Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cat de des ar trebui sa iti speli parul?

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Parul sanatos arata curat, moale la atingere, stralucitor, descurcat si se misca elastic atunci cand iti scuturi capul. Insa nu este suficienta doar o sanatate generala buna si lipsa bolilor ci si o rutina zilnica de intretinere si ingrijire a parului.

Si, desi sunt oameni care investesc o suma imensa bani si o multime de timp pentru ingrijirea podoabei capilare, alimentand o industrie uriasa care vinde cantitati enorme de produse de infrumusetare, poti avea satisfactia unui par de invidiat si cu resurse limitate.

Secretul consta in cunoasterea si respectarea exigentelor si particularitatilor fiecarui tip de par, iar frecventa si modul in care este spalat parul par sa fie una dintre cele mai importante chei pentru un par ravisant.

Dar, in pofida a ce vor reclamele la sampon sa te faca sa crezi, spalarea excesiva poate mai degraba sa dauneze parului, lipsindu-l de uleiul de protectie pe care glandele scalpului il secreta. Iar rezultatele acestei igienizari tenace ar putea sa nu te surprinda in cel mai placut mod. Parul degresat complet este aspru la atingere, poate capata un aspect tern si este greu de stilizat.

In societatea noastra intalnim oameni la extreme, unii obsedati sa fie curati, care nu isi refuza nicio ocazie de a-si aplica samponul astringent temeinic pe scalp, chiar si zilnic, sau din contra, altii care se inscriu in trendul celor care prefera produse alternative de ingrijire uscata a parului,  se spala cu apa plata sau evita nejustificat contactul cu sapunul sau samponul.  

Medicii atrag atentia ca majoritatea oamenilor nu au nevoie sa isi spele zilnic parul si nici macar o data la doua zile.

De ce trebuie sa tii cont cand te speli pe cap?

Cat de des ar trebui sa ne spalam parul depinde de cativa factori, dar cel mai bun indicator este senzatia uleioasa sau de par incarcat pe care o simti la atingerea unei suvite de par.

Exista mai multi factori care pot creste nevoia de a-ti spala parul.

Cantitatea de sebum

Secretia uleioasa sau de sebum este vinovata pentru aspectul de par „murdar” sau „gras”. Este produsa in glandele sebacee din scalp si se considera ca este sensibila la cantitatea de hormoni androgeni din organism.

Sebumul reprezinta un amestec complex de lipide, este bogat in acizi grasi care indeplinesc functii importante in protejarea parului: de lubrefiere, fotoprotectie, hidratare.

In cantitati optime, confera aspectul lucios placut al parului. Dar, odata ce se acumuleaza, parul isi pierde din volum, devine moale, pleostit si se lipeste in suvite inestetice si dezordonate, in timp ce luciul devine dezagreabil.  

Cat sebum produce scalpul depinde de mai multi factori, intre care se numara: varsta, genetica, sex si mediu.

Copiii si persoanele in varsta nu produc la fel de mult sebum ca adolescentii sau tinerii de 20 si 30 de ani.

Daca in adolescenta ne confruntam adesea cu parul care se ingrasa excesiv, pe fondul modificarilor hormonale, nu aceeasi este situatia cand avansam in varsta si parul devine mai uscat.

Dupa menopauza femeile au o scadere a androgenilor, ceea ce duce la o productie diminuata de sebum.

Cu timpul, si barbatii au glande sebacee mai putin active.

De aceea, nu se recomanda persoanelor in varsta, cu par fragil si uscat, sa abuzeze de sampon zilnic sau la doua zile ca in adolescenta, urmarile fiind, adesea, la drept vorbind, regretabile.

Barbatii au, evident, mai multi androgeni in organism, de aceea au tendinta de a produce mai mult sebum.

Pe de alta parte si mediul poate influenta nu doar secretia de sebum (de exemplu, temperatura ambianta), dar si gradul de contaminare a parului cu diverse particule de praf si poluanti din atmosfera, care pot afecta firul de par si pot creste nivelul impuritatilor capilare.

In concluzie, daca ai ajuns la maturitate sau esti in preajma menopauzei, nu are niciun rost sa iti freci parul zilnic ca in adolescenta, sperand sa obtii aceleasi rezultate. Nu vei face decat sa te alegi cu un par friabil si uzat, care va suferi si mai mult daca este tratat cu vopseluri, ondulatoare sau alte produse de stilizare.

Pe de alta parte, sunt persoane, precum adolescentii, carora li se ingrasa parul foarte repede, din cauza unei secretii abundente de ulei. Ei ar putea nevoie sa isi spele parul zilnic, insa nu formeaza o majoritate.

Tipul de par

Tipul de par poate avea exigente diferite in privinta igienizarii. Un par drept si subtire are nevoie de spalat mai frecvent comparativ cu parul cret sau ondulat. Motivul consta in ritmul diferit de acoperire cu sebum, mai lent in cazul parului cret care este mai uscat, comparativ cu un par drept care va fi usor acoperit de sebum si va capata mult mai repede un aspect inestetic, de par gras.

Sebumul este, insa, un ingredient magic al buclelor bine definite, deoarece parul cret are nevoie de mai multa hidratare pentru a ramane moale si pentru a evita incretirea.

Si etnia are un rol important. In special, afro-americanii au parul extrem de uscat si, daca este spalat prea des, poate deveni uscat, fragil si usor de rupt. De aceea, parul afro-american trebuie spalat cel mai rar, pentru ca se ingrasa foarte greu.

Persoanele cu bucle stranse sau par texturat ar trebui sa-si spele parul nu mai mult de o data pe saptamana sau o data la doua saptamani, conform Academiei Americane de Dermatologie .

Samponarea frecventa, mai ales cu sampoane dure in cazul parului cret sau ondulat, poate avea efect contrar celui asteptat, parul poate cadea, in special atunci cand adaugi tratamente chimice sau preferi impletiturile stranse care tensioneaza radacinile.

Lungimea parului

Influenteaza capacitatea sebumului de a asigura firelor de par, pana la varfuri. Acesta este motivul pentru care parul mai lung devine adesea uscat – fiindu-i mult mai dificil sa isi hidrateze varfurile. Cu cat parul este mai lung, cu atat varfurile sunt mai uscate.

Transpiratie

Transpiratia este un alt factor de care depinde aspectul parului tau. Este secretata de glandele sudoripare aflate din abundenta in scalp. Fie ca lucrezi intr-un mediu solicitant, cu temperatura ambientala ridicata, esti emotiv sau faci efort fizic sustinut, transpiratia accentuata poate raspandi sebumul si poate face parul sa arate si sa se simta murdar.

Antrenamentele la sala sau in aer liber, desi sunt benefice pentru starea de sanatate, iti pot ruina coafura proaspat stilizata si iti pot compromite ziua. De aceea in functie de cat de mult transpiri este necesar sa iti clatesti parul.

Medicii recomanda samponarea dupa antrenamentele transpirate si oricand purtati o palarie, o caciula sau o casca pentru perioade lungi de timp.

Produse de styling

Produsele de coafat se pot acumula pe par si pe scalp si pot duce la iritatii si unele inconveniente, cum ar fi ingrasarea parului sau aspectul de par murdar. Utilizarea frecventa sau intensiva a unor fixative sau produse de styling necesita o spalare mai deasa a parului.

Gradul de poluare si contaminare din mediu

Munca in gradina, constructii, servicii de salubritate si alte sarcini care te expun la murdarie, praf si polen pot duce la retinerea impuritatilor pe par. Acestea nu numai ca iti vor face parul tern, dar iti pot si exacerba alergiile. De aceea, parul ar trebui strans si protejat si la nevoie, indepartate prin spalare particulele alergene sau poluante.

Cat de des sa te speli?

Unul dintre sfaturile medicilor este respectarea preferentiala a unui program standard de spalare a parului, fie ca este de doua ori pe saptamana, saptamanal sau o data pe luna.

Daca afro-americanilor li se recomanda sa isi spele parul de cel putin doua ori pe luna, pentru alte grupuri este indicata spalarea mai frecventa pentru a minimiza inflamatia si cresterea excesiva a fungilor care traiesc pe scalp.

Specialistii sunt de acord ca doar un grup redus ar trebui sa se samponeze zilnic, de exemplu persoanele cu parul foarte fin, persoanele care transpira abundent (sportivi, persoane expuse la caldura) sau cei care traiesc in zone foarte umede. De asemenea, daca ai o secretie excesiva de sebum si ai scalpul gras, ai putea lua in considerare spalarea zilnica sau la doua zile a parului, cu conditia sa utilizezi sampoane mai blande care sa nu usuce excesiv scalpul si parul.

Exista si persoane care se pot spala mai rar, fara ca aspectul parului sa aiba de suferit. Cu cat parul este mai gros si ai mai putin sebum, cu atat mai putin trebuie sa te samponezi.

De asemenea, persoanele cu par uscat, lung sau cret se pot spala mult mai rar, fara probleme.

In general, spalarea parului o data pe saptamana, pana la maxim o data la doua saptamani este o optiune care se potriveste celor mai multe persoane, daca nu se incadreaza in categoriile mentionate anterior.

Un indicator infailibil al necesitatii spalarii parului ramane aspectul si senzatia pe care o simti cand iti atingi parul.

Cum stii ca te speli prea des?

Poti sti ca iti speli prea mult parul daca ai problemele urmatoare:

  • Parul iti este uscat si fragil.
  • Se rupe des.
  • Ai un scalp uscat, iritat sau mancarime.
  • Un scalp uscat poate duce la accentuarea caderii parului.

In schimb, nespalarea suficienta poate duce la probleme de dermatita seboreica si matreata, mancarime si iritarea sau infectarea pielii scalpului.

Sfaturi pentru alegerea si utilizarea samponului

Exista cateva reguli pe care ar trebui sa le urmezi daca vrei sa ai un par seducator. Nu doar frecventa spalatului este importanta, ci si tipul de sampon pe care il folosesti.

Formulele actuale de sampon contin numeroase ingrediente, cele mai importante fiind detergentii si balsamurile.

Exista cinci categorii de detergenti de sampon: anionici, cationici, neionici, amfoteri si naturali. Fiecare din acest grup poseda diferite calitati de curatare si conditionare a parului.

Pentru un sampon care este destinat parului gras sunt selectati detergenti cu calitati puternice de indepartare a sebumului, dar daca este destinat parului ondulat sau vopsit permanent, sunt selectati detergenti blanzi pentru a reduce eliminarea sebumului.

Sampoanele moderne contin un amestec de agenti tensioactivi (de obicei intre doi si patru) pentru a oferi niveluri optime de curatare in functie de tipul si cerintele de par - par normal, gras, vopsit, permanent, vopsit sau deteriorat.

Detergentul listat mai intai desemneaza agentul de curatare primar care se afla in cea mai mare concentratie, iar detergentul listat al doilea este detergentul secundar conceput pentru a compensa lipsurile de detergent primar.

Sfaturi de la experti:

  • Alege un tip de sampon adecvat parului tau si frecventei cu care te speli. Nu orice sampon este indicat pentru oricine, de aceea acorda atentie nu numai brandului, parfumului si calitatii ingredientelor samponului, ci si indicatiei acestuia si compatibilitatii cu tipul de par si rutina de igiena pe care o preferi.
  • Samponul pentru par normal este recomandat persoanelor care au par neatins chimic si care produc sebum moderat. Este un sampon preferat, mai ales, de barbati. Sampoanele normale pentru par folosesc sulfat de lauril ca detergent primar, oferind o curatare buna si o conditionare minima. Degresat excesiv prin utilizarea frecventa a lauril sulfatului, un detergent anionic puternic, parul poate devine aspru, tern si predispus la incretire si incurcare, de aceea se impune utilizarea unui agent de conditionare ca parte a formularii samponului.
  • Samponul pentru par uscat este indicat pentru persoanele care au suferit un tratament chimic sau proceduri dure de coafare. Ofera o curatare usoara si o buna conditionare. Contine ca detergent primar fie laureth sulfat, un detergent anionic, fie detergenti cationici sau amfoteri care sunt mai putin degresanti, dar confera catifelare si manevrabilitate parului deteriorat chimic.
  • Samponul pentru par gras este recomandat persoanelor care produc un sebum abundent. Contine lauril sulfati sau sulfosuccinati ca detergenti si nu are balsam.
  • Samponul de zi cu zi poate fi folosit de cei care isi spala zilnic parul. Contine, in general, detergenti blanzi si, de obicei, nu incorporeaza balsam. Necesita utilizarea unui balsam de sine statator care poate fi aplicat imediat dupa samponare si necesita clatire completa de pe par, inainte de uscare.
  • Samponul pentru curatare profunda este destinat persoanelor care folosesc frecvent produse de coafat, cum ar fi fixativ, gel si spuma. Acesti polimeri se acumuleaza pe firul de par si fac parul sa arate aspru, tern si sa se simta dur. Pentru a-i  elimina este necesar un detergent puternic, cum ar fi sulfatul de lauril, folosit ca detergent principal. Aceste sampoane sunt utilizate de obicei o data pe saptamana.
  • Samponul pentru bebelusi foloseste un detergent usor, care nu este iritant pentru ochi si realizeaza o curatare usoara, deoarece bebelusii produc sebum limitat. Acestea contin detergenti din grupul amfoter, cum ar fi betainele care amortesc, de fapt, tesuturile oculare pentru a preveni usturimea si iritatia. Prin urmare, poate deteriora ochiul daca este introdus accidental si trebuie avut grija atunci cand faceti baie copilului.
  • Samponul medicamentos este indicat persoanelor care au probleme ale scalpului, cum ar fi dermatita seboreica, psoriazis, infectii bacteriene sau fungice. Sampoanele medicamentoase au incorporate suplimentar molecule active cum ar fi ketoconazol, compusi de gudron, acid salicilic, sulf, corticosteroizi, fenoli, sulfura de seleniu, complex iod-polivinilpirolidona, zinc.
  • Sampoanele doi in unu contin silicon sub forma de dimeticona ca balsam si detergenti blanzi, cum ar fi sulfatii de laureth sau detergentii cationici, care produc spuma destul de buna. Astfel, dupa samponare, sebumul este inlocuit cu silicon pentru a face parul stralucitor, moale si lipsit de electricitate statica.

Cum sa folosesti mai putin sampon?

Nu vrei sa iti degresezi prea mult parul si sa il expui riscului de deteriorare? Iata cateva sfaturi.

  • Samponeaza doar radacinile. Daca este folosit prea mult, samponul poate deteriora parul. Actionand la baza firelor de par, pe scalp, poti indeparta sebumul si impuritatile fara ca varfurile sa se usuce prea mult si sa se rupa.
  • Concentreaza-te pe tratamentele de conditionare. Persoanele cu par mai lung ar trebui sa utilizeze tratamente de conditionare a varfurilor, mai degraba decat pe radacini.
  • Utilizeaza sampon uscat. Sampoanele uscate contin pulberi care ajuta la absorbtia uleiurilor parului, iar aceste uleiuri sunt indepartate in continuare atunci cand il pieptani. Insa samponul uscat se foloseste pentru a prelungi intervalul dintre doua spalari, in niciun caz nu inlocuieste spalarea clasica a parului.
  • Limiteaza produsele de styling. Gelurile, fixativul, spuma, cremele si serurile se pot acumula pe par si pe scalp, ceea ce poate duce la iritare, deteriorare si poate face parul sa se simta gras.
  • Poti reduce frecventa samponarii in cazul in care ti se pare ca te speli prea des (zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana). Iti poti prelungi timpul dintre spalari cu o zi sau poti  incerca sa te speli o data pe saptamana.
  • Spalarea cu balsam este tot mai populara. Companii precum L'Oreal si Pantene au creat produse menite sa spele si sa conditioneze parul fara detergenti traditionali. Spalarea numai cu balsam este cea mai potrivita pentru parul cret, ondulat sau uscat, conform specialistilor, dar nu indeparteaza produsele de stilizare a parului, inclusiv balsam, pe baza de silicon. Ingredientele care se termina in -cona, cum ar fi ciclometicona, dimeticona si amodimeticona sunt siliconi.
  • Poti alege sa te speli doar cu apa. Fanii spalarii numai cu apa elogiaza virtutile acesteia in igienizarea parului, dar, desi va indeparta murdaria, polenul si transpiratia, va reusi mai greu sa elimine excesul de sebum sau sa obtina hidratarea obtinuta din balsam sau sampoanele hidratante.

Surse de informatie:

https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com

Autor: Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor