Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipnoza: cum functioneaza, ce afectiuni poate trata si cand nu este recomandata

hipnoza1
Hipnoza este o metoda utilizata in psihoterapie, fie pentru combaterea anumitor simptome de natura psihica, fie pentru imbunatatirea calitatii vietii a persoanelor care se confrunta cu diferite dificultati. Exista numeroase legende cu privire la aceasta abordare terapeutica, insa cercetarile stiintifice au demonstrat ca terapia prin hipnoza este eficienta pentru unele persoane.

Citeste mai departe, pentru a afla care sunt situatiile in care se recomanda hipnoza, cum decurge o sedinta de hipnoza, dar si care sunt miturile cele mai frecvente pe acest subiect.

Ce este hipnoza

Hipnoza este o stare modificata de constienta, caracterizata printr-o focalizare a atentiei intr-o anumita directie, precum si prin sugestibilitate crescuta. Acest lucru inseamna ca, in timpul unei sesiuni de hipnoza, o persoana poate fi ghidata intr-o stare de relaxare profunda, in care este mai receptiva la sugestii si instructiuni. Este important de mentionat faptul ca hipnoza nu presupune pierderea constientei sau a controlului asupra propriei persoane. De obicei, pacientul ramane constient si intelege ce se intampla in jurul sau.

Hipnoza este adesea utilizata in scopuri terapeutice, precum calmarea durerii, tratarea starilor de anxietate sau depresie, eliminarea obiceiurilor nedorite si chiar pentru imbunatatirea performantei sportive sau academice.

Specialistii hipnoterapeuti utilizeaza sugestiile pentru a ajuta pacientul sa-si schimbe gandurile, comportamentele sau emotiile negative.

Totusi, nu toti oamenii sunt la fel de receptivi la hipnoza, astfel ca succesul acestei metode de tratament poate varia de la o persoana la alta. De asemenea, hipnoza nu este potrivita pentru toate problemele de sanatate mintala sau fizica si ar trebui sa fie practicata doar de catre profesionisti calificati.

Cand se recomanda terapia prin hipnoza

Hipnoza poate fi recomandata intr-o varietate de situatii si pentru diferite probleme de sanatate psihica ori fizica. Cu toate acestea, este important sa retii ca hipnoza nu este potrivita pentru toata lumea si nu este o solutie universala. Iata cateva situatii in care terapia prin hipnoza poate fi eficienta:

 • tratarea durerii - hipnoza poate fi utilizata pentru a ajuta la calmarea durerii cronice sau a durerilor asociate cu anumite proceduri medicale;
 • anxietate si stres - hipnoza poate fi eficienta in managementul anxietatii si al stresului. Pacientii pot invata, astfel, tehnici de relaxare si pot primi sugestii pentru a schimba modul in care raspund la stres;
 • depresie - in unele cazuri, hipnoza poate fi utilizata ca parte a unui plan de tratament pentru depresie, contribuind la abordarea gandurilor negative si la imbunatatirea starii de spirit;
 • tulburari de somn - hipnoza poate fi folosita pentru a trata tulburarile de somn, ajutand la inducerea unei stari de relaxare care faciliteaza adormirea si mentinerea somnului pe parcursul noptii;
 • tulburari de alimentatie - la persoanele care au dificultati in combaterea unor obiceiuri alimentare nesanatoase sau in procesul de pierdere in greutate, hipnoza poate fi utila pentru a crea noi obiceiuri si rutine;
 • renuntarea la obiceiurile vicioase - hipnoza poate fi eficienta, de asemena, in procesul de renuntare la anumite vicii, precum fumatul sau alte dependente (alcoolismul, dependenta de jocuri de noroc etc.);
 • imbunatatirea performantei - sportivii sau persoanele care doresc sa isi imbunatateasca performantele in diverse domenii, precum invatarea sau practicarea anumitor sporturi, pot beneficia de tehnici de hipnoza pentru a-si optimiza concentrarea si increderea in sine.

Cum functioneaza

Sedintele de hipnoza au un format general, dar pot varia in functie de terapeut si de nevoile individuale ale pacientului. In mod obisnuit, aceste sedinte incep cu o discutie preliminara, in cadrul careia terapeutul si pacientul stabilesc obiectivele si discuta despre orice nelamuriri sau temeri pot aparea. Este esential ca intre pacient si terapeutul sau sa se stabileasca o relatie de incredere, pentru a asigura confortul si siguranta pacientului.

Procesul continua cu inducerea starii de hipnoza, care se poate realiza prin tehnici de relaxare, precum relaxarea musculara progresiva sau focalizarea pe respiratie. Dupa ce starea de hipnoza este indusa, terapeutul lucreaza pentru a mentine aceasta stare si pentru a creste receptivitatea pacientului la sugestii.

In etapa terapeutica, terapeutul isi indreapta atentia catre obiectivele stabilite anterior. Acesta poate utiliza diverse tehnici, precum sugestiile verbale sau vizualizarile, pentru a aborda problemele sau comportamentele ce fac obiectul terapiei. Sesiunea se incheie cu o revenire treptata la starea de veghe obisnuita, iar terapeutul si pacientul discuta despre experienta hipnozei, eventualele schimbari survenite si pasii urmatori.

Este important de retinut ca experienta hipnozei poate varia de la caz la caz, iar unele persoane pot avea nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine rezultatele dorite. Colaborarea cu un terapeut calificat este esentiala pentru a beneficia de o practica etica si pentru a te asigura ca procesul este adaptat nevoilor tale.

hipnoza2

Tratamentul prin hipnoza - efecte secundare si contraindicatii

In general, hipnoza este considerata o tehnica sigura, atunci cand este condusa de un terapeut calificat si competent. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care hipnoza poate fi contraindicata sau pot aparea efecte secundare. Este important sa discuti deschis cu terapeutul tau despre starea ta de sanatate si despre preocuparile tale, inainte de a incepe terapia prin hipnoza. Iata cateva contraindicatii ale acestei metode terapeutice:

 • tulburari psihotice severe - persoanele cu tulburari psihotice severe, precum schizofrenia, pot fi mai putin receptive la hipnoza si pot chiar sa resimta o agravare a simptomelor;
 • tulburari de personalitate - unele tulburari de personalitate pot face ca pacientul sa fie mai putin receptiv la hipnoza sau pot afecta modul in care acesta raspunde la sugestii;
 • istoric de abuz de substante - persoanele care au un istoric de abuz de substante pot avea o sugestibilitate redusa si pot intampina dificultati in a beneficia de efectele hipnozei;
 • tulburari de control al impulsurilor - Tulburarea de control al impulsurilor este o afectiune psihica caracterizata prin incapacitatea de a controla comportamentele impulsive, nedorite si adesea periculoase. Pacientii care sufera de o astfel de tulburare pot necesita o abordare specifica in hipnoza si pot necesita precautii suplimentare.

Efecte secundare

Printre reactiile adverse ale terapiei prin hipnoza, cele mai frecvente sunt reprezentate de:

 • amnezie temporara - unele persoane pot experimenta o stare de amnezie temporara cu privire la evenimentele petrecute in timpul sesiunii de hipnoza;
 • exacerbarea emotiilor - uneori, transa hipnotica poate aduce la suprafata emotii intense, iar pacientul poate resimti tristete, anxietate sau alte stari emotionale;
 • ameteala sau letargie - dupa o sedinta de hipnoza, unele persoane pot simti o usoara senzatie de ameteala sau letargie, care au, insa, un caracter temporar;
 • respingere sau dificultati de receptivitate - nu toti oamenii sunt la fel de sugestibili la hipnoza, astfel ca unii pot avea dificultati in a atinge starea dorita de hipnoza.

Informeaza-ti terapeutul cu privire la eventualele afectiuni medicale preexistente, precum si referitor la tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, pentru te a asigura ca beneficiezi de o sesiune de hipnoza sigura si eficienta.

Mituri despre hipnoza

Exista mai multe mituri legate de hipnoza care circula in randul populatiei. Totusi, este important sa intelegi ca aceste mituri nu reflecta realitatea si ca hipnoza este o practica serioasa si eficienta, atunci cand este efectuata de catre psihoterapeuti calificati. Iata cateva mituri frecvente despre hipnoza:

 • n mit frecvent este ca persoanele hipnotizate pierd complet controlul asupra actiunilor lor. In realitate, oamenii raman constienti si nu fac nimic impotriva vointei lor, in timpul unei sedinte de hipnoza.
 • Desi termenul „hipnoza” deriva din cuvantul grecesc „hypnos”, care inseamna somn, starea de hipnoza nu este echivalenta cu somnul. Pacientul se afla intr-o stare de constienta modificata, adesea caracterizata prin concentrare si receptivitate crescute.
 • Hipnoza necesita consimtamantul si cooperarea pacientului, astfel ca este putin probabil ca acesta sa fie hipnotizat fara voia sa ori fara a fi informat.
 • Desi se crede ca oricine poate fi hipnotizat, gradul de sugestibilitate la hipnoza variaza de la o persoana la alta. Nu toti oamenii sunt la fel de receptivi la tehnicile de hipnoza.

In cazul in care esti interesat de acest tip de terapie, este important sa-ti iei informatiile din surse avizate si sa te bazezi pe dovezile stiintifice referitoare la hipnoza, si nu pe miturile auzite de la alte persoane.