Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Niciodata nu poti fi pregatit pentru o nastere prematura

Nasterea prematura are un impact profund si asupra parintilor, nu numai asupra evolutiei si dezvoltarii micutului pui de om venit pe lume mult prea devreme. Pentru multi parinti ai caror copii s-au nascut prematur, nasterea inainte de termen este vazuta ca un mod normal de a avea copii. Acest lucru poate fi confirmat de Denisa, una dintre mamicile care au nascut precoce la Maternitatea din cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov.

Denisa este si una dintre mamicile cu multiple sarcini premature. Ea a adus pe lume, inainte de termen, 2 baieti curajosi, la 3 ani distanta. Desi medicii nu pot spune cu exactitate care sunt cauzele travaliului si nasterii premature in toate cazurile, se stie ca genele pot avea o contributie in cresterea sanselor unei femei de a avea un copil prematur. De asemenea, o femeie care a avut una sau mai multe nasteri premature in trecut are un risc mai mare de a aduce pe lume un copil inainte de termen.

Nasterea primului baietel a venit ca un soc

La prima sarcina in 2016, luna septembrie, am primit o veste socanta si neasteptata. Am ajuns la un control de rutina si nu am mai plecat acasa decat dupa ce am nascut. Am ajuns la control cu tensiune foarte mare care timp de 5 zile a fost cu greu tinuta sub control. Aveam 34 de saptamani, nici nu ma gandeam ca se poate intampla ceva cu mine sau cu bebelusul”, isi aminteste Denisa cum a primit vestea sosirii precoce pe lume a primului baietel, adaugand ca urmatorul soc l-a avut la scurt timp dupa nastere, cand si-a vazut copilul luptand sa respire singur. Avea numai 1.660 grame.

Nastere prematura nu a venit numai pe nepregatite, ci a venit insotita de o multime de intrebari, trairi si emotii. Au existat multe momente de cumpana, in functie de evolutia copilului. Insa, cu timpul, Denisa a inceput sa cunosca medicii si asistentele care avea grija de baiatul ei si care erau mereu acolo, pentru le oferi si lor, parintilor, sprijin la fiecare pas.

Sub supravegherea d-nei dr. Janina Barus si a minunatei echipe din sectia de Neonatologie in 2 saptamani mi-am luat micutul acasa. A ajuns sa cantareasca 1.810 gr. Nu am vazut niciodata un bebelus atat de mic, eram speriata, dar stiam ca trebuie sa lupt alaturi de el”, sustine Denisa.

In timp, baietelul mult prea curios sa-si cunoasca parintii si lumea inconjuratoare a recuperat si s-a dezvoltat foarte frumos. “Eduard a fost micut pana la 2 ani dar acum…la 4 ani este mai inalt decat ceilalti colegi. Nu isi inchipuie nimeni ca era cat o palma de om la nastere”, ne-a explicat mama sa.

Evolutia fiecarui copil prematur este diferita

Multi am putea crede ca parintii care au trecut deja printr-una sau mai multe nasteri premature sunt pregatiti pentru a avea grija de un nou bebelus fragil si vulnerabil, cum sunt aproape toti bebelusii veniti pe lume inainte de termen. Cu toate acestea, a sti ce se poate intampla este foarte diferit de a sti ce se va intampla si, prin urmare, experienta unei nasteri premature nu este niciodata una usoara, pentru care poti spune ca esti vreodata pregatit. Evolutia fiecarui copil prematur este diferita.

 “Cel de-al doilea copil a venit pe lume in 2019, tot prematur. Din fericire, totul a decurs mai usor cu ajutorul medicilor. Si el a fost micut, a avut 2.180 gr. la nastere, dar mi se parea mare, comparativ cu fratele lui”, isi aminteste Denisa.

Parintii copiilor prematuri, care primesc ingrijire speciala, au nevoie de suport si incurajari. In special, mamele, care sunt predispuse sa dezvolte stari de anxietate.

Am avut in permanenta sprijinul sotului si al familiei care au facut tot posibilul sa trecem peste greutati mai usor. Incurajari este putin spus, medicii au fost exceptionali. Sunt mandra si recunoscatoare ca am avut parte de asemenea specialisti. Dna dr. Dull, dl. dr. Anastasiu, dna. dr. Barus cu intreaga echipa si in special echipa de la terapie intensiva, care mai in gluma sau mai in serios au avut ceva treaba cu mine. La ambele nasteri au fost extraordinari”, spune mamica celor doi baietei.

In cazul nasterilor premature, parintii sunt informati ca nou nascutii pot petrece mai mult sau mai putin timp in spital, in functie de ingrijirile medicale de care au nevoie. “Primul bebe a ramas in spital inca 2 saptamani, dar am avut voie sa ii duc in fiecare zi lapte si sa stau cu el, chiar daca era in incubator. Pe cel de-al doilea l-am putut lua acasa a doua zi dupa externarea mea. Pe amandoi i-am dus la control la cateva zile dupa externare pentru ca doamna doctor sa se asigure ca sunt bine. Era linistitor si pentru mine”, sustine Denisa.

Un copil nascut inainte de termen are nevoie de un tratament special si de o atentie sporita in primele saptamani si luni de viata. Acasa, lucrurile pot deveni cu adevarat grele, dupa cum ne-a marturisit Denisa: “dupa ce i-am adus acasa viata a fost cu adevarat complicata. Nu imi imaginam ca am atat de multa putere. Totul s-a schimbat, cu lacrimi si cearcane adanci de care credeam ca nu o sa mai scap niciodata. Am avut sprijin din partea familiei si azi ma bucur de doi baieti minunati”.

Puterea parintilor este cu adevarat extraordinara

As vrea sa le spun parintilor ca ii inteleg si ca este in regula sa fie frustrati, nervosi si obositi, dar puterea pe care o primesti odata cu venirea micului ghemotoc ii va ajuta sa inlature toate obstacolele si fricile. As putea sa vorbesc doua zile despre cum a decurs totul si cat de greu ne-a fost la inceput si tot nu cred ca pot cuprinde fiecare moment. Au fost momente unice, asa cum au fost ele. Un zambet mic schimba totul”, este mesajul Denisei pentru toti parintii de bebelusi prematuri si nu numai.

Fiecare copil prematur are sansa lui, iar in Spitalul REGINA MARIA Brasov are alaturi de el o intreaga echipa de medici obstetricieni, neonatologi si specialisti in terapie intensiva pregatiti sa lupte oricat este nevoie.