Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infertilitatea, o problema a cuplului - cauze, investigatii si solutii

Se poate vorbi despre infertilitate in cazul partenerilor care isi doresc un copil, atunci cand o sarcina obtinuta natural intarzie sa apara in termen de un an de la renuntarea la mijloace contraceptive, in cazul femeilor de pana la 35 de ani, si intr-un interval de sase luni pentru cele care au depasit aceasta varsta.

Infertilitatea nu este o problema a femeii sau a barbatului, parteneri intr-o relatie, ci trebuie abordata ca o chestiune care priveste cuplul, de la cauze pana la investigatii si solutii.

  • Principalele cauze ale infertilitatii
  • Investigatii clinice si paraclinice
  • Solutii terapeutice in cazul infertilitatii
  • Preventia infertilitatii

Principalele cauze ale infertilitatii

cauzele infertilitatii

Statisticile arata ca 1 din 4 cupluri au probleme de fertilitate, ceea ce corespunde unei incidente a infertilitatii de circa 16%, la nivel european, inclusiv in Romania. In ceea ce priveste cauzele concrete, raportul este de 1 la 1 si intereseaza in egala masura ambii parteneri. Studiile referitoare la reproducerea umana arata ca in ultimii 10 ani s-a inregistrat un declin accentuat al calitatii spermei. In ceea ce le priveste pe femei, cauzele pot fi multiple.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la femei sunt:

  • varsta, aceasta fiind considerata un factor predictiv pentru infertilitatea feminina;
  • antecedente obstetrical-ginecologice;
  • endometrioza care reprezinta 17% dintre factorii care duc la infertilitate;
  • tulburari ale ovulatiei si diminuarea rezervei ovariene;
  • infectii ale aparatului genital;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • tulburari metabolice;
  • menopauza si menopauza precoce;
  • trompele uterine blocate, nepermeabile;
  • diferite afectiuni asociate.

 
Alte cauze privesc stilul de viata si afecteaza ambele sexe, chiar daca impactul poate sa fie diferit, in sensul ca femeile pot fi prejudiciate intr-o masura mai mare. Cert este ca 45% dintre pacientii care se confrunta cu infertilitatea, indiferent de sex, reclama cel putin unul dintre factorii asociati care influenteaza capacitatea de reproducere naturala.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii, indiferent de sex, sunt:

  • stresul si modul de a gestiona stresul;
  • stilul alimentar;
  • noxele profesionale;
  • consumul de alcool si substante cu scop recreational;
  • fumatul;
  • obezitatea sau subponderabilitatea.  

Investigatiile clinice si paraclinice

investigatii-clinice-si-paraclinice-pentru-infertilitate

Imposibilitatea de a concepe pe cale naturala trebuie sa aduca la medic ambii parteneri. Pentru a se putea stabili strategia terapeutica, este necesara identificarea cat mai precisa a cauzelor care stau in calea conceptiei pe cale naturala.

Cuplul care se confrunta cu o astfel de problema trebuie sa ajunga la medicul specialist in fertilitate umana, nu doar la ginecologul sau urologul specializat in andrologie.

Investigatiile medicale incep mereu cu o anamneza completa care de cele mai multe ori poate indica medicului specialist posibile cauze. Acestea continua cu o serie de analize specifice pentru pacientul masculin (spermograma, un test halosperm pentru a verifica parametrii legati de mobilitate, numar si, respectiv, morfologie), pe de o parte, pentru ca acestea sunt mai putine si mai simplu de realizat, pe de alta, pentru ca este foarte importanta calitatea materialului genetic din gametul masculin, in conditiile in care acesta poate influenta nu doar conceptia - naturala sau asistata - dar si evolutia ulterioara a sarcinii si viabilitatea acesteia.

In ceea ce priveste partea feminina, investigatiile se suprapun peste ceea ce ar trebui sa fie un screening complet inainte de o sarcina planificata. Acestea implica statusul aparatului genital si al trompelor uterine, dozari hormonale si evaluarea rezervei ovariene. Pot fi luate in calcul si alte investigatii, cum ar fi: gradul de afectare ca urmare a endometriozei, factorul tubular, respectiv obstructia tubara (trompele uterine sunt blocate), tulburari ale ovulatiei, care pot varia de la pacienta la pacienta.

Investigatiile au rolul de a face o evaluare completa, dar si acela al unui diagnostic de precizie al cauzei sau cauzelor care fac imposibila conceptia naturala sau evolutia unei sarcini in cazul in care aceasta apare spontan. Datele cumulate indica faptul ca in circa 20% dintre cauze responsabilitatea infertilitatii revine ambilor parteneri, 30% sunt motive care tin de pacientul feminin, 30%, de cel masculin, iar in 20% din cazuri cauzele raman necunoscute.

Solutii terapeutice in cazul infertilitatii

investigatii pentru infertilitate

Abordarea terapeutica variaza de la caz la caz, de la cuplu la cuplu, si are ca scop principal aducerea pe lume a unor copii viabili si sanatosi. Metodele utilizate pot fi medicamentoase si/sau chirurgicale, culminand cu tehnicile de reproducere umana asistata. Terapia este diferentiata pentru pacientul masculin si feminin, iar unul dintre secretele reusitei este colaborarea interdisciplinara, medicii care trateaza fiecare cuplu sau caz in parte avand specializari multiple (fertilitate umana, ginecolog, urolog, medici nutritionisti si endocrinologi, precum si specialisti in genetica umana).

Tratamentele urmaresc indeplinirea celor trei conditii esentiale pentru conceptia naturala: ovulatie prezenta, sperma viabila si trompe uterine permeabile. Formele severe de infertilitate, unde terapia nu functioneaza, se pot rezolva prin injectie intracitoplasmatica a spermatozoizilor, inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro.

Preventia infertilitatii

Fertilitatea depinde in mod esential de starea generala de sanatate a femeii si barbatului care doresc sa aduca pe lume un copil. Eliminarea factorilor care influenteaza negativ fertilitatea (stresul, obezitatea si consumul substantelor toxice), dar si abordarea unui stil de viata sanatos, combinat cu suplimente alimentare, specifice perioadei prenatale, pot fi considerate solutii la indemana. Medicul specialist in fertilitate umana poate face recomandarile necesare.

Elementul care conteaza in cea mai mare masura este varsta femeii si alegerea intervalului optim pentru intemeierea unei familii. Intre 24 si 35 de ani rezerva ovariana este la un nivel optim. Rezerva ovariana se poate masura prin investigatii de laborator specifice, respectiv un test din sange, pentru dozarea hormonului anti-Mullerian - AMH. Rezultatul indica rezerva ovariana a femeii, dar interpretarea acestuia se face in contextul celorlalte date clinice si paraclinice.

Desi nu este un element de preventie, in sensul strict al cuvantului, medicii specialisti in fertilitate umana recomanda consultul medical, diagnosticarea si implementarea terapiei necesare care are ca scop sustinerea fertilitatii, de indata ce apare suspiciunea incapacitatii cuplului de a concepe natural, dat fiind faptul ca in fiecare luna femeile pierd un ovul potential fecundabil, dintr-un numar limitat si in continua descrestere.

Preventia poate include si crioprezervarea ovulelor, inclusiv atunci cand sunt necesare terapii care pot afecta calitatea acestora.

Infertilitatea unui cuplu care isi doreste copii este considerata a fi una dintre cele mai stresante situatii prin care poate trece acesta. Mai mult, este clasificata ca fiind o experienta extrem de dureroasa din punct de vedere psihic pentru parteneri. Interventia medicului specialist, identificarea cauzelor si instituirea tratamentului sunt solutia pentru depasirea acestei situatii traumatizante si implinirea dorintei firesti, naturale si pe deplin justificate de a da nastere unui copil.