Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fistula de arc branhial la copii – diagnostic corect si tratament chirurgical curativ

Fistula de arc branhial la copii – diagnostic corect si tratament chirurgical curativ

Prezenta la copilul mic a unei umflaturi in zona gatului poate sa insemne existenta unei fistule de arc branhial, o malformatie congenitala care necesita tratament chirurgical. Stabilirea corecta si cat mai rapida a diagnosticului si interventia chirurgicala in siguranta a copilului cu fistula de arc branhial sunt prioritati pentru echipa de medici chirurgi din Ponderas Academic Hospital – mentioneaza Dr. Daniela Dobritoiu, medic specialist chirurgie pediatrica.

Ce este si de ce apare fistula de arc branhial?

Fistula de arc branhial este o malformatie congenitala. Apare din cauza unor defecte in formarea regiunii latero-cervicale in timpul vietii intrauterine. La inceputul evolutiei intrauterine, in regiunea cervicala sunt prezente mai multe santuri care, trepat, dau nastere diverselor structuri anatomice de la acest nivel si care ulterior dispar (se inchid). Se poate intampla ca procesul de inchidere sa nu decurga normal si astfel sa ramana in aceasta zona o fistula, un sinus sau un chist. Fistula este un traseu tubular care permite comunicarea intre tegumentul din zona submandibulara sau a gatului si faringe. Ea poate fi completa – prin lumenul ei exteriorizandu-se la tegument saliva in momentul deglutitiei - sau poate fi inchisa la unul din capate – formand un sinus - sau la ambele capete, alcatuind o cavitate inchisa sau chist.

Cum se manifesta fistula de arc branhial?

Desi fistula de arc branhial  presupune prezenta la nivelul tegumentului a unui orificiu de comunicare, de regula punctiform, depistarea ei este de cele mai multe ori intarziata, diagnosticul punandu-se in primii ani de viata. Chistul de arc branhial se manifesta ca o umflatura in zona gatului, care se mareste o data cu episoadele de infectii la nivelul cailor respiratorii si poate fi confundat cu alte afectiuni tumorale, ca de exemplu cu un hemangiom, limfangiom sau cel mai frecvent, cu un ganglion. Copilul cu fistula sau chist de arc branhial poate prezenta tulburari de deglutitie, de vorbire (disfonie) sau pareza nervilor din regiunea fetei si gatului, simptome care insa sunt destul de rare. Atunci cand apare infectia - cea mai frecventa complicatie a malformatiilor de arc branhial - survin toate semnele inflamatorii locale caracteristice – roseata, cresterea in dimensiuni, temperatura locala crescuta, scurgere de secretii purulente in cazul fistulelor si sinusurilor, iar cand nu se iau din timp masurile necesare, infectia poate progresa catre generalizare si sepsis cu febra, frison, alterarea starii generale.

In ce consta tratamentul fistulei de arc branhial?

Fiind o malformatie chirurgicala, tratamentul curativ este exclusiv chirurgical. Acesta se face sub anestezie generala si presupune disectia si indepartarea traseului fistulos in intregime. Este o interventie chirurgicala delicata, deoarece zona gatului este foarte bogata in vase de sange, nervi, structuri care trebuie protejate.

Interventia chirurgicala se realizeaza printr-o mica incizie la nivelul gatului, iar atunci cand traseul fistulei este lung, poate fi nevoie de efectuarea de incizii multiple, etajate, care sa faciliteze accesul si excizia in intregime.

Cum este tratat un copil cu fistula de arc branhial la Ponderas Academic Hospital?

Cea mai importanta etapa in tratamentul fistulei de arc branhial este stabilirea corecta a diagnosticului. Examenul clinic atent aduce detalii pretioase in ceea ce priveste tipul si localizarea fistulei. Uneori, pentru a stabili raporturile acesteia cu structurile gatului, se pot recomanda investigatii suplimentare - ecografia de parti moi sau un examen de rezonanta magnetica nucleara. Pentru a efectua o interventie chirurgicala in siguranta, se efectueaza preoperator investigatii de laborator si fiecare pacient este evaluat de catre un medic pediatru si unul medic anestezist. Interventia chirurgicala se desfasoara in regim de spitalizare, iar copilul poate pleca acasa a doua zi - recuperarea este rapida, iar prognosticul este foarte bun.

Puteti detalia un caz complex de fistula de arc branhial pe care l-ati tratat?

O pacienta mi-a ramas in memorie prin faptul ca, desi avea o fistula evidenta in regiunea cervicala, nu a fost indrumata din timp spre un chirurg pediatru, asa cum se impunea in acea situatie. Amanarea diagnosticului si a tratamentului a dus la aparitia mai multor episoade de infectie locala - unul dintre ele a necesitat drenaj -  care, prin modificarile inflamatorii locale, au ingreunat tratamentul chirurgical. Cu tratament antibiotic corespunzator si cu rabdare, s-a ajuns in final la un rezultat bun – excizia fistulei, fara recidiva.

Ce mesaj aveti pentru parintii ai caror copii sunt diagnosticati cu fistula de arc branhial?

Este important ca tratamentul sa fie efectuat de catre un specialist care se ocupa de aceasta patologie, de regula un chirurg pediatru. De asemenea, cu cat tratamentul este instituit mai devreme, cu atat prognosticul va fi mai bun. Intarzierea diagnosticului cu temporizarea interveniei chirurgicale foarte mult timp poate predispune la infectii locale, care, prin efectul asupra structurilor adiacente, fac interventia chirurgicala mai dificila si cu probabilitate de recidiva mai mare.