Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mă simt izolat de cei din jur, mă simt singur(ă) și neînteles (neînteleasă). Uneori mă sperii de aceste stări. Ce trebuie să fac ca să mă liniștesc?

Articol de Psihoterapeut Cristiana Oprisescu Psiholog Psihologie
A te simți izolat de cei din jur, a te simți singur și neînțeles reprezintă un cumul de stări pe care mulți oameni în ziua de azi le trăiesc. Și mulți dintre aceștia se sperie când văd că ele nu dispar de la sine, se blochează și nu știu ce să facă. Pentru a te liniști când treci prin astfel de situații, iti prezentăm câteva idei dintre care le poți alege pe cele care ți se potrivesc cel mai bine.

Care este cauza stării prin care treci?

Înainte de orice demers, începe prin a căuta factorii care au provocat starea aceasta. În acest sens, te invit sa te întrebi dacă suferința ta are legătură cu anturajul tău sau dacă este consecința unei separări de o persoană dragă? Mai poți investiga ce-ți lipsește mai mult și ce anume te face să te simți singur și neînțeles? Oare nimeni nu te înțelege sau doar anumite persoane îți trezesc această stare? În plus, ar fi bine să verifici cu tine însuți printr-un proces de reflecție ceva mai adâncă dacă nevoile tale sunt împlinite și cât de bine, precum și dacă te simți măcar rezonabil de bine cu tine sau ai neaparată nevoie  de alți oameni care sa îți umple viața pentru a o face bună sau măcar suportabilă.
 

Dacă te simți singur din cauza relațiilor tale sociale nepotrivite...

Adesea, persoanele care suferă de singurătate au în spate o problemă mai generală legată de relațiile sociale, de orice fel ar fi acestea: de lucru, de familie și vecinătate, de prietenie. Toate aceste relații par foarte rare și neînchegate.

Dacă faci cumva parte din această categorie, probabil că sursa problemei se află în abilitatea ta de a te integra în societate, și, în acest caz, soluția o găsești tot în propria persoană. Ce ai de făcut? Comunică mai mult cu anturajul, participând mai des la activități colective – de pildă, ieși la un concurs de alergat, mergi la sală la grupe de Zumba ori alte forme de mișcare / dans sau ia lecții de pictură și participă la un curs sau la orice altă activitate pentru care simți o atracție anume.
 

Dacă te simți singur și abandonat după o separare...

Este normal ca o vreme să te simți singur și abandonat după o separare, mai ales dacă nu tu ai ales separarea, dar sentimentele neplăcute apar oricum. Apelează la persoane apropiate care să fie alături de tine în momentele mai greu de gestionat și care sa îndulcească puțin singurătatea momentului respectiv (a momentului, căci nu vei singur pe vecie, deși ai putea crede așa ceva în acele clipe de confuzie).

Atunci când separarea pare ca a lăsat un spațiu gol în viața ta, nu uita că TU ești mai mult decât un partener de cuplu și că poți umple (chiar daca doar partial) vidul creat, cu ajutorul celorlalte domenii în care ești activ – ești fiul ori fiica unor părinți, esti colegul cuiva, ești vecinul unor oameni, ești membrul unui club de muzica / sportiv / de dans / de pictură / de lectură / de oratorie, ești poate – nu în ultimul rând -părintele unui copil pe care îl iubești si care te iubește și are nevoie de tine și toate aceste roluri te pot ajuta să treci mai lejer peste această etapă din viața ta.

Explorează si îmbogățește și alte aspecte sociale ale vieții tale și nu te limita la unul singur, fix acela care acum schioapătă. Poți să depășești stările de singurătate apăsătoare și poți face lucruri noi în domenii sau cu oameni trecuți pe un plan secund ori pe vremea când erai în fosta relație.
 

Când te simți neînțeles de toți...

Există momente când te simți neînțeles, când ti se pare că nimeni nu e de partea ta și cand simți că trebuie să lupți cu toată abnegația pentru a muta munții și parcă, exact atunci, nimeni nu te înțelege. Ce ai de făcut?

Modul în care oamenii înțeleg situațiile de viață si pe ceilalți oameni variază de la un individ la altul. Ceea ce ție îți pare limpede ca apa cristalină de munte, altuia i se pare foarte greu de înțeles. Ceea ce pentru tine este floare la ureche, pentru altcineva este imposibil sau măcar foarte dificil de îndeplinit. Deci, pentru a nu te mai simți neînțeles, este important să înveți să asculți și părerea celorlalți. Făcând un pic de efort pentru a-i înțelege și ei se vor deschide în același fel față detine. Acest lucru poate părea complicat mai ales când cred că doar eu trebuie să fiu înțeles. Învață si nu uita că viața are acest mod „ciudat” de a se manifesta: nu dă până când nu primește! Poți obține multe dacă te implici și îți înfrângi frica și dacă faci tu primul lucrurile pe care altădată le așteptai de la alții și te supără ca nu vin. Fii pentru ceilalți ceea ce îți dorești ca ei sa fie pentru tine!
 

Când te simți deprimat și foarte singur...

Uneori, când avem stări de deprimare, ne închidem și uităm care ne sunt valorile, care ne sunt calitățile și sfârșim prin a ne neglija cu totul. Și astfel ne devalorizăm și ne chinuim psihic și, uneori, chiar și fizic. Acest tip de comportament va genera și mai multă suferință. Ce ai de făcut? Așează-te din nou pe drumul cel bun și să ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică! Deschide un jurnal al reușitelor tale, scrie despre momentele pentru care ești recunoscător și despre evenimentele care te-au făcut să te simți fericit și împlinit. În plus, poți participa la diverse activități sportive sau culturale, poți merge la salon să-ți aranjezi părul sau să-ți faci manichiura, poți ieși la o bere sau un fotbal cu amicii. Toate acestea sunt mici activități care pot să-ți readucă starea ta de bine destul de repede.

Când te simți singur și te închizi în tine...

Ca să nu te mai închizi în tine și să te gândești mereu doar la singurătatea ta, ai putea să schimbi perspectiva și să privești spre oamenii care au nevoie de o mână de ajutor.
Poți face acțiuni sociale, caritabile, voluntariat prin care te simți util în societate și valoros ca om. Acest lucru îți va permite să ajuți alți oameni și, în același timp, să-ți îmbunătățești relațiile sociale. Mutând focusul de la tine spre ceilalți, vei diminua progresiv gândurile legate de singurătate si vei descoperi că te poți implica în multe activități ce îți vor umple timpul și gândurile.

Există mai multe tipuri de acțiuni sociale unde ajutorul tău ar fi de folos: poți face voluntariat în centre pentru persoane în vârstă sau pentru copii cu dizabilități ori în centre specializate, cu acțiuni caritabile pentru nevoiași. Tu poți alege ceea ce ți se potrivește mai bine în funcție de abilitățile și afinitățile tale. Probabil vei simți și compasiune și tristețe pentru ceea ce vezi acolo și nu este ușor să te vulnerabilizezi, dar nimic nu se compară cu starea de bine pe care o simți când aduci zâmbetul pe buzele unor oameni care au mare nevoie să le fie cineva de ajutor. Și atunci starea de singurătate și de închidere în sine va dispărea și va fi înlocuită cu una de mulțumire de sine, bucurie și probabil de un minunat simț al utilității.
 

Când te simți izolat și parcă lumea te-a uitat...

O bună modalitate de a scăpa de aceste stări este să adopți un animal de companie. Oamenii caută adesea să-și împlinească nevoia de afecțiune și mulți dintre noi adoptăm un animal, umplând, măcar parțial, golul care se formase în interior. Multe studii arată că relația dintre oameni și animalele lor domestice duce la ameliorarea stării emoționale și chiar la creșterea speranței de viață. Este foarte important să știi si să respecți faptul că un animal de companie are și el nevoie de tine, de îngrijirea și de afecțiunea ta, de aceea este nevoie să fii responsabil și să-i acorzi timpul și atenția necesare.
 

Schimbă perspectiva asupra singurătății...

Singurătatea ne sperie pentru că este adesea asociată cu suferința și izolarea. Ea este însă trăită diferit dacă este o singurătate aleasă sau o singurătate suportată - consecință - și există o diferență mare între a fi singur și a fi izolat. Astfel, singurătatea poate fi pentru unii oameni un moment necesar în care ei își găsesc si regăsesc resursele și se pot odihni după alergătura din timpul zilei. Poți folosi momentele de singurătate pentru a sta cu tine, pentru a-ți explora gândurile și stările interioare și pentru a te cunoaște mai bine. După ce ai stat puțin cu tine, este foarte posibil să vrei să dai mai mult sens vieții și să umpli acel vid pe care îl simți uneori.

Odată ce s-a aprins acest foc în tine, mânat de dorința de a avea o viață mai plină de sens și de mulțumire, vei vedea că te desprinzi ușor-ușor de părerea lumii și ajungi să depășești judecățile de valoare ale celorlalți, precum și îndoielile inutile și neproductive pe care le ai, iar voința ta se va întări. Te vei simți foarte împlinit în interior, iar sentimentul că ești singur și neînțeles va dispărea, ba chiar te vei bucura că l-ai transformat în ceva pozitiv și valoros.
 

Atunci când singurătatea și izolarea sunt consecințe ale unor stări mult mai dureroase...

Adesea, când spunem „mă simt singur” în spate este o problemă mai profundă. Poate fi sentimentul, din păcate bine cunoscut, de a simți că nu ocupi locul pe care ar trebui să-l ocupi, că nu te simți adaptat și funcțional în propria viață.


Soluțiile pe care le-am prezentat mai sus funcționează de cele mai multe ori atunci când este vorba doar de o singurătate de moment, pasageră, când sentimentul de izolare și neînțelegere este de relativ scurtă durată. A întări legăturile sociale, a avea grijă de tine sau de alte persoane poate să ajute să te simți mai puțin singur și să creezi bucurie în suflet.


Dacă problema este, însă, mai profundă, dacă simți că este vorba de mai mult decât o stare de singurătate trecătoare, dacă simți că răul te urmărește de mulți ani, cu diferite simptome, iar tentativele de intervenție nu au avut rezultate, atunci ar fi bine să explorezi problema în detaliu alături de un specialist, un psihoterapeut care te va însoți pe calea regăsirii și a vindecării tale. În aceste cazuri, singurătatea are, foarte probabil, legătură cu răni vechi din trecutul tău și este o consecință a unor alegeri de viață mai puțin reușite și a unor neputințe de care vrei cu siguranță  să te vindeci.

Dincolo de concluzii

“Nu contează dacă izolarea este reală sau nu, căci ceea ce ne face sau nu să suferim este felul în care o trăim”, explică psihoterapeutul Laurie Hawkes.

Se pare că în lumea de azi, singurătatea este devalorizată de majoritatea mass media (televiziune, internet, rețele mobile). – Toate par că vor să ne ajute cu tot dinadinsul să nu ne simțim singuri, să nu rămânem cumva singuri cu noi înșine. Probabil că nu am simți neapărat atâta teamă de singurătate, dacă nu am fi speriați să stăm singuri cu noi, cu un ceva necunoscut, neexplorat și presupus periculos din interiorul nostru.

Ar trebui să rezulte de aici nevoia reala – chiar obligația față de noi înșine - de a ne cunoaște mai bine, de a ne descoperi fricile și credințele iraționale, dorințele reale și nevoile autentice. Mulți dintre noi ne plângem de relații superficiale, dar de cine ține să ne implicăm mai mult și să ne simțim mai puțin singuri?

Noi dăm sens relațiilor umane și creăm o lume mai frumoasă în care ne simțim bine unii cu alții și bine cu noi înșine!
 

Surse de informație:

  • https://www.wengood.com/fr/developpement-personnel/epanouissement/art-combler-sentiment-solitude
  • https://www.penser-et-agir.fr/se-sentir-incomprise-que-faire-pour-sortir-de-la-solitude

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.