Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infertilitatea: boli asociate

Infertilitatea: boli asociate

In cele ce urmeaza iti prezentam o serie de afectiuni asociate infertilitatii prezentate in ordine alfabetica.

Amenoreea: Inseamna absenta menstruatiei. Exista doua tipuri – amenoree primara si amenoree secundara. Amenoreea primara este determinata de modificari la nivelul organelor, glandelor sau hormonilor implicati in menstruatie. Amenoreea secundara este determinata de sarcina, stres, boala sau alte cauze.

Avortul spontan: Aproximativ jumatate dintre avorturile spontane se produc in primul trimestru si sunt determinate de anomaliile cromozomale. Factorii de risc, diagnosticul si ingrijirea post-avort sunt in continuare in dezbatere.

Azoospermia: Reprezinta lipsa spermatozoizilor in fluidul seminal. Daca, dupa un an de sex neprotejat, sarcina nu s-a produs, acest lucru inseamna ca barbatul, femeia sau ambii au o problema de fertilitate. La 40% dintre cuplurile infertile, barbatul are o problema de fertilitate.

Chisturile ovariene: Un chist ovarian este un sac plin cu lichid sau cu un material lichid/semi-solid care se formeaza pe sau in interiorul unuia dintre ovare (ovarele sunt responsabile cu producerea de hormoni feminini si cu pastrarea celulelor ovulelor). Cauzele, simptomele si tratamentul acestor chisturi sunt inca in dezbatere.

Deficitul de androgeni: Androgenii sunt hormonii masculini care influenteaza o serie de procese, de la cele mentale la dezvoltarea unor structuri sau organe. Deficitiul de androgeni se produce cand acesti hormone scad sub valorile normale pentru varsta. Cand primeste diagnosticul adecvat, deficitul de androgeni poate fi tratat eficient si multe dintre simptome pot fi reduse sau eliminate. Aceasta afectiune este in general cunoscuta sub denumirea de hipogonadism masculin in cazul in care cauza este deficitul de hormoni reproductivi produsi de testicule. Deficitul de androgeni afecteaza 1 din 200 de barbati sub 60 de ani. Totusi, majoritatea barbatilor experimenteaza 1% reducere in ceea ce priveste testosteronul total in jur de 30-spre 40 de ani. Dupa 60 de ani, 1 din 10 barbati sunt afectati de testosteronul scazut. Daca nivelul de androgeni este prea scazut la persoanele tinere, poate influenta negativ dezvoltarea sexuala, care, daca nu este tratata, poate determina infertilitate mai tarziu in viata.

Disfunctiile peniene: Penisul este un organ extern al sistemului reproducator masculin. Disfunctiile care pot afecta penisul sunt priapismul, balanita, cancerul penian, disfunctia erectila si tulburarile de ejaculare. Sunt de avut in vedere cauzele si tratamentele.

Disfunctiile testiculare: Testiculele produc celulele reproducatoare masculine si hormonii masculini, intre care testosteronul. Disfunctiile la nivelule testiculelor pot determina complicatii severe, intre care dezechilibre hormonale, disfunctie sexuala si infertilitate.

Dismenoreea: Este termenul medical pentru crampe menstruale, determinate de contractiile uterine. Dismenoreea primara se refera la crampele menstruale comune, in timp ce dismenoreea secundara rezulta dintr-o disfunctie la nivelul organelor reproducatoare. Ambele tipuri pot fi tratate.

Durerea pelvina: Poate aparea atat la barbati, cat si la femei si poate fi determinata de infectii, anomalii ale organelor interne sau de durerea oaselor pelvine. La femei, durerea pelvina ar putea fi asociata cu sistemul reproducator. Tratamentul depinde de cauza.

Endometrioza: Mucoasa uterului este denumita endometru; aceasta se elimina in timpul menstruatiei. In endometrioza, fragmente de mucoasa  uterina se dezvolta in alte locuri decat uterul, precum ovare, trompe uterine, vagin, peritoneu sau intestine (posibil prin reflux tubar al sangelui menstrual care contine faragmente de endometru).

Fibromul uterin: Este o tumora necanceroasa (benigna) alcatuita din muschi si testut conectiv de la peretele uterului. Cauzele sunt inca in dezbatere.

Hipospadias: Este un defect la nastere la baieti, in cadrul caruia uretra, tubul prin care urina este transportata de la vezica urinara in afara corpului, nu se dezvolta optim. Afectiunea poate fi tratata chirurgical.

Menopauza, perimenopauza si postmenopauza: Sunt stadii din viata femeii cand menstruatia lunara se opreste. Acestea reprezinta finalul anilor fertili ai femeii. Perimenopauza este primul stadiu al acestui proces si poate incepe cu 8-10 ani inainte de menopauza. Menopauza este moment in care o femeie nu mai are menstruatii. Postmenopauza este stadiul de dupa menopauza.

Menstruatia anormala: Majoritate afemeilor au menstruatii care dureaza 4-7 zile. Exemplele de probleme menstruale sunt menstruatiile care se produc la distanta de sub 21 de zile si peste 35 de zile, absenta a trei sau mai multe menstruatii consecutive si flux menstrual mai abundent sau mai usor decat in mod obisnuit. Variantele de tratament sunt medicamentele si interventia chirurgicala.

Piospermia (denumita si leucocitospermia): Este o afectiune in care exista un numar neobisnuit de mare de celule albe (leucocite) in sperma, ceea ce afecteaza sperma si mai ales in ceea ce priveste materialul genetic.

Polipii uterini: Sunt excrescente care se produc la nivelul endometrului (mucoasa care captuseste uterul, organul unde se dezvolta fatul). Acestia sunt atasati de endometru si se extind catre uter. Sunt, de obicei, necancerosi (benigni), insa pot determina probleme cu menstruatia (menstrele) sau cu fertilitatea.

Sarcina ectopica: O afectiune potential fatala, sarcina ectopica se produce cand embrionul nu se implanteaza in uter. In multe dintre cazuri, embrionul se implanteaza intr-una dintre trompele uterine.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP): Femeile cu SOP au o dereglare hormonala care de obicei debuteaza la pubertate. Afectiunea interfereaza cu reproducerea normala. Simptomele includ menstre neregulate, hirsutism si obezitate.

Transplantul de maduva: Chimioterapia si radiatiile pot dauna fertilitatii temporar sau complet.

Varicocelul: Este o disfunctie in care venele testiculelor sunt dilatate, marite, din cauza unei probleme cu valvele care controleaza fluxul sanguin dinspre testicule catre organism. Principalele probleme determinate de varicocel sunt acelea ca provoaca durere si pot afecta fertilitatea masculina.

Surse de informatie:

https://my.clevelandclinic.org

Consultant: Dr. Bechir Melihan, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata