Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Psiholog copii și adolescenți – Importanța unor sesiuni de psihoterapie

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau Psiholog Psihologie

Ce este psihoterapia?

Mulți copii și adolescenți întâmpină probleme ce afectează modul în care aceștia simt, acționează sau învață. Psihoterapia este un tip de tratament pentru aceste probleme, o modalitate de a îmbunătăți starea și dezvoltarea copilului.

În cadrul ședințelor de psihoerapie, tinerii vorbesc despre ce simt, învățând ulterior să își rezolve problemele. Sesiunile de psihoterapie îi ajută să facă față mai bine anumitor situații și să comunice mai bine.

Ce probleme rezolvă psihoterapeuții?

Psihoterapeuții sunt instruiți să ajute în legătură cu diverse feluri de probleme. De exemplu, aceștia ajută copiii și adolescenții să treacă prin momente dificile, cum ar fi:

  • Probleme de familie;
  • Probleme legate de școală;
  • Hărțuire;
  • Probleme de sănătate.

Ei ajută tinerii în legătură cu sentimente precum:

  • Tristețe;
  • Furie;
  • Stres și îngrijorare.

Terapeuții ajută copiii și adolescenții care suferă de:

  • ADHD;
  • Depresie;
  • Tulburare obsesiv-compulsivă și anxietate;
  • Tulburări de alimentație;
  • Auto-vătămare;
  • Tulburări de comportament perturbator;
  • Tulburări legate de traume.

Psiholog copii și adolescenți – De ce au nevoie de psihoterapie?

Copiii și adolescenții au nevoie de psihoterapie atunci când întâmpină probleme la care nu pot face față pe cont propriu. Au nevoie de ajutor atunci când aceste probleme le afectează performanța, felul în care simt sau acționează. Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc de la sine, copiii pot avea nevoie de terapie, astfel încât lucrurile să se îmbunătățească. Uneori, întreaga familie are nevoie de sprijin în timp ce încearcă să comunice, să învețe și să creeze limite împreună.

Cum funcționează psihoterapia?

În terapie, copiii învață prin practică. Pentru copiii mai mici, se lucrează cu întreaga familie, desenând, jucând diverse jocuri și comunicând. Pentru copii și adolescenți mai mari, terapeuții împărtășesc activități și idei care se concentrează pe învățarea abilităților de care au nevoie. Învață să își exprime sentimentele și astfel, învață să își rezolve diverse probleme.

Terapeuții oferă cuvinte de laudă și sprijin, pe măsură ce tinerii progresează. Aceștia îi ajută să capete mai multă încredere în ei înșiși și să-și găsească punctele forte. Terapia dezvoltă modele de gândire utile și obiceiuri sănătoase de comportament.

Un terapeut se poate întâlni cu copilul și cu părinții simultan, sau se poate întâlni doar cu tânărul. Acest aspect depinde de vârsta copilului. Există situații în care un terapeut se va întâlni doar cu un părinte, pentru a oferi sfaturi și idei despre cum să-și ajute copilul acasă.

Ce se întâmplă în psihoterapie?

La început, terapeutul se va întâlni cu dumneavoastră și copilul pentru o discuție. Acesta va pune întrebări și va asculta cu atenție. Acest lucru îl ajută să afle mai multe despre copilul dvs. și despre problema acestuia. Psihoterapeutul vă va spune la final cum vă poate fi de ajutor.

După aceea, copilul dvs. va merge la mai multe vizite de psihoterapie. La aceste vizite, copilul dvs.:

  • Va comunica. Comunicarea reprezintă o modalitate sănătoasă de exprimare a sentimentelor. Atunci când copiii își transpun sentimentele în cuvinte, se înțeleg mult mai bine pe sine și vor acționa în continuare cât se poate de bine. Când cineva îi ascultă și îi înțelege, copiii sunt mai deschiși și pregătiți să învețe.
  • Se va implica în diverse activități. Terapeuții se folosesc de activități practice pentru a „preda” despre sentimente, precum și despre diferite metode de reziliență în anumite situații. Acestea ar putea include activități precum desenul sau jocuri, ca modalități de învățare. Copiii pot învăța trucuri pentru concentrare, cât și metode de reducere a stresului (precum exerciții de respirație).
  • Va practica noi abilități. Terapeuții ajută copiii să pună în practică teoria pe care o învață. Copiii învăța să devină răbdători, să se auto-controleze, să urmeze instrucțiuni, să asculte cu atenție, să împărtășească, să fie perseverenți sau să înțeleagă beneficiile de pe urma unui eșec.
  • Va rezolva probleme. În cadrul lucrului cu copii și adolescenți mai mari, terapeuții se axează pe problemele de acasă și de la școală. Caută împreună soluții pentru aceste probleme.

Perioada necesară pentru un proces de psihoterapie

Durata psihoterapiei depinde de obiectivele pe care le aveți, cât și de terapeutul copilului dumneavoastră. De cele mai multe ori, un terapeut va dori să se întâlnească cu copilul dvs. o dată pe săptămână, timp de câteva luni.

Cum pot ajuta părinții?

Există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta copilul să profite la maxim de terapie. Aici sunt câteva dintre ele:

  • Găsiți un psihoterapeut față de care dumneavoastră și copilul dvs. vă veți simțiți confortabil.
  • Mergeți cu copilul la toate sesiunile. Schimbarea necesită timp. Este nevoie de multe vizite terapeutice pentru copilul dvs. pentru a învăța noi abilități și a le păstra constante.
  • Faceți cunoștință cu terapeutul copilului dumneavoastră. Întrebați ce să faceți atunci când copilul dvs. prezintă probleme la domiciliu. Adresați-vă cum să vă ajutați copilul să se descurce bine.
  • Petreceți timp cu copilul. Jucați-vă, gătiți împreună, citiți și râdeți împreună. Faceți acest lucru în fiecare zi, chiar dacă este doar pentru câteva minute.
  • Tratați situația cu răbdare și căldură. Folosiți cuvinte călduroase, chiar și atunci când trebuie să îi atrageți atenția micuțului. Exprimați-vă iubirea. Lăudați-l pe micuț atunci când se descurcă bine sau încearcă din greu.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.