Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intestin iritabil

Sindromul intestinului iritabil, sau intestinul iritabil, este o patologie cronica a tubului digestiv, care se manifesta prin dureri abdominale si modificari ale scaunului (diaree si/sau constipatie).

Este cea mai frecventa patologie gastrointestinala si este a doua cauza de absenteism la locul de munca, dupa infectiile respiratorii. Aproximativ 10-20% din populatia generala sufera de intestin iritabil si, dintre acestia, doar 15% se prezinta la medic pentru diagnostic. Natura cronica si simptomatologia greu de controlat sunt motive de nemutumire pentru pacient.

De ce si cum apare boala?

Boala debuteaza de obicei la varste tinere si este mai frecventa la femei decat la barbati.

Exista multiple teorii in ceea ce priveste mecanismul de aparitie, dar nici una dintre acestea nu aduce o explicatie completa:

  • O teorie sugereaza ca intestinul iritabil este cauzat de contractiile spastice ale colonului si intestinului subtire;
  • Uneori, boala apare dupa infectii gastrointestinale (de exemplu, infectia bacteriana cu Salmonella);
  • Stresul si anxietatea contribuie la aparitia, dar si la agravarea simptomelor;
  • Unele alimente agraveaza acuzele zilnice (de exemplu, fasole boabe, broccoli, varza etc.);

Simptomele intestinului iritabil

Se crede ca pentru unii pacienti exista o sensibilitate crescuta la durerea intestinala. In intestinul iritabil, pacientii acuza:

  • Dureri abdminale sub forma de crampe de intensitate variabila
  • Modificari ale tranzitului intestinal: diaree, constipatie, alternanata diaree – constipatie

Scaunele diareice apar in timpul zilei si dupa mese, fiind neobisnuita aparitia lor nocturna, si pot fi insotite de mucus. Constipatia este intermitenta, poate avea durata variabila si se insoteste de senzatie de golire incompleta a rectului dupa defecatie.

Diagnosticul si tratamentul intestinului iritabil

Nu exista un test-diagnostic cert. La pacientii peste 40 de ani se pot indica explorari endoscopice: colonoscopie sau rectosigmoidoscopie pentru a se exclude o alta boala.

Tratamentul in sindromul intestinului iritabil este adresat acuzelor si este de durata, putand fi necesara incercarea mai multor scheme terapeutice pana la obtinerea unui rezultat satisfacator.

  • Primul pas este monitorizarea simptomelor si identificarea factorilor care le agraveaza
  • Al doilea pas este eliminarea din dieta a alimentelor care agraveaza boala sau alegerea variantelor de consum, mai usor tolerata: produse din soia sau orez, inclusiv lapte de soia sau lapte de orez, legume gatite si nu crude, renuntarea la diferite sosuri semi-preparate, Alimentele fierte sunt de preferat in locul celor prajite, iar fructele se recomanda in canditati mici.

Se mai recomanda:

  • Aport crescut de fibre alimentare
  • Reducerea stresului si anxietatii inclusiv prin consiliere psihologica
  • Evitarea sedentarismului

Tratamente medicamentoase sunt numeroase, dar se indica celor la care schimbarea obiceiurilor alimentare nu au avut rezultate. Indicatiile in acest sens trebuie sa fie facute de catre medic, care va urmari si evolutia ulterioara.

Autor articol: Dr. Lucaci Corina, doctor in medicina, competenta in ecografie generala, coordonatorul sectiei de Medicina Interna, Spital Cluj.