Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pilula japoneza, posibil tratament rapid, ieftin si eficient impotriva SARS-CoV-2

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
pilula japoneza
Desi, cu unele exceptii, sunt semne ca varful pandemiei provocate de SARS-CoV-2 a fost depasit, epidemiologii sunt unanim de acord ca ne vom mai confrunta cu valuri de infectari si, foarte probabil, cu noi variante mutante ale acestui virus. Se poate afirma ca au fost castigate cateva razboaie, dar nu si victoria finala.

Pandemia a costat enorm din punct de vedere al pierderilor de vieti, iar impactul economic ne-a afectat pe fiecare dintre noi. Toate acestea justifica interesul companiilor farmaceutice pentru solutii de tratament care sa fie usor de administrat, accesibile si cu eficienta terapeutica ridicata. O solutie incurajatoare vine din Japonia, de la una dintre cele mai puternice firme angrenate in cercetare medicala si producere de medicamente inovatoare.

O pastila pe zi

Compania Shionogi din Japonia a anuntat in cadrul celui de al 32-lea Congres European de Microbiologie si Boli Infectioase, care a avut loc la Lisabona in perioada 23-26 aprilie 2022, rezultatele obtinute din studiile clinice cu o noua pastila antivirala dedicata combaterii efectelor infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

Denumita S-217622, pilula japoneza functioneaza ca un inhibitor al unei componente a virusului, fiind suficienta administrarea ei pe cale orala, o data pe zi, intr-o singura doza.

Shionogi a raportat datele care au rezultat in urma a doua studii clinice cu antiviral oral S-217622, studii desfasurate in Japonia si Coreea de Sud. Testele au demonstrat capacitatea pilulei de a elimina rapid virusul, concomitent cu minimizarea simptomelor.

Medicamentul experimental este un inhibitor viral si este rezultatul cercetarii comune dintre Universitatea Hokkaido si Shionogi. Efectul antiviral consta in blocarea enzimei proteaza 3CL pe care virusul o foloseste pentru replicare, iar prin aceasta S-217622 opreste proliferarea virala in organismul gazda.

Testele, ale caror rezultate au fost facute publice, a cuprins 428 de pacienti din Japonia si Coreea de Sud. In cursul studiilor s-a urmarit efectul antiviral si imbunatatirea simptomelor clinice in urma tratamentului cu o doza orala, administrata o data pe zi, timp de cinci zile pacientilor vaccinati si nevaccinati, infectati cu diferite variante mutante ale virusului SARS-CoV-2. Subiectii carora li s-a administrat S-217622 au avut o scadere substantiala si rapida a titrului viral si/sau acidului ribonucleic viral (ARN) cu aproape 90%, fapt dovedit de testele realizate in cea de a patra zi, dupa cea de a treia doza de medicament, comparativ cu pacientii din lotul care au primit placebo.

Medicamentul s-a dovedit la fel de eficient pentru toate variantele de SARS-CoV-2, acesta actionand la nivelul unei structuri virale prezenta in toate formele mutante. Totodata, nu au fost observate reactii adverse importante, cele constatate fiind pasagere si depasite usor de pacienti fara ca acestia sa aiba nevoie de un tratament suplimentar. Toti subiectii studiului au tolerat bine medicamentul, raportandu-se o imbunatatire semnificativa a cel putin cinci simptome, considerate a fi cele mai severe, respectiv respiratorii si c/articole-medicale/pneumonia-covid-19-si-particularitatile-ei-specifice, dintre cele 12 care descriu patologia caracteristica COVID-19. O alta concluzie a studiului clinic, din faza I si II a medicamentului, a demonstrat o eliminare rapida a virusului SARS-CoV-2 din organismul pacientilor, fapt care reduce riscul efectelor secundare de lunga durata ale bolii.

Faza III a studiului

SCORPIO-HR este faza III a studiului, randomizat, dublu-orb, cu o durata de 48 de saptamani, care va evalua siguranta si eficacitatea S-217622 in randul participantilor care au fost testati pozitiv pentru SARS-CoV-2, in mediul ambulatoriu. Grupul test include doar persoane simptomatice care sunt cunoscute a avea unul sau mai multi factori de risc, fapt ce ii plaseaza in categoria celor care pot face forme severe de COVID-19. Studiul a fost aprobat de US Food and Drug Administration (FDA).

Aceasta etapa urmareste sa confirme rezultatele pozitive obtinute in fazele anterioare desfasurate in principal in Japonia si Coreea de Sud. Datele preliminare au demonstrat o activitate antivirala semnificativa, concomitent cu incetarea rapida a propagarii virusului infectios. Cu alte cuvinte persoanele tratate cu S-217622 au depasit rapid etapa in care puteau contamina la randul lor, fapt considerat cu adevarat salutar.

Testarea se va extinde pe grupuri de pacienti din Europa, America de Sud, America de Nord, Africa si Asia fiind luati in calcul cel putin 1.700 de participanti care vor fi distribuiti aleatoriu intr-un raport de 2:1, astfel incat doua treimi sa primeasca S-217622 si o treime sa primeasca placebo.

In perioada aprilie-iunie 2022, pilula produsa de compania Shionogi este in curs de evaluare si de catre autoritatile de reglementare in domeniul medicamentului japonez.

Ieftin si bun

„S-217622 se afla in aceeasi clasa de tratamente cu alte medicamente orale care sunt disponibile in prezent prin autorizare de utilizare urgenta pentru a trata COVID-19, dar in plus pilula japoneza este administrata fara un agent de stimulare, doar o data pe zi, ceea ce simplifica substantial si costurile, si tratamentul, iar administrarea ambulatorie se dovedeste, conform studiilor de pana acum, eficienta si fara riscuri semnalate”, a spus Annie Luetkemeyer, profesor si specialist in boli infectioase la Universitatea din California, San Francisco, unul dintre specialistii care evalueaza rezultatele testelor si un investigator principal neutru pentru S-217622.

„Avem nevoie de optiuni bine tolerate si eficiente pentru a trata COVID-19, care sa aiba capacitatea de a reduce riscul aparitiei unor complicatii grave. Este esential ca terapia sa reduca la minimum posibil durata perioadei de infectiozitate. Pe baza datelor preliminare ale studiilor clinice, potentialul S-217622 este promitator, pilula raspunzand la aceste conditii principale, astfel ca sunt sanse, la finalul testelor, sa devina un plus important la setul de instrumente pe care deja il avem pentru tratamentul COVID-19”, a mai afirmat Annie Luetkemeyer, citata de Journal of Medicinal Chemistry.
 
Plecand tocmai de la necesitatea globala de a dezvolta terapii cu eficienta mare, fara efecte secundare si cu accesibilitate ridicata, cu scopul de a combate efectele COVID-19 si a preveni riscurile, compania Shionogi a oferit datele necesare autoritatilor sanitare din intreaga lume pentru studiul global.

Stadiul pandemiei

Este greu de apreciat in ce stadiu se afla pandemia de COVID-19 sau de formulat o prognoza certa cu privire la viitor. OMS nu a declarat pandemia de COVID-19 ca fiind incheiata, iar virusul continua sa produca victime, imbolnaviri si sa genereze variante mutante.

Pe de o parte exista relaxare, masuri de siguranta reduse la minim, iar pe de alta destule motive de ingrijorare. De exemplu, o stire rulata pe mai multe agentii de presa, in 2 mai, semnala identificarea a doua noi variante Omicron, ambele detectate in SUA, cu o rata de transmisibilitate foarte ridicata. Cele doua variante au capacitatea de a evita anticorpii generati prin vaccinare sau din infectiile anterioare.

Originea mutatiei ar fi in Africa de Sud, unde incidenta cazurilor de COVID-19 este in crestere, in conditiile unei populatii in marea ei majoritate neimunizata.

O alta stire, publicata de Jerusalem Post, avertizeaza ca variantele Omicron ale COVID-19, considerate a da formele cele mai usoare de boala si a caror prezenta este dominanta, ar putea fi inlocuite, in toamna lui 2022 de varianta Delta, agresiva si virulenta, care nu a disparut. Predictia a fost formulata de cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, intr-o noua lucrare stiintifica, publicata recent.

Este util sa ne aducem aminte ca prima varianta a noului coronavirus a aparut la sfarsitul anului 2019 si a fost numita Alpha, cu originea in China, a urmat Beta (detectat pentru prima data in Africa de Sud), apoi Gamma (identificat in Brazilia), Delta (provenit din India, dupa ce rata imbolnavirilor din aceasta tara a atins cifre apocaliptice), pentru ca in final sa avem varianta Omicron, mai infectios, dar mai bland in ceea ce priveste efectele si morbiditatea. Acesta din urma a generat o varietate de subvariante si s-a raspandit in intreaga lume, fiind dominant in prezent. Ciudatenia despre care scriu medicii israelieni este ca, daca varianta Delta a sters variantele care au precedat-o, Omicron nu doar ca nu a eliminat Delta, ci convietuieste cu aceasta. Din aceasta situatie vine si temerea unei posibile reveniri in forta a variantei Delta, cu o posibila noua mutatie, care sa-i sporeasca agresivitatea si virulenta.

Speculatiile, analizele si previziunile pe marginea viitorului, in contextul noului coronavirus, sunt inca si mai multe. Pesimistii spun ca ne-am relaxat prea devreme, optimistii sustin ca se poate face fata cu succes unui nou val pentru ca exista vaccinuri, o buna parte a populatiei este imunizata cu ajutorul serurilor sau ca urmare a trecerii prin boala si exista solutii terapeutice care dau rezultate, iar cercetarea si identificarea a noi combinatii cu efect antiviral eficient este mai activa ca niciodata. Pilula japoneza este o dovada. 

Surse de informatie:

pubs.acs.org/journal/jmcmar
shionogi.com
jpost.com

Autor: Silvana Patrascanu, Senior Editor