Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Excizia formatiunilor tumorale superficiale la Spitalul Brasov

Chisturile epidermoide si lipoamele sunt formatiuni tumorale benigne care pot fi tratate cu succes in cadrul interventiilor chirurgicale efectuate in Spitalul Brasov.

Excizia este efectuata in general sub anestezie locala, fiind necesara internarea de zi.

Chisturile epidermoide

Acestea sunt leziuni de forma rotunda care se formeaza spontan sau ca urmare a rupturii unui folicul pilo-sebaceu pilar (acesta este o glanda mica de forma unui saculet care se deschide la suprafata pielii; contine glande sebacee, care secreta sebum; acesti foliculi sunt prezenti frecvent la nivelul fetei si pe trunchi; aceste chisturi  mai sunt denumite si chisturi sebacee). Chisturile epidermoide mai sunt denumite chisturi epidermice, sunt asimptomatice si pot aparea frecvent pe trunchi, gat, fata, scrot sau in spatele urechilor. Chisturile sunt mobile doar daca nu este prezenta fibroza. Chisturile contin keratina, lipide, glande sebacee, foliculi capilari si alte structuri, iar mirosul ranced asociat adeseori cu acestea este produs de continutul de grasimi, de infectia bacteriana sau de celulele descompuse. Cand se infecteaza, simptomele sunt eritemul, durerea si continutul purulent. Excizia este tratamentul de prima intentie, care este realizat doar in cazul in care chistul nu prezinta infectie. Cand chistul se infecteaza, interventia chirurgicala este amanata pana la ameliorarea inflamatiei (de obicei, o saptamana).Medicul se va asigura ca indeparteaza intregul chist, inclusiv peretele acestuia, pentru a reduce riscul de recidiva.

Lipoamele

Acestea reprezinta tumori adipoase localizate frecvent in tesuturile subcutanate ale capului, gatului, umerilor si spatelui, mai putin frecvent pe trunchi si extremitati. Lipoamele pot fi intalnite la toate categoriile de varsta, insa, de obicei, apar la persoanele de 40-60 de ani. Aceste formatiuni alcatuite din celule lipidice mature incastrate intr-o capsula subtire sunt aproape intotdeauna benigne, se dezvolta lent, sunt nedureroase, rotunde, mobile si moi la palpare. In cazul in care lipomul se dezvolta rapid sau se asociaza cu durerea, iritatia, senzatia de arsura locala sau de obstructie a unui orificiu al corpului, se recurge la excizia acestuia. Atunci cand lipoamele sunt indepartate incomplet, exista posibilitatea ca leziunile sa recidiveze.

Excizia chisturilor epidermoide

Procedura presupune curatarea zonei cu o solutie pe baza de iod-povidona, anestezia locala si realizarea unei incizii minime de 2-3 mm cu scopul de a drena continutul chistic si de a extrage peretele chistic. Pentru a indeparta continutul chistic si a elibera peretele chistic de tesuturile adiacente se impune compresia viguroasa, folosirea penselor hemostatice (instrumente chirurgcale utile pentru controlul hemoragiei) si utilizarea unui pansament steril pe zona afectata. Dupa indepartarea intregii capsule, incizia de mici dimensiuni este ulterior inchisa printr-o singura sutura si se aplica unguent antibiotic. Pacientului i se poate recomanda sa tina presiune cu ajutorul unei comprese timp de 2 ore dupa procedura, insa exista cazuri cand chirurgul prefera sa nu inchida incizia, aceasta avand dimensiuni reduse.

Excizia lipoamelor

Interventia chirurgicala debuteaza cu trasarea marginilor lipomului cu un marker, intrucat se intampla ca acestea sa nu fie vizualizate cu precizie dupa administrarea anestezicului. Pielea este curatata ulterior cu iod-povidona sau clorhexidina, fara a sterge marcajul de pe piele, si este administrata anestezia locala subcutanata, izoland zona afectata de tesuturile inconjuratoare. Lipoamele mici pot fi indepartate prin enucleatie, procedura care presupune o incizie de 3-4 mm, folosirea unei chiurete pentru a elibera lipomul de tesutul care il inconjoara si extirparea tumorii. In acest caz, suturile nu sunt necesare, fiind suficienta presiunea aplicata pe zona afectata pentru a preveni formarea hematoamelor.
Lipoamele de mari dimensiuni sunt indepartate eficient prin excizie, tumora fiind extirpata cu ajutorul unei pense hemostatice. Procedura implica grija speciala pentru a evita nervii sau vasele de sange care pot fi situate sub formatiune. Pielea este ulterior suturata si este aplicata presiunea pentru a preveni incidenta formarii de hematoame. Pacientul revine la control peste 2-7 zile, iar firele sunt indepartate dupa 7-21 de zile, in functie de localizarea leziunii.

Complicatiile procedurii

•    Intraoperatorii: Sangerare (in general, apar pierderi minime de sange; unele leziuni pot fi de origine vasculara) sau riscurile anesteziei locale care includ injectarea intra-arteriala si reactia la substanta anestezica; riscurile pot fi afectarea dentara, a gatului, laringelui, reactie la medicatie, greata si varsaturi, complicatii cardiovasculare si respiratorii.
•    Postoperatorii: Durere, hemoragie, infectie, serom (acumulare de fluid limfatic), cicatrici, uneori recidiva chistului/lipomului operat.

Surse:
www.aafp.org
www.facs.org
https://teachmesurgery.com
www.aetna.com