Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Investigatiile CT si RMN inlocuiesc cu succes tranzitul baritat

Din ce in mai multi oameni au probleme legate de stomac, digestie si intestine. Nici nu e de mirare. Stilul de viata stresant si consumul in exces de alimente procesate ne imbolnavesc sistemul digestiv, iar printre cele mai frecvente afectiuni sunt refluxul gastroduodenal, gastritele, infectiile cu Helicobacter Pylori, boala Crohn si boala celiaca.

Pentru un tratament corect al tulburarilor digestive avem nevoie de un diagnostic cert. Una dintre investigatiile recomandate este tranzitul baritat, o procedura care ocupa un loc important in depistarea unor afectiuni ale tractului digestiv. Testul se face cu ajutorul unui lichid ce contine sulfat de bariu si care se bea pe stomacul gol in dimineata examinarii. Dupa ce substanta baritata este ingerata, medicul urmareste pe monitor drumul substantei prin esofag, stomac si duoden si poate stabili diagnosticul.  Examinarea are insa limite in depistarea bolilor.

Vestea buna este ca exista alternative imagistice moderne de mare ajutor in depistarea afectiunilor digestive, disponibile in cadrul retelei noastre. Care sunt acestea, aflam din materialul de mai jos de la dr. Cristina Bilbie, medic primar radiologie-imagistica medicala.

Alternative imagistice pentru tranzitul baritat

Investigatiile imagistice care inlocuiesc cu succes tranzitul baritat sunt de mai multe feluri: CT (computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara). Aceste proceduri folosesc o substanta de contrast pe baza de iod, respectiv apa si manitol pentru o mai buna vizualizare a sistemului digestiv.

Astfel, vorbim despre:

Tomografia computerizata cu substanta de contrast orala si intravenoasa

Tomografia computerizata este o investigatie imagistica ce foloseste raze X pentru a produce imaginile din interiorul corpului, spre deosebire de RMN care foloseste un camp magnetic si unde radio. Desi CT-ul presupune expunerea la radiatii, acestea sunt la un nivel optim de siguranta pentru pacient. In plus, aparatele noastre CT sunt dotate cu aplicatia inteligenta DoseWatch, ce permite optimizarea scanarii si reducerea dozei de iradiere cu pana la 50%.

Procedura are o multime de avantaje. In afara de faptul ca imaginile sunt obtinute foarte repede, CT-ul permite o examinare in intregime a intestinului subtire.

Acest tip de examinare se face cu ajutorul unei substante de contrast, care va imbunatati calitatea imaginilor.Substanta poate fi administrata oral sau intravenos si se va elimina din corp prin urina. In unele situatii, mai rare, poate provoca alergii. De aceea, este important sa anunti medicul daca suferi de alergii, probleme renale sau daca iei medicamente pentru diabet sau tiroida.

Procedura are o multime de avantaje. In afara de faptul ca imaginile sunt obtinute foarte repede, CT-ul permite o examinare in intregime a intestinului subtire.

Acest tip de examinare se face cu ajutorul unei substante de contrast, care va imbunatati calitatea imaginilor.  Substanta poate fi administrata oral sau intravenos si se va elimina din corp prin urina. In unele situatii, mai rare, poate provoca alergii. De aceea, este important sa anunti medicul daca suferi de alergii, probleme renale sau daca iei medicamente pentru diabet sau tiroida.

Enterografia prin CT (entero CT)

Enterografia prin CT sau Entero-CT este o metoda imagistica ce combina scanarea CT cu substanta de contrast intravenos si oral, fiind foarte utila in diagnosticarea afectiunilor digestive, in special ale intestinului subtire, cum ar fi boala Crohn sau alte boli inflamatorii. Spre deosebire de tomografia clasica, focusul acestui tip de investigatie este pe intestinul subtire.

Inainte de investigatie, va trebui sa bei un lichid, treptat, dar o cantitate suficienta cat sa umpli intestinul subtire, astfel incat sa fie usor de scanat. Medicul va recomanda si administrarea unei substante de contrast, iar scanarea propriu-zisa dureaza putin, aproximativ 20 de minute.

Entero-CT-ul nu prezinta niciun risc. In cazuri mai rare, pot sa apara disconfort abdominal, diaree provocata de lichidul ingerat sau alergie la substanta de contrast.

Enterografia prin rezonanta magnetica (entero-RM)

Enterografia prin RMN este o investigatie care produce imagini detaliate ale tubului digestiv. Substanta bauta va umple intestinele si astfel medicul va putea scana mai usor eventualele probleme.

Cu ajutorul acestui test, pot fi diagnosticate:

  • boli inflamatorii intestinale
  • boala Crohn
  • diverse sangerari
  • inflamatii si obstructii intestinale

Pentru entero-RMN ar trebui sa ajungi cu aproximativ doua ore inainte de programare pentru administrarea substantei de contrast.

Colonoscopia virtuala CT

Colonoscopia virtuala este o metoda imagistica CT moderna ce furnizeaza medicului imagini 3D. Acest tip de test este de mare folos in diagnosticarea cancerului colorectal si este recomandat in special atunci cand colonoscopia clasica nu este posibila sau s-a efectuat incomplet.

Colonoscopia virtuala permite si investigarea organelor abdomino-pelvine: ficat, colecist, uter, ovare, vezica urinara si prostata. Daca depisteaza o tumora, testul poate preciza cat de mult s-a extins dincolo de peretele colonului.

Colonoscopia virtuala este rapida, neinvaziva, cu un disconfort minim pentru pacient. Pentru a vizualiza zona colorectala, aceasta investigatie presupune insuflarea de aer in intestinul gros cu ajutorul unui tub subtire. Examinarea nu necesita anestezie. In schimb, daca va fi nevoie, medicul va recomanda substanta de contrast intravenos.

Important de retinut este si faptul ca daca va fi nevoie de prelevarea biopsiei, medicul va trebui sa completeze acest tip de colonoscopie cu cel clasic.

Examinarea CT cu clisma iodata (colo-CT)

O alta investigatie imagistica este examinarea CT cu clisma iodata.

Substanta de contrast este pe baza de iod si se va administra rectal, deci prin clisma. De aceea, este important sa nu mananci inainte de a veni la investigatie, dar si sa bei un lichid care sa ajute la evacuarea completa a colonului.

Acest tip de test este recomandat in diagnosticul mai multor boli digestive, dar si pentru urmarirea evolutiei lor in timp.

Un dezavantaj al acestui tip de investigatii este expunerea la radiatii, dar beneficiile depasesc riscurile.

Investigatii imagistice versus tranzit baritat

„Spre deosebire de tranzitul baritat, care se realizeaza numai prin administrarea substantei baritate pe cale orala si cu radiografii facute in diferite pozitii ale pacientului, investigatiile CT și RMN au un avantaj major: sunt niste investigatii de finete, care <<vad>> mult mai bine daca apar anomalii vasculare sau suferinte ale organelor interne asociate.”, explica dr. Cristina Bilbie, medic primar radiologie-imagistica medicala.

In plus, cu ajutorul acestor teste, diagnosticul poate fi pus mult mai repede. De altfel, pot face diferenta si in recomandarea tratamentului potrivit fiecarui pacient.

Boli digestive diagnosticate cu ajutorul investigatiilor imagistice

RMN-ul și CT-ul pot diagnostica mai multe boli digestive in functie de zona afectata. Astfel, ele depisteaza la nivelul:

  • esofagului:  varicele, stenoze, dilatatii, tumori benigne/maligne
  • stomacului: inflamatii, tumori benigne/maligne
  • duodenului: inflamatii, diverticuli, tumori benigne/maligne
  • intestinului subtire: inflamatii (boala Crohn, enterite), stenozele intestinale congenitale, diverticuli, tumorile benigne /maligne

Pregatirea pentru investigatie

Chiar daca difera de tranzitul baritat, acest lucru nu inseamna ca RMN-ul sau CT-ul exclud o pregatire speciala. Dimpotriva. Daca medicul recomanda una dintre investigatiile de mai sus, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:

  • cu 2-3 zile inainte de examinare, mananca alimente usoare
  • in cazul unei colonoscopii virtuale, inainte cu trei zile de a o face, dupa fiecare masa principala va trebui sa consumi o substanta care va ajuta investigatia, cu o zi inainte sa bei o solutie care sa ajute la curatarea colonului
  • de asemenea, opreste tratamentul cu fier, calciu sau iod
  • In cazul tranzitului baritat in dimineata examinarii, nu consuma cafea, alte lichide sau mancare, fumatul este si el interzis inainte de a face aceste investigatii

„Se recomanda ca examenele radiologice ale tubului digestiv sa se faca numai dimineata, pentru a profita de faptul ca secretia gastrica este minima in cursul noptii. Se renunta, de asemenea, la administrarea de medicamente care influenteaza fiziologia tubului digestiv.”, completeaza dr. Bilbie.

Post investigatie, va trebui sa consumi multa apa pentru eliminarea substantei de contrast din corp. Nu trebuie sa te ingrijorezi, aceasta substanta este eliminata progresiv in orele urmatoare dupa investigatie.

Ce rol are medicul imagist in diagnosticarea afectiunilor tubului digestiv

Ca in orice alta boala, este importanta echipa multidisciplinara. Astfel, si in cazul tulburarilor digestive, medicul clinician care a recomandat investigatia imagistica trebuie sa fie in stransa legatura cu medicul imagist, pentru o mai buna abordare a afectiunii.

Din ce in ce mai multi tineri sufera de boli intestinale

Ritmul de viata alert duce in ultima perioada la aparitia tulburarilor digestive, iar varsta la care ele apar scade de la un an la altul. Nici diagnosticul nu se pune atat de usor. Uneori trec luni sau chiar ani de zile pana cand afectiunea este depistata. Se intampla, de exemplu, in cazul bolii Crohn.

Cancerele gastrointestinale, o amenintare in crestere din cauza stilului de viata modern

De asemenea, un alt motiv de ingrijorare sunt cancerele digestive sau gastrointestinale. Dr. Cristina Bilbie spune ca sunt depistate in stadii tardive. Acest lucru se intampla si pentru ca bolile pot fi silentioase de cele mai multe ori si poate trece mult timp pana sa fie diagnosticate. Important de mentionat este ca aceste cancere pot sa apara mai ales la pacientii cu antecedente familiale sau daca au obiceiuri alimentare care sunt un factor de risc: consumul abuziv de carne, de mezeluri, consumul scazut de proteine, fructe, consumul abuziv de bauturi alcoolice tari si excesul de sare in alimentatie.

Recomandari pentru o viata fara probleme digestive

„Respectarea unui regim de viata (mese regulate, hidratare, miscare, odihna) si o alimentatie sanatoasa cu aport de nutrienti specifici grupelor de varsta sunt elemente esentiale pentru dezvoltarea armonioasa si parcursul activitatilor si provocarilor zilnice”, recomanda dr. Bilbie.

De asemenea, mentine o greutate sanatoasa. Daca esti supraponderal sau obez, cere ajutorul unui specialist. In plus, daca ai peste 50 de ani, pentru a preveni un cancer colorectal, este recomandat sa faci periodic o colonoscopie.

Renunta la fumat si, nu in ultimul rand, acorda mai multa atentie semnelor pe care le da organismul. De exemplu, mergi la medic in cazul in care apar:

  • scaune cu sange sau scaune inchise la culoare
  • dureri abdominale
  • umflaturi in zona abdomenului si senzatia de balonare
  • pierderea poftei de mancarea
  • scaderea in greutate
  • senzatia ca te-ai saturat chiar si dupa mese usoare
  • probleme de inghitire

Nu uita ca, depistata intr-un stadiu incipient, orice boala are mai multe sanse de vindecare sau poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui tratament adecvat.

Surse:

www.hopkinsmedicine.org
www.mayoclinic.org
www.clevelandclinic.org
www.sciencedirect.com
www.webmd.com

Cere o progamare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.