Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endoscopia digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara se refera la vizualizarea tractului gastrointestinal inferior, din care fac parte colonul, rectul si colonul sigmoid. Aceasta procedura consta in inserarea endoscopului prin orificul anal. Procedura se numeste sigmoidoscopie sau colonoscopie, in functie de cat de departe patrunde endoscopul. In timpul examinarii, medicul gastroenterolog poate obtine mici fragmente de tesut pentru a fi examinate la microscop.

Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda colonoscopia ca metoda preferentiala de screening şi preventie a cancerului colorectal. Cancerul colorectal se dezvolta aproape intotdeauna din leziuni precanceroase numite polipi care se formeaza la nivelul colonului sau rectului. Testele screening pot depista polipii, astfel incat aceştia sa fie rezecati inainte de a se transforma in cancer. De asemenea, testele screening pot identifica un cancer colorectal intr-un stadiu precoce, cand tratamentul este cel mai eficient.

Incepand cu varsta de 50 de ani, fa-ti o colonoscopie o data la 10 ani (pana la 75 de ani) daca esti supus unui risc mediu de boala si mai des, daca ai un istoric familial important, boala intestinala inflamatorie sau alti factori de risc. Colonoscopia este o metoda de detectare considerata standardul de aur. Dar daca nu poti tolera pregatirea sau procedura, sigmoidoscopia flexibila si testele pentru hemoragii oculte in materiile fecale reprezinta alte optiuni.

Urmeaza acest pasi pentru o buna pregatire inainte de colonoscopie

Inainte de efectuarea colonoscopiei este recomandata o "curatare" a intestinului, ceea ce ii va permite medicului sa vizualizeze mai bine stratul intern al intestinului.

Cu 3 zile inainte de colonoscopie nu mananca fructe, legume, verdeturi, mac, susan sau gris.

Cu o zi inainte de colonoscopie:

  • Mananca alimente lichide si semilichide (supa, lapte, smantana, cartofi pure, ou fiert moale, iaurt). Incepand cu ora 19.00, nu vei mai mananca nimic
  • Nu vei bea lichide colorate (cafea, cola, ceai negru, sucuri colorate)

Pregatirea se va face cu Moviprep (doua plicuri A si doua plicuri B):

  • Se dizolva plicurile de Moviprep astfel: cate 1 plic A si un plic B in cate un litru de apa (in total doi litri solutie)
  • Solutia obtinuta se bea intr-un interval de patru ore (se va bea cate o cana de 150 ml solutie la 15 min)
  • In timpul pregatirii, pe langa solutia de Moviprep se recomanda sa mai bei cel putin inca un litru de apa plata
  • Pregatirea trebuie sa se termine cu circa patru ore inaintea procedurii (de exemplu, daca esti programat la ora 17.00, vei face pregatirea intre orele 9.00-13.00)

In cadrul departamentului de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva din Spitalul Euroclinic se efectueaza o gama larga de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice folosindu-se cel mai modern endoscop digestiv, Olympus EVIS EXERA III. Echipa medicala este coordonata de Dl. Dr. Andrei Haidar, Medic Primar Gastroenterolog cu o experienta vasta in gastroenterologie si endoscopie digestiva diagnostica si interventionala.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.