Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Melihan Bechir - Despre infertilitate

 

Buna seara. Eu sunt Monica Radulescu si suntem live la Wikimedica, un concept Regina Maria Reteaua Privata de Sanatate. Vorbim astazi despre o tema sensibila, un subiect sensibil pentru toate cuplurile care isi doresc sa aiba un copil, dar nu pot si spun cuplu si problema a cuplului pentru ca afecteaza nu doar femeia sau problema nu este doar la femeie sau doar la barbat. Este o problema a cuplului si alaturi de mine este doamna doctor Melihan Bechir, medic primar obstetrica- ginecologie cu supraspecializare in infertilitate si reproducere umana asistata si coordonator al Centrului de Diagnostic al infertilitatii din Policlinica Enescu din cadrul retelei Regina Maria. Buna seara si multumim tare mult pentru prezenta.

 

Buna seara. Multumesc pentru invitatie. Este salutara initiativa dumneavoastra cu aceste sesiuni live legat de anumite probleme interesante pentru multa lume si este bine sa primeasca informatia,  pacientii nu primesc informatii de la sursa, cum s-ar spune.

Da, este foarte bine ca informatia este exact de la sursa si este pe intelesul nostru. Conteaza foarte tare. As incepe cu inceputul. Sa ne spuneti ce este infertilitatea, de fapt, si cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Infertilitatea e o problema, asa cum ati spus dumneavoastra, sensibila, la fel de spinoasa, avand implicatii profunde si importante in viata noastra sociala: imposibilitatea de a obtine o sarcina in decursul a unui an timp in care pacientii sau cuplul, inainte de a deveni pacient sunt un cuplu, timp in care au raporturi sexuale, dar fara sa foloseasca o metoda de contraceptie nu reusesc sa-si obtina dezideratul, respectiv sarcina. Acest timp de un an de zile reprezinta intervalul pe care si OMS il declara pentru femeile pana in 35 de ani. Pentru femeile dupa 35 de ani, acest interval se reduce la sase luni. Practic, acest 35 de ani reprezinta varful fertilitatii, dupa care exista un declin natural al fertilitatii, cel putin in ceea ce priveste femeia.

Am inteles. Cat de frecventa este in Romania aceasta problema?

Pana acum cativa ani, auzeam acel raport de 1 din 6 cupluri. Se pare ca recent unul din patru cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate. Pe baza unui studiu in 2018 condus de una dintre societatile care are ca obiect de lucru reproducerea umana asistata, estimam undeva la 16,8% pentru cuplurile care doresc sa isi intemeieze, sa isi realizeze dezideratul legat de planificarea familiala. Practic, este o incidenta oarecum asemanatoare cu incidenta infertilitatii in Europa, dar daca ne raportam la statele Uniunii Europene oarecum rata natalitatii pentru Romania este de 8,8,  media fiind undeva la 10.

Care sunt cauzele? Cum am ajuns la aceste cifre?

Legate de cauzele de infertilitate,da?  Cauzele intereseaza atat partenerul feminin, cat si partenerul masculin. Incidenta oarecum este de 1 la 1.

Deci nu este o problema doar a barbatului sau doar a femeii.

Dimpotriva. Sunt studii recente  in care este studiat factorul masculin si se pare ca in ultima decada exista un declin semnificativ al spermei pacientilor investigati in perioada aceastam motiv pentru care nu putem spune ca femeia sau barbatul are probleme de infertilitate. De regula, probabil ca v-ati mai intalnit cu acele cupluri in care partenerul isi trimite partenera catre investigatii. Este gresit. Primul care este investigat este partenerul masculin, avand in vedere ca sunt mult mai putine investigatii. Este vorba de o spermograma, un test halosperm pentru ca in 72% din cauzele infertilitatii masculine, cauza o reprezinta modificari ale parametrilor spermatici legat de mobilitate, numar si, respectiv, morfologie. Apoi vin celelalte cauze organice care reprezinta obiectul altei specialitati: androgologia,  respectiv urologia.

Alte cauze?

Legat de cauzele care privesc partenera, aici sunt multiple cauze, plecand de la infectii ale aparatului genital pana la diminuarea rezervei ovariene si intre aceste limite incadram endometrioza, factorul tubular, tulburari ale ovulatiei.

Ce este endometrioza? Sunt sigura ca doamnele care ne urmaresc s-au mai intalnit cu termenul si sa le explicam.

Mare parte din ele cunosc aceasta afectiune. Este o afectiune a carei incidenta este undeva la 17% implicata in cauza infertilitatii si reprezinta o afectiune cu implicatii cu impact atat fizic, cat si psihologic, deci trauma psihica legata de impactul durerii asupra femeii ii schimba practic perceptia si pozitia in societate pentru ca, de multe ori, aceasta afectiune este invalidanta pentru multe dintre  ele, iar cireasa de pe tort - infertilitatea. Este foarte important ca femeile care se confrunta cu aceasta afectiune sa se adreseze specialistului in domeniu. Nu ginecologului.  Asa cum se intampla si in cazul infertilitatii. 91% din pacientii care se confrunta cu infertilitate se duc la ginecolog, nu la specialistul pe infertilitate. In cazul endometriozei, Regina Maria are aceasta nisa de specialitate, Endo Institute, cu specialisti deosebiti. Eu personal am vazut cazuri foarte frumos rezolvate. Fiecare nisa de specialitate isi are subtilitatile ei si atunci este foarte bine sa apelam la specialisti in domeniu. Regina Maria are acest lucru si trebuie sa profitam de acest aspect al Endo Institute.

Pentru infertilitate, la fel, trebuie sa mearga la un specialist.

Fara doar si poate pentru ca am vazut foarte multe cazuri in care pacienta a pierdut timp pretios si nu numai ca timpul l-am pierdut, au pierdut rezerva ovariana pentru ca a mers de la un specialist la altul pe ginecologie, nu pe specialisti pe infertilitate.  

Vorbeati mai devreme de cauze, de problemele aparatului reproducator. Ce alte cauze mai putem pune aici? Stilul de viata?

Fara doar si poate. Stilul de viata este un factor absolut important. Deci, in afara de stres, stilul alimentar, modul de a gestiona stresul -  este foarte important acest lucru. 45% dintre respondentii pacientilor care se confrunta cu infertilitate acuza acest acest aspect - stresul, noxele profesionale,  consumul de alcool, consumul substantelor cu scop recreational, tutunul, fumatul,  obezitatea - este iar un factor important si, in ultimul timp, rata obezitatii are un trend ascendent.

Si varsta, nu? Pentru ca sunt din ce in ce mai multe cupluri care aleg sa devina parinti tot mai tarziu.

Varsta este un prim factor predictiv pentru infertilitate. Varsta femeii este absolut esentiala si, practic, predictia pe care o realizeaza in cadrul unui algoritm, varsta este in capul listei, ca sa zic asa. Apoi vine timpul sau perioada de infertilitate, perioada  in care cuplul se confrunta cu aceasta problema. Cauza infertilitatii si apoi din cele legate de antecedentele femeii, fara discutie: daca a mai avut nasteri sau antecedente obstetricale-ginecologice.

Va intrebasem si inainte de live: care este varsta ideala pentru o femeie ca sa devina mama?

Varsta ideala este 24 de ani.

Am depasit-o de mult.

Dar un interval avem. Intre 24 si 35 de ani este ideal sa ne gandim la planificarea familiala si sa nu ne confruntam cu aceste aspecte.

Am inteles. Am aflat care sunt cauzele. Am aflat ca atunci cand are probleme,  cuplul trebuie sa mearga la specialist si ce se intampla din momentul in care cei doi parteneri ajung in cabinetul medicului?

As vrea sa amintesc un lucru si sa subliniez faptul ca, apropo de varsta, observam din ce in ce mai des paciente care se confrunta cu diminuarea rezervei ovariene la o varsta alarmant chiar sub 30 de ani. Aici trag un semnal de alarma vis-a-vis  de pacientele noastre si de femei in general, sa isi verifice rezerva ovariana facand un simplu test daca nu doresc sa ajunga neaparat la ginecolog pentru o ecografie transvaginala. E un test din sange, anti-Mullerian hormon - AMH, anti care ne poate furniza sau ne poate trage semnale de alarma legate de rezerva ovariana si practic de cat timp mai avem.

Foarte importanta informatia asta, o informatie pe care o putem afla, asa cum spuneati mai devreme, in timpul consultatiei daca mergem la ginecologul si facem ecografia transvaginala.

Da. Apropo de ce m-ati intrebat in legatura cu ce se intampla cu cuplul dupa ce ajunge la noi? Este foarte importanta amaneza pacientilor, deci anamneza poate sa iti ofere foarte, foarte multe informatie. Acesta este si motivul pentru care dureaza mult consultatia de infertilitate pentru ca iti poate furniza informatii despre antecedentele cuplului atat din punct de vedere reproductiv, dar si din punct de vedere al starii de sanatate si, bineinteles, se incepe cu un basic legat de investigatii. Investigatii care oarecum pentru femeie se suprapun peste acel screening de pre-sarcina pana intr-un anume moment legat de:  statusul aparatului genital, starea de sanatate in relatie cu cancerul de col uterin, ma refer la Papanicolau si inaintam, bineinteles, usor-usor, in miezul problemei legat de constatarea rezervei ecografic. Realizand acest lucru se numara foliculii antrali, numarul de foliculi antrali si practic stim sau estimam cam care ar fi rezerva femeii in afara de a avea acele dozari hormonale pe care le facem ulterior si care vizeaza anumite perioade ale ciclului menstrual. Bineinteles, testam permeabilitatea tubara, patenta trompelor.

Ce inseamna asta pe intelesul nostru?

M-a surprins intrebarea pentru ca exact acelasi lucru ma intreaba si pacientele. Deci este foarte important sa cunoastem permeabilitatea trompelor pentru ca daca nu avem permeabilitate la nivelul trompelor gametii nostri nu se pot intalni. Acest lucru se poate realiza prin cateva investigatii mai mult sau mai putin minim invazive, dar nu ne intereseaza neaparat numai permeabilitatea ca si un tub virtual. Deci aceste investigatii ne furnizeaza sau ne dau relatii vis-a-vis de functionalitatea lor pentru ca trompele sunt tapetate cu un epiteliu ciliat cu rol in transportul gametilor. Deci este foarte importanta si de asta noi cei care lucram in domeniul reproducerii umane asistate nu incurajam sau nu agream foarte tare acele interventii redundante legate de repermeabilizarea trompelor pentru ca nu reusesc decat sa imi restabileasca un canal nefunctional pe care trece un fluid sub presiune la acele investigatii, histerosalpingografie sau hycosy, dar nu   restabilim functionalitatea lor. Atunci este foarte important sa stim daca avem permeabilitate tubara sau daca pe acele trompe se organizeaza diverse procese inflamatorii cu acumulare de lichid,  situatii neprietenoasa pentru o sarcina. Ulterior, in functie de concluziile anamnezei si acestor teste preliminare, in functie de particularitatea fiecarui cuplu se individualizeaza foarte mult in reproducere umana asistata atat in ceea ce priveste investigatia cuplului, cat si pentru ca analizele sunt foarte multe in infertilitate. Nu pot sa ii prescrii o lista intreaga pacientului si sa le faca cap-coada de la hemoleucograma pana la teste genetice. Nu. Se individualizeaza in functie de nivelul la care gasim obstacole. Si nu numai investigatiile, dar si tratamentul foarte mult. Deci nu exista protocol sau nu avem cupluri la care standard protocol il aplicam in tratamentul de stimulare ovariana. Nu exista asa ceva, deci se adapteaza intotdeauna dupa pacient. Este foarte adevarat ca noi poate ca individualizam foarte mult. Am vazut clinici in Europa care merg initial pe protocoale standard, dar probabil ca acolo sunt si niste cerinte sau niste conditii de ordin economic, financiar.

Ati spus de analizele pentru femei. La inceputul discutiei le-ati enumerat si pe cele pentru barbati. As vrea sa le mai spunem o data.

Pentru partenerul masculin, in primul rand, o spermograma, spermocultura si testul Halosperm si aici vom obtine informatii importante vis-a-vis de factorul masculin. Spermograma ne furnizeaza informatii legate de numarul morfologie si mobilitate. In schimb, testul Halosperm ne furnizeaza informatii legate de capacitatea fertilizanta a spermatozoizilor, deci spermatozoidul este o celula mica in comparatie cu ovocitul. Atunci, in acea celula mica trebuie sa incapa acel lant de ADN. Intr-un spatiu mic, trebuie sa fie super condensat si atunci daca acest lucru se realizeaza cu defect se decondenseaza si atunci informatia genetica nu mai este transmisa corespunzator, deci acei spermatozoizi fie nu fertilizeaza, fie, daca fertilizeaza, sarcinile se opresc in evolutie. Atunci vin doamne si intreaba: de ce mi s-a oprit mie sarcina in trimestrul in trimestrul 1 de sarcina sau in luna a doua de sarcina? Deci factorul masculin sever este un factor important si scade sansele unui cuplu de a obtine o sarcina. Deci este un factor extrem de important. In alta ordine de idei, acea spermocultura ne furnizeaza informatii legat de statusul inflamator al aparatului genital al partenerului. Aici avem iar o echipa extraordinara care se ocupa de partea de andropologie catre care eu directionez pacientii si cu rezultate la fel de frumoase in rezolvarea cazurilor. In plus, in functie de parametrii pe care noi ii gasim sau diagnosticul pe care il punem in urma spermogramei, dam sau recomandam sau directionam pacientul catre androlog, catre endocrinolog, pentru teste genetice in functie de fiecare situatie in parte.

Important este sa vina ambii parteneri pentru ca altfel daca barbatul trimite doar partenera sa mearga la doctor e posibil sa se piarda timp, nu? Trece varsta si pentru femeie va fi cu atat mai complicat.

In plus, este informatia la prima mana, cum s-ar spune. Sunt foarte multe informatii pe care le furnizam in timpul consultatiilor de infertilitate si atunci este foarte posibil ca acea informatie sa ajunga trunchiat la partener. Este foarte adevarat ca in ultimul timp din cauza pandemiei nu am mai avut posibilitatea ca un cuplu sa intre impreuna in cabinet. Sa speram ca aceasta aceasta perioada o vom depasi si ne vom desfasura activitatea in parametri normali.

As vrea sa va citesc si cateva intrebari de la cei care ne urmaresc si le multumim tare mult ca sunt alaturi de noi. Este o intrebare: daca putem da detalii despre sindromul de ovar polichistic. Nu stiu daca se refera daca sindromul de ovar polichistic ar putea sa influenteze in vreun fel fertilitatea.

Sigur. Este o afectiune cu care ne confruntam destul de des. Apropo de ce va spuneam mai devreme - cauzele, una dintre cauze este lipsa ovulatiei. Ovarul polichistic este varful aisbergului, cum zic eu, e in contextul unui sindrom metabolic rezistenta fata de insulina. Aceasta rezistenta impreuna cu conversia la nivel de periferie a testosteronului in estrogen inhiba prin feedback negativ la nivel de hipotalamus ovulatia, dar este o parte a acestui sindrom. Femeile cu sindromul ovarului polichistic au nevoie de suport nu numai de la specialistul in infertilitate, inclusiv de nutritionist, care cunoaste foarte bine acest aspect pentru ca cele care se confrunta cu obezitatea trebuie sa isi reduca indicele de masa corporala si, in felul acesta, deblocandu-si ovulatia, pot ramane  gravide spontan. Dar nu numai, chiar si cu diabetologul.  Multe dintre ele au probleme legate de acele anovulatii care pur si simplu le devasteaza. Nu inteleg ce se intampla cu ele, de ce prietena mea are menstruatie in fiecare luna si eu am doua pe an? Deci este foarte important sa le aduci pe o linie de plutire din punct de vedere endocrinologic si atunci ai nevoie si de suportul endocrinologului. Apoi vine perioada in care ele isi doresc o sarcina. Vad ca nu se intampla. Este vorba de concursul unei echipe pentru rezolvarea unei probleme legate de ovarul polichistic. Pe de alta parte, am intalnit paciente care au patru menstre pe an si ele raman spontan insarcinate.  De asta va spun ca trebuie individualizat. Niciun pacient nu seamana cu celalalt chiar daca au aceeasi afectiune.

Exact si e valabil pentru orice alta afectiune. Merge mai departe cu o alta intrebare: cu un AMH de 0,3 se poate obtine o sarcina prin FIV cu ovule proprii? Varsta - 33 de ani.

Sigur ca da.  Intr-adevar, rezerva redusa 0,3 AMH la 33 de ani, din punct de vedere al competentei ovocitare este total diferit fata de acelasi AMH la 39 sau 40 de ani. Deci incurajez aceasta pacienta sa incerce sa faca pentru ca sunt programe prin care se pot cumula embrioni astfel incat sa poata sa ajunga la acel embrion euploid si sfatul meu este da, intr-adevar, sa insiste pentru ca rata de aneuploidie  la 33 de ani este de 40% spre deosebire de 70% la 39 de ani sau 40.

Alta intrebare: daca se pot lua suplimente pentru imbunatatirea calitatii ovocitelor si imbunatatirea spermogramei?

Da. Eu ii zic terapie moleculara pentru ca practic lucram cu celule. O sa va dau cateva exemple. In afara de modificarea stilului de viata, a renunta la acele vicii: alcool, tutun, dar putem aduce un boost folosind astfel de suplimente, de exemplu: coenzima Q10 este un augument al mitocondriei celulare. Mitocondria celulara este aparatul energetic al celulei. Am energie, functionez. Nu am energie, nu functionez. Deci am energie, diviziunile mele se fac corect si atunci pot sa generez un embrion de calitate. N-am energie, normal ca nu se intampla acelasi lucru. Omega 3 este iar un boost pentru imbunatatirea sau ameliorarea stratului de fosfolipide la nivelul membranei celulare. Am o membrana celulara bine constituita, atunci transportul  transmembranar se realizeaza corect, deci intra cat trebuie si ce trebuie. Noi mai folosim, avand in vedere studiile si tot felul de prezentari la diverse congrese simpozioane legate de DHEA PQQ, care au acelasi rol de a imbunatati. La fel, aportul de vitamina D3. Deci multi din populatia noastra se confrunta cu avitominoza D3. Profilaxia defectului de tub neural este foarte bine de facut de dinainte de a obtine o sarcina administrand acidul folic, deci sunt solutii plus acele combinatii si le gasim pe piata sub diverse denumiri in care atat pentru sterilitatea feminina, cat si masculina si le putem accesa fara discutie, dar efectul este cumulativ. Ele trebuie administrate minimum trei luni de zile, daca nu chiar mai mult. Deci dupa trei luni de zile nu ne oprim. Minimum 3 luni de zile daca am obtinut sarcina. Daca nu, continui pentru ca efectul in timp  se observa.

Va citesc o alta intrebare: ce ne puteti spune despre scleroza multipla pentru o viitoare sarcina?

Da.  Este un subiect un pic dificil in ceea ce ma priveste pe mine pentru ca imi depaseste competenta, deci ar trebui in colaborare cu medicul curant sa ne spuna care sunt perspectivele in ceea ce priveste sarcina.

O alta intrebare:  am trombofilie si am pierdut doua sarcini desi am facut Clexane. Din ce cauza am pierdut sarcina si daca mai exista si alt tratament in timpul sarcinii decat acesta?

Am trombofilie - este evaziv spusa. As avea nevoie de mai multe date. Legat de faptul ca formele heterozigote nu au impact asupra asupra noastra, 90% din populatia noastra avem mutatii pentru trombofilii. Este foarte important sa fi stiut si varsta doamnei. Se face foarte multa tevatura in jurul acestei afectiuni si parerea mea este ca exista un supratratament: Clexane ia toata lumea, Aspenter ia toata lumea. Cred ca mai mult de trei sferturi dintre ele nu ar trebui sa ia tratament. De regula, lucram cu hematologul si ne ne spune clar daca, intr- adevar, acea combinatie de mutatii pe care le are pacientul respectiv necesita sau are impact asupra unei sarcini. Daca se intampla in primul trimestru de sarcina, de regula, o punem pe seama aneuploidiilor embrionului. Eu am o vorba: natura e mai desteapta. Intotdeauna elimina produsul de proasta calitate. Orice am face noi. Din acest motiv, afara pana in 12 saptamani nu se administreaza mai nimic in afara de vitamine. Deci nu tragem de o sarcina. Asta ar trebui sa inteleaga toate viitoarele mamici pentru ca avem nevoie de copii sanatosi.

Apropo de intrebarea de mai devreme, precizeaza ca varsta este 27 de ani.

Este clar ca nu neaparat pe trombofilie, dar probabil ca are nevoie si de un consult al medicului hematolog fara discutie.

Revenind la discutia noastra, la tema infertilitatea, si as vrea sa ne spuneti cat de greu se pune diagnosticul. Ati povestit despre aceste analize pe care trebuie sa le faca ambii parteneri.

Intr-un procent de 20%,  cauza este inexplicabila. De multe ori, nu gasim o cauza evidenta. De ce? Pentru ca o cauza exista, dar nu putem cuantifica absolut orice. Cel putin la nivelul cunostintelor actuale nu putem cuantifica absolut orice sau daca stim sau daca banuim, nu putem sa nu avem tratament. Va dau un exemplu legat de implantare,  ceea ce se intampla la interfata intre embrion si endometru, uterul mamei. La ora actuala, spaniolii au pus la punct un test prin care reusesc sa stabileasca fereastra de implantare in care investigheaza expresia genica a 236 de gene. Deci numai 236 de gene. Deci va dati seama ce arsenal de factori se gasesc la nivel de endometru. Diagnosticul de infertilitate, de multe ori, iti da bataie de cap, dar exista posibilitatea tratamentului, a tehnicilor de reproducere umana asistata care ne ajuta sa depasim aceste obstacole. De exemplu, pentru sterilitatea masculina, ma refer la sterilitatea masculina severa, avem tehnica de injectie intracitoplasmatica a spermatozoizilor care,  chiar daca avem un numar mic, printr-o selectie atenta a spermatozoizilor, reusim sa obtinem embrion. De multe ori, o sarcina cu un copil nascut viu. Ideea este ca evolutia tehnicilor in laborator este extraordinara. Daca pe partea clinica lucrurile s-au cam asezat, adica stim ce avem de facut si cam care sunt tools-urile, uneltele noastre cu care lucram, pe partea de laborator, tehnica de laborator, de embriologie este un tumultum de informatii si cu aplicabilitate practica ceea ce este foarte, foarte bine.

Va mai citesc o intrebare inainte sa tragem niste concluzii ale acestei discutii. In cazul in care ambele trompe sunt impermeabile fara lichid este neaparat necesara histeroscopia inainte de FIV?

Nu are nicio legatura. Histeroscopia este acea investigatie prin care intri in cavitatea uterina cu o camera optica si in timp real vezi daca sunt probleme la nivelul cavitatii, deci este in protocolul nostru ca inainte de orice FIV sa investigam aceasta cavitate pentru a nu irosi embrioni la transfer pentru ca nu are nicio legatura permeabilitatea trompelor.  Ele sunt impermeabile, probabil cu obstructie proximala. Nu am lichid care sa vina in cavitatea uterina si sa imi distruga pentru ca acel lichid care se acumuleaza pe trompa este embriotoxic si atunci pe mine ma intereseaza aspectul cavitatii pentru ca ecografic eu pot sa nu vad multe lucruri, sa nu vad acel aspect de endometrita, care este un mediu neprietenos implementarii, aderentele in cavitate, mici polipi pe care nu ii vezi ecografic si atunci, de regula, ca sa nu irosim embrion si, practic, sansa unei sarcini, investigam cavitatea cu o luna de zile inainte de procedura de FIV, sa ne asiguram ca totul e ok.

Dar putem preveni in vreun fel infertilitatea? Putem face ceva astfel incat sa nu ajungem acolo?

In primul rand, batranii au o vorba:  copiii se fac la tinerete. Atunci incercam sa nu ajungem in acel varf de 35 de ani. Chiar daca tinem cont de acest lucru, pacientele sa solicite verificarea rezervei ovariene. Modificarea stilului de viata. Combaterea obezitatii, combaterea stresului. Cred ca avem nevoie cu totii de psiholog.

Ar fi bine sa invatam sa gestionam stresul ca de scapat de el nu cred ca vom putea.

Da. Sa il gestionam. Probabil ca aici psihologii au un rol important in acest sens.

Cu atat mai tare daca vorbim despre un cuplu infertil pentru ca spuneam noi, avem stresul zilelor noastre plus stresul care vine peste acest cuplu care isi doreste copil si nu reuseste sa faca.

Da, am mai spus probabil mai devreme ca impactul infertilitatii asupra cuplului, asupra unui cuplu tanar este devastator, este frustrant si impactul psihologic este asemanator cu impactul bolilor terminale. Doare la fel de tare. Eu mai am o vorba:  numai cine nu are copii, nu stie, nu cunoaste suferinta si, pe de alta parte, zic eu ca nu e drept, orice femeie ar trebui sa treaca prin experienta maternitatii.

Pentru ca spuneati de varsta, de varsta optima, stiu ca acum exista procedura de criogenare. Se pot criogena ovocitele de la varsta aceea pentru mai tarziu?

Sigur ca da. Avem foarte multe paciente care considera ca nu este momentul sa se orienteze sau sa isi canalizeze atentia catre intemeierea unei familii pentru ca prioritizeaza cariera, de exemplu, si atunci ea pot sa isi criopreserveze  fertilitatea, respectiv ovocitele si sa le utilizeze in momentul in care doreste sa obtina o sarcina.

Imi spuneati inainte sa incepem interviul ca este o procedura care se recomanda in special femeilor care trec prin diverse cancere.

Asta este o alta indicatie legata de crioprezervarea in situatiile de dinaintea tratamentelor pentru bolile neoplazice.

Inainte sa incheiem, as vrea sa va mai citesc o ultima intrebarea:  ecografie trans vaginala uter=Sub COC 6,96 cm. Endometru=0,70 cm peste limita regimului terapeutic. Ovar stamg=2,64 cm, 2-3 foliculi, FD=1,39 cm, ovar drept=4,38 cm, 4-5 foliculi, FD=1,91 cm (chist resorbtie sau activ). As putea ramane insarcinata?

Varsta nu scrie. Ca si rezerva, e mica. Parca pe un ovar 2-3 feliculi.

Pe celalalt 4-5 foliculi.

Noi suntem fericiti undeva la 10-15 foliculi pe ambele ovale, deci cumulat. Deci da, ar putea sa obtina o sarcina. Depinde de varsta. Adica o simpla ecografie nu imi spune tot. Anamneza e foarte importanta.

Important e sa mearga la medic si sa stabileasca impreuna ce se poate face mai departe in cazul in care nu poate obtine o sarcina pentru ca, asa cum spuneati, exista tratament. Care ar fi concluziile? Cu ce informatii ar trebui sa ramana cei care ne privesc?

Da, intr-adevar. Revin asupra timpului pe care il avem, timpul biologic, ceasul biologic al femeilor. Sa tina cont de el. Sa incercam sa amelioram acele conditii cu care ne confruntam. De exemplu, obezitatea. Sa se adreseze cui trebuie. Acest lucru este valabil pentru orice afectiune, deci informatia legata de cui trebuie sa ma adresez pentru ca am aceasta problema? Aici probabil ca retelele de sanatate pot furniza informatii.

Cautam un medic ginecolog care este specialist in infertilitate.

Da, da, fara discutii. Avem o societate destul de bine reprezentata din punct de vedere al specialistilor in infertilitate. Le pot da garantii ca si la noi in Romania se fac aceleasi proceduri care se fac si in strainatate si cu rezultate comparabile cu cele din strainatate. Bineinteles, trebuie sa multumim sortii ca exista posibilitatea sa accesam aceste tratamente. Daca stau sa ma gandesc, in urma cu 20 de ani, lucrurile erau timide si am ajuns intr-un stadiu in care putem face diagnostic genetic de preimplantare, biopsie pe embrioni, sa crioprezervam sperma, ovocite, embrioni, cultivam pana la blastocist, transferul de ziua 2,3,5, dar totul se adapteaza la cazul respectiv.

Am retinut aceasta concluzie, dar vreau sa mai citesc doua intrebari. Ramanem cu ce ne-ati spus acum. Am fost operata de trei ori, prima data chist ovarian si ultimele doua endometrioza grad 4, care acoperise pelvisul  si vezica, am o trompa lipita care nu mai functioneaza, nu mai poate fi reparata prin operatie, exista sanse sa mai ramana insarcinata normal sau doar prin tratamente si fertilizare in vitro?

Deci endometrioza este o conditie total neprietenoasa din punct de vedere al conditiilor in vivo pentru ovocite. Daca dansa isi doreste, normal ca isi doreste o sarcina, probabil ca fertilizarea in vitro este solutia optima, avand in vedere ca scurteaza timpul pana la o sarcina. In al doilea rand, nu stiu cealalta trompa cum e. Una am inteles ca e lipita de uter, dar cealalta nu stiu cum e.  Nu am informatii suficiente, adica nu cunosc rezerva. A fost operata de trei ori sau de doua ori. Probabil ca s-a facut rezectie de tesut ovarian, deci e importanta rezerva si de vazut care sunt solutiile optime pentru a obtine o sarcina.

Si mai am o ultima intrebare:  pentru uter polifibromatos ce se poate face?.

Si aici depinde. Uterul polifibromatos - toate studiile spun ca acele fibroame sunt niste spinii iritative pentru cavitatea de la nivelul cavitatii uterine si respectiv in relatie cu implantarea, dar experienta ne demonstreaza ca avem foarte multe paciente cu uter fibromatos si raman insarcinate spontan. Dar este foarte important sa stim cum sunt localizate acele fibroame pentru ca daca ele sunt subseroase nu interfera cu cavitatea uterina. Ma rog, complianta uterului poate sa fie afectata, dar ea pot sa ramana insarcinata si spontan si sa duca sarcina la termen. Dar, daca am un fibrom care bombeaza in cavitate, deci amprenteaza  cavitatea uterina este clar ca acolo nu se poate implanta nimic si trebuie rezolvat acel fibrom. Este foarte important din nou consultatia, ecografia.

E de mers la medicul specialist,  am retinut, medicul specialist ginecolog cu specializare in infertilitate. Este foarte importanta varsta, asa cum spuneati mai devreme, sa nu amanam.

Cu cat dureaza mai mult in ani infertilitatea, cu atat scade sansa de obtinere a unei sarcini.

Apoi ati mai spus de stilul de viata care conteaza foarte tare. Imediat ne luam si  la revedere. A mai aparut o intrebare: daca se poate ramane natural cu o spermograma de 0,2%.

Probabil ca de morfologie se refera la 0,2%. Incerc sa iau si eu pentru ca noi exprimam in % toti parametrii spermatici, da?  Si atunci ma refer la morfologie, cu ICSI, dar se poate, cu injectie intracitoplasmatica.

 Cred ca mai e ceva. Am si eu o intrebare:  am un chist ovarian de marimea 44,5 milimetri. Nu am avut ciclu menstrual doua luni. Am fost la doctor. Mi-a dat Duphastone, dar problema este mai grava. Atunci cand am relatii intime, am sangerari, daca ar putea sa fie ceva grav.

Trebuie mers la medic. Este foarte important sa mergem periodic la medicul ginecolog si daca rezerva ovariana este scazuta sa facem ce trebuie facut mai departe, sa luam masuri.

Fie incercam sa obtinem o sarcina, fie ne crioprezervam ovocite. Exista solutii. Multumim lui Dumnezeu.

Multumim pentru toate aceste informatii. Le multumim si celor care ne-au urmarit pentru ca au fost in numar mare si ne-au trimis intrebarile lor. Speram sa le fie de folos si sa ramanem sanatosi.