseste in cadrul urmatoarelor preparate: PREGNYL, OVITRELLE PROFASI.

Administrarea se face in doza unica, doar cand foliculii au atins dimensiunea optima, adica au un diametru mai mare de 18 milimetri.

Acest hormon determina maturarea ovocitelor si aparitia modificarilor foliculare de dinaintea ovulatiei.

La aproximativ 36 de ore de la administrarea acestui hormon, are loc ovulatia. Cu toate acestea, recoltarea ovocitelor se face inainte de ovulatie, pentru a evita ruperea foliculilor si eliberarea ovocitelor in cavitatea abdominala.

Este important de mentionat ca hormonul hCG este si marker de sarcina, acesta fiind secretat de catre placenta. La femeile la care s-au administrat preparate pe baza de hCG, testul de sarcina se poate efectua dupa 10-12 zile de la punctie. Daca se efectueaza mai devreme, hormonul detectat poate fi cel din compozitia preparatului si nu cel secretat de placenta, obtinandu-se, in acest fel, un rezultat fals pozitiv.

Monitorizarea pe parcursul stimularii ovariene

Pe durata intregului proces de stimulare ovariana, femeia este monitorizata atent. Principalele investigatii recomandate sunt:

  • dozarea hormonilor - determinarea nivelului de hormoni se realizeaza prin intermediul analizelor de sange. Rezultatele obtinute sunt interpretate si, pe baza acestora, se ajusteaza dozele de medicamente.
  • ecografia - prin intermediul acestei metode imagistice, sunt vizualizati foliculii ovarieni. Astfel, acestia sunt evaluati periodic, pentru a determina cand ating dimensiunile necesare pentru ovulatie, cati se vor maturiza si localizarea acestora.
stimulare2

Stimulare ovariana - durata

Stimularea ovariana se face conform unui protocol bine stabilit. Exista mai multe variante de protocoale, dar medicul va alege metoda cea mai potrivita conditiei medicale a pacientei. In medie, durata unui ciclu de stimulare ovariana este de 21 de zile.

Pe durata stimularii ovariene, este necesara administrarea zilnica a hormonilor de sinteza. Administrarea se face intramuscular, de catre pacienta. Desi pare complicat, aceasta etapa nu este dificila datoritaexistentei unor dispozitive asemanatoare unui stilou, ce contin substanta activa. Acestea sunt usor de utilizat, singurul element important fiind consecventa administrarii dozelor corespunzatoare. Este esentiala respectarea fiecarei doze, pentru a asigura reusita tratamentului.

stimulare3

Efecte secundare ale stimularii ovariene

Stimularea ovariana nu este lipsita de efecte adverse, dar acestea nu sunt intense si nu impiedica desfasurarea activitatilor cotidiene. Printre cele mai frecvente efecte adverse se afla:

  • cefalee (durere de cap);
  • bufeuri (doar temporar);
  • indispozitie;
  • lipsa apetitului;
  • disconfort abdominal;
  • disconfort la locul injectiei (aparitia echimozelor - vanatai);
  • senzatia de picioare grele.

Aceste simptome sunt temporare si sunt prezente doar pe perioada administrarii medicamentelor. Dupa ce stimularea ovariana s-a incheiat, simptomele se amelioreaza, pana la disparitie.

Un efect destul de frecvent la inceputul utilizarii tehnicilor de reproducere asistata era hiperstimularea ovariana. Aceasta se manifesta printr-o secretie foarte mare de estradiol si prin dezvoltarea unui numar exagerat de foliculi ovarieni. In prezent, hiperstimularea este prevenita prin monitorizarea atenta a reactiilor organismului si prin adaptarea dozelor in functie de acestea. Pot exista situatii cand este necesara intreruperea tratamenului.

Sustinerea hormonala

Terapia hormonala nu se incheie dupa realizarea punctiei. Astfel ca, dupa realizarea transferului de embrioni, se administreaza un tratament ce are rolul de a favoriza implantarea si mentinerea ulterioara a sarcinii. In acest mod, sansele de succes in obtinerea sarcinii cresc considerabil.

In primele 10-12 saptamani de sarcina, este indicat a urma un tratament ce contine atat estrogen, cat si progesteron, in doze optime. Pot fi recomandate urmatoarele:

  • progesteron (UTROGESTAN) - se administreaza vaginal sau oral;
  • estrogen (ESTROFEM, PROGYNOVA).

Stimularea ovariana consta in administrarea unor hormoni de sinteza, ce au rol in dezvoltarea mai multor foliculi ovarieni, cu scopul obtinerii ovocitelor. Acestea sunt fertilizate si transferate in uter, la sfarsitul acestui proces obtinandu-se sarcina. Este important ca stimularea ovariana sa fie realizata sub supravegherea unui medic cu experienta, pentru a reduce efectele secundare nedorite, precum hiperstimularea ovariana.

Articolul face parte din Nr. 1 sau 2 al revistei „Ce stii despre FERTILITATEA TA?”, publicat in Noiembrie 2019 sau Noiembrie 2020. Revista este un proiect educativ non-profit al Asociatiei SOS Infertilitatea (Concept: Nicoleta Cristea-Brunel, Traduceri: lect. univ. dr. Carmen Ciobâcă). Asociatia SOS Infertilitatea este o asociatie independenta si neafiliata niciunei clinici de FIV si nu recomanda medici, tratamente sau clinici. Asociatia SOS Infertilitatea are un grup de sprijin pentru pacientii care au nevoie de informatii si sustinere, pe care il gasiti pe Facebook. Regina Maria este partener al Asociatiei SOS Infertilitatea si acorda sprijin in demersul de educare si informare despre fertilitate si infertilitate.
Autor: Nicole Brunel

Bibliografie:

www.fertility.com, https://www.fertility.com/en/in-vitro-fertilisation/phase-1-egg-and-sperm/ovarian-stimulation.html, accesat la data 01.07.2022;
advancedfertility.com, https://advancedfertility.com/2020/09/17/controlled-ovarian-hyperstimulation-for-unexplained-infertility/, accesat la data 01.07.2022;
uihc.org, https://uihc.org/health-topics/ovarian-stimulation-and-monitoring, accesat la data 01.07.2022;
www.invitra.com, https://www.invitra.com/en/ovulation-induction-in-ivf/#types-of-drugs, accesat la data 01.07.2022.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.