Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

As putea avea boala celiaca?

Articol de Dr. Simona Grigoruta Medic primar Gastroenterologie
As putea avea boala celiaca?

Dintre intrebarile pe care pacientii cu simptome digestive le adreseaza medicului gastroenterolog se numara: “Sunt intolerant la gluten?”, “As putea avea boala celiaca”, “Ar fi binevenit sa exclud glutenul din alimentatie?”

Raspunsul este unul foarte clar: “Nu excludeti glutenul din alimentatie fara a parcurge toate etapele necesare unui diagnostic corect de boala celiaca!” – ne spune Dr. Simona Grigoruta, Medic Primar Gastroenterolog.

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica ce poate afecta atat copiii cat si adultii. Ingestia unor fractiuni de proteine prezente in grau, orz, secara si in mai mica masura in ovaz declanseaza un raspuns imun ce produce distrugerea mucoasei intestinului subtire. Aceasta conduce la afectarea starii de nutritie si la multiple alte complicatii.

Cand ar trebui sa se suspicioneze boala celiaca?

Simptomele variaza foarte mult de la un pacient la altul: manifestarile clasice ale bolii includ diareea, scaderea in greutate, anemia si intarzierea cresterii la copii. Constipatia, durerile abdominale, balonarea, oboseala cronica, cefaleea, infertilitatea, depresia pot reprezenta manifestari unice sau asociate ale intolerantei la gluten.

Daca suferi de diabet insulinodependent sau daca ai o ruda de gradul I cu boala celiaca riscul de a avea intoleranta la gluten este de 5-10 X mai mare decat in populatia generala.

Diagnosticul bolii celiace presupune parcurgerea a trei etape:

  1. Medicul gastroenterolog va recomanda efectuarea unui test de sange pentru a verifica prezenta unor anticorpi specifici (Ac antitransglutaminaza IgA).
  2. Daca acest test de sange este pozitiv,  se va efectua o endoscopie digestiva superioara cu prelevarea de biopsii din intestinul subtire proximal
  3. Ulterior, implementarea unei diete fara gluten si urmarirea evolutiei simptomelor contribuie la confirmarea diagnosticului.

De ce este importanta stabilirea diagnosticului de boala celiaca?

Daca boala ramane netratata ai un risc crescut pentru a dezvolta osteoporoza, infertilitate si anumite forme de cancer.

Regimul strict fara gluten pe toata durata vietii constituie singurul tratament al bolii celiace

Nu exista pana in prezent un tratament medicamentos al acestei boli.

In final, mesajul pe care Dr. Grigoruta il transmite este: “Si daca glutenul este cauza ? Nu treceti pe langa un diagnostic important atunci cand va confruntati cu forme atipice ale acestei afectiuni, nu intamplator numita un cameleon clinic! Nu va diagnosticati singuri, adresati-va medicului gastroenterolog!