Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sindromul premenstrual (SPM) si tulburarea disforica premenstruala (TDPM)

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice si psihologice care se produc inainte de perioada menstruatiei. Tulburarea disforica premenstruala (TDPM) este o forma severa de SPM.

Ce este SPM

Sindromul premenstrual (SPM) este o problema medicala care afecteaza femeile de varsta fertila. Statisticile arata ca mai mult de 1 din 3 femei sufera de SPM. 1 din 20 de femei sufera atat de sever incat ritmul cotidian ii este serios afectat. SPM este asociat cu o serie de simptome fizice si psihologice care se produc inainte de perioada menstruala.

Cauze

Cauza exacta a SPM este necunoscuta, insa se pare ca este legata de fluctuatiile estrogenului si ale progesteronului, acesti hormoni pregatindu-se pentru menstruatie.

Simptome

Sunt numeroase simptomele SPM, iar numarul si severitatea simptomelor variaza de la femeie la femeie. In plus, severitatea simptomelor poate varia de la luna la luna. Simptomele frecvente ale SPM sunt:

  • Meteorism (balonare)
  • Sani durerosi
  • Crestere in greutate
  • Dificultati de concentrare
  • Cefalee/dureri de spate
  • Probleme ale pielii/acnee
  • Oboseala
  • Accese de plans
  • Iritabilitate
  • Anxietate
  • Tulburari de dispozitie si/sau depresie

Diagnostic

Nu poate fi stabilit in baza unei investigatii anume, ci in baza diagnosticului clinic, care presupune discutia purtata de pacienta cu medicul asupra aspectelor care o ingrijoreaza. Exista si unele metode pe care medicul le poate folosi in stabilirea diagnosticului de SPM. Acestea pot fi:

  • Un jurnal al simptomelor SPM – Medicul iti poate cere sa tii un jurnal pentru a evalua frecventa si severitatea simptomelor. Astfel, poti observa daca simptomele corespund anumitor perioade ale ciclului menstrual. Chiar daca simptomele pot sa varieze de la luna la luna, cel mai probabil va aparea o tendinta, pe care o vei observa doar dupa ce iti monitorizezi simptomele timp de cateva luni. Uneori, femeile sunt surprinse sa afle ca simptomele nu par sa varieze in functie de fluctuatia ciclurilor hormonale. Femeile care se confrunta cu multe din simptomele emotionale de-a lungul unei luni pot de fapt sa sufere de depresie si/sau anxietate. Un diagnostic corect este cel mai important prim pas inspre a te simti mai bine.
  • Testarea tiroidiana – Disfunctiile tiroidei sunt frecvente in randul femeilor de varsta fertila, iar unele simptome ale SPM – precum cresterea in greutate, depresia, oboseala – sunt similare cu simptomele disfunctiei tiroidei. Prin urmare, medicul iti poate recomanda investigatii prin care sa evalueze functia tiroidei. Acest lucru ajuta la excluderea unei disfunctii tiroidiene drept cauza a simptomelor pe care le ai.

Tratament

Tratamentul pentru SPM este bazat pe ameliorarea simptomelor. Tratamentul incepe cu o evaluare aprofundata a simptomelor si a impactului acestora asupra vietii de zi cu zi.

  • Informare — Vei putea gestiona mai bine simptomele daca asociezi felul in care te simti cu ciclurile menstruale, cunoscand faptul ca te vei simti mai bine odata ce menstruatia a inceput. Chiar daca simptomele pot sa varieze de la luna la luna, jurnalul mentionat mai sus iti poate contura o idee despre modul in care menstruatiile iti influenteaza sanatatea fizica si starea de spirit. Invatand sa gestionezi problemele din viata, vei reusi sa atenuezi stresul si iritabilitatea pe care le resimti inainte de menstruatie. Daca experimentezi anxietate severa, iritabilitate sau depresie, consilierea psihologica si/sau medicatia pot fi utile.
  • Alimentatie — O alimentatie sanatoasa este importanta pentru starea generala de bine fizica si mentala. Schimbarile pe care le faci in alimentatie – precum reducerea cantitatii de cafeina, sare si zahar si hidratarea optima cu apa si sucuri usoare – pot ajuta la atenuarea simptomelor SPM. O serie de suplimente de vitamine pot contribui la atenuarea simptomelor; acestea sunt vitamina B6, vitamina E, calciu si magneziu. Totusi, nici unul dintre aceste suplimente nu si-a dovedit eficienta in studii tip placebo. Cere sfatul medicului in legatura cu cat de sigur este pentru tine sa incerci suplimentele cu calciu sau magneziu. Excesul de vitamina E sau vitamina B6 este de obicei descurajat din cauza efectelor adverse evidentiate in studii – de exemplu, vitamina B6 poate provoca afectare nervoasa permanenta la femeile care iau doze zilnice de peste 50 mg pe zi. Cel mai bine este sa incerci sa obtii vitaminele printr-o alimentatie bogata in fructe si legume.
  • Miscare — Intocmai ca alimentatia sanatoasa, exercitiul fizic regulat iti poate imbunatati starea de sanatate. De asemenea, miscarea amelioreaza simptomele lunare asociate cu SPM, in special dismenoreea (crampe dureroase si meteorism).
  • Medicamente — Analgezicele fara reteta, precum aspirina si ibuprofenul, pot ajuta la atenuarea simptomelor ca cefalee, durere de spate, crampe si sani durerosi. Inainte sa folosesti analgezice, asigura-te ca nu ai contraindicatii precum ulcerul peptic sau boala renala. Medicamentele pot fi prescrise in cazuri de depresie sau anxietate care afecteaza ritmul cotidian. Pilulele contraceptive si alte contraceptive hormonale pot ajuta prin controlul fluctuatiilor hormonale ale ciclului lunar.

Preventie

SPM in sine nu poate fi prevenit, insa, prin informare si cu ajutorul tratamentului adecvat al simptomelor, majoritatea femeilor pot simti o usurare. Un stil de viata sanatos – care sa includa miscare si o alimentatie adecvata – pot, de asemenea, sa ajute femeia sa gestioneze mai bine simptomele SPM.

Ce este TDPM?

Tulburarea disforica premenstruala (TDPM) este o forma severa a SPM. Simptomele TDPM sunt similare cu cele ale SPM, insa sunt suficient de severe pentru a interfera cu munca, activitatile sociale si relatiile.

Diagnosticul TDPM

TDPM este diagnosticat cand cel putin 5 din urmatoarele simptome se produc cu 7-10 zile inainte de menstruatie si trec in cateva zile de la inceputul sangerarii:

  • Tulburari de dispozitie
  • Furie marcata
  • Iritabilitate
  • Tensiune
  • Interes scazut pentru activitatile obisnuite
  • Oboseala
  • Modificari de apetit alimentar
  • Probleme de somn
  • Probleme fizice, cum sunt meteorismul (balonarea)

Inainte ca medicul sa stabileasca diagnosticul de TDPM, va exclude alte problemele emotionale (precum depresia majora sau tulburarile de panica) ca si cauza a simptomelor. De asemenea, trebuie excluse afectiunile preexistente sau ginecologice (precum endometrioza, fibroamele, menopauza sau problemele hormonale), care pot da aceste simptome.

Frecventa TDPM

TDPM se produce la 3-5% la femeile aflate la menstruatie. Femeile cu istoric personal sau familial de tulburari de dispozitie (precum depresie majora sau depresie post-partum) au un risc mai crescut sa dezvolte TDPM.

Cauzele TDPM

La fel ca in cazul SPM, cauza exacta a TDPM nu este cunoscuta. Majoritatea cercetatorilor considera ca TDPM este declansat de schimbarile hormonale asociate ciclului menstrual. Cercetari recente au evidentiat o legatura intre TDPM si nivelurile scazute ale serotoninei, o substanta chimica din creier care ajuta la transmiterea semnalelor nervoase. Anumite celule ale creierului care folosesc serotonina ca mesager sunt implicate in controlul starii de spirit, al atentiei, somnului si durerii. Prin urmare, schimbarile cronice ale nivelurilor de serotonina pot determina simptome ale TDPM.

Diagnosticul TDPM

Evaluarea clinica ar trebui sa cuprinda o evaluare comprehensiva a simptomelor pacientului si a istoricului medical, un examen fizic, un consult ginecologic si analizele de sange de baza, daca sunt necesare.

Evaluarea psihiatrica ar trebui sa fie concentrate pe simptomele depresiei, fluctuatiile sezoniere ale depresiei (observarea agravarii iarna), consumul de alcool si medicamente, traumele din copilarie, istoricul familial de tulburare afectiva, alcooolism si pe stresul resimtit in prezent.

Tratamentul TDPM

Multe femei simt ameliorarea simptomelor TDPM in urma informarii si a schimbarilor in stilul de viata care au presupus miscare, vitamine si evitarea cafeinei. Medicamentele, intre care antidepresivele ca inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) pot fi folosite pentru a trata simptomele emotionale ale TDPM. Contraceptivele hormonale pot fi de ajutor, desi este important sa ai rabdare pana cand descoperi daca organismul tau le tolereaza. Metoda hormonala optima poate sa varieze de la o persoana la alta. De asemenea, consilierea personala sau de grup, precum si managementul stresului, se pot dovedi utile pentru femeia cu TDPM.

Surse de informatie:

my.clevelandclinic.org

Consultant: Dr. Burlacu Alina, medic primar endocrinolog