Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fructoza poate cauza obezitate?

articol_Fructoza
Consumul de fructoza in cantitate mare pare sa modifice celulele din tractul digestiv intr-un mod care creste absorbtia nutrientilor, potrivit unui studiu preclinic efectuat de cercetatorii americani de la colegiul NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical College. Aceste modificari constatate la soareci ar putea ajuta la explicarea legaturii deja observate intre cresterea consumului unor cantitati mari de fructoza si cresterea cazurilor de pacienti cu obezitate sau cu anumite tipuri de cancer.

Studiul publicat la 18 august 2021 in Revista Nature s-a axat pe efectul unei diete care continea fructoza in cantitate mare asupra vilozitatilor intestinale, structurile subtiri, asemanatoare firelor de par, care acopera interiorul intestinului subtire. Villi maresc suprafata intestinului si astfel faciliteaza absorbtia unor cantitati mai mari de nutrienti din alimente pe masura ce acestea traverseaza tractul digestiv.

Studiul a constatat ca soarecii care au fost hraniti cu o dieta care includea fructoza in cantitate mare aveau vilozitati cu 25-40% mai lungi decat cei care nu au fost hraniti cu fructoza. In plus, cresterea lungimii vilozitatilor a fost asociata cu absorbtia crescuta a nutrientilor, cresterea in greutate si acumularea de grasime la aceste animale.

"Fructoza este structural diferita de alte zaharuri, cum ar fi glucoza, si se metabolizeaza diferit. Cercetarile noastre au constatat ca un metabolit primar al fructozei promoveaza alungirea vilozitatilor.

Studiile anterioare pe animale au sugerat ca acest metabolit ar avea, de asemenea, un rol in cresterea tumorilor intestinale.", a spus autorul principal al studiului, Dr. Marcus DaSilva Goncalves,

Profesor de endocrinologie, diabet si boli metabolice si medic endocrinolog la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

„Observatiile constatate la soareci au sens din perspectiva evolutiva: la mamifere, in special la mamiferele care hiberneaza in clima temperata, fructoza este foarte disponibila in lunile de toamna, cand fructele sunt coapte. Consumul de fructoza poate ajuta aceste animale sa absoarba si sa transforme mai multi nutrienti in grasime, de care vor avea nevoie in timpul iernii. Insa in cazul oamenilor, acestia nu au evoluat pentru a manca ceea ce mananca in prezent. Fructoza este aproape omniprezenta in dietele moderne, indiferent daca provine din sirop de porumb bogat in fructoza, zahar de masa sau din alimente naturale precum fructele. Fructoza in sine nu este daunatoare. Este o problema a supra-consumului. Corpurile noastre nu sunt concepute sa asimileze atat de multa fructoza pe cat mancam". - a subliniat Dr. Goncalves.

Afla mai multe despre fructoza

Fructoza este un tip de zahar simplu care reprezinta 50% din zaharul de masa (zaharoza). Este cea mai dulce monozaharida, solubila in apa. Cealalta componenta din zahar este glucoza, care este principala sursa de energie pentru celulele corpului. Rareori mancam fructoza fara glucoza.

Sursele naturale de fructoza si glucoza sunt fructele, unele legume, mierea, trestia de zahar si sfecla de zahar. Deoarece este o componenta a indulcitorilor precum zaharoza si siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, fructoza este prezenta intr-o gama larga de alimente si bauturi dulci. Inainte de producerea in masa a zaharului rafinat, oamenii consumau rar fructoza in cantitati mari.

Fructele si legumele dulci, desi contin fructoza, ofera cantitati relativ mici si reprezinta o sursa minora de fructoza in alimentatie, comparativ cu zaharurile adaugate. Daca un produs mentioneaza zahar adaugat ca unul dintre ingredientele sale principale, este foarte probabil sa aiba un continut ridicat de fructoza.

Chiar daca fructoza si glucoza ofera practic acelasi numar de calorii, sunt metabolizate si utilizate foarte diferit de organism:

  • Glucoza este digerata, absorbita, transportata in ficat si eliberata in sange. Multe celule absorb glucoza pentru a produce energie, proces care necesita insulina.
  • Ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza pentru a o transforma in glucoza inainte de a putea fi utilizata de organism. Cand oamenii mananca o dieta bogata in calorii si in fructoza, ficatul devine supraincarcat si incepe sa transforme fructoza in grasime.

Efectele nocive ale fructozei in exces

Toate zaharurile, inclusiv fructoza, pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa daca sunt consumate cu moderatie.

Desi este nevoie de studii suplimentare pentru o imagine mai clara, consumul unei cantitati crescute de fructoza sub forma de zaharuri adaugate poate avea urmatoarele consecinte:

  • Modifica compozitia lipidelor din sange. Fructoza poate creste producerea la nivelul ficatului si eliberarea in circulatia sanguina a colesterolului VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scazuta). Nivelurile ridicate de VLDL-colesterol sunt asociate cu dezvoltarea placii de aterom pe peretii arterelor, care ingusteaza vasul si restrictioneaza fluxul sanguin, cu aparitia bolii arteriale coronariane.
  • Creste nivelul de acid uric din sange, cu aparitia gutei.
  • Determina depunerea de grasime in ficat (steatoza hepatica non-alcolica).
  • Cauzeaza rezistenta la insulina, care determina obezitate si diabet de tip 2.
  • Cauzeaza rezistenta la leptina, perturband reglarea grasimii corporale si contribuind la obezitate.
  • Nu suprima la fel de mult pofta de mancare precum glucoza. Ca urmare, ar putea promova supra-alimentarea.

„Studii viitoare vor avea ca scop confirmarea faptului ca rezultatele la soareci se traduc la oameni. Exista deja medicamente in studii clinice care vizeaza enzima responsabila de producerea metabolitului fructozei care determina efectele constatate.  Speram sa gasim o modalitate de tratament care sa produca micsorea vilozitatilor, pentru a reduce absorbtia grasimilor si, eventual, pentru a incetini cresterea tumorilor intestinale.” - a concluzionat Dr. Goncalves.

 

 

Surse de informatie:
www.sciencedaily.com
www.healthline.com
www.foodinsight.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor