Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Andreea Bordeianu: „Neonatologia este cea mai frumoasă profesie din lume. Am simțit că aici îmi este locul”

Maternitatea este locul în care vezi fericire, mai mult decât boală și suferință. „Îngrijirea nou-născuților este latura fericită a medicinei. Situațiile fericite le depășesc pe cele cu probleme și pot să spun că noi, neonatologii, avem o profesie cu totul deosebită”, mărturisește dr. Andreea Bordeianu.

O decizie spontană, luată în ultimul an de liceu, i-a adus cea mai frumoasă profesie din lume, cum o descrie dr. Andreea Bordeianu, medic specialist neonatolog la Spitalul Regina Maria Brașov. Până să aleagă Medicina, avea în plan să militeze pentru protecția mediului și să urmeze o facultate de ecologie pentru a-și îndeplini dorința. Nu se imaginase niciodată în ipostaza de medic și nu avea pe nimeni în familie cu această profesie. „Ba dimpotrivă, toată lumea din jur m-a speriat. Rudele și prietenii îmi spuneau că Medicina este grea și nu am ce să caut acolo”, își amintește.

„A fost o alegere de moment, ca o revelație. Cumva, Dumnezeu ne dirijează către ce avem noi de făcut. Am simțit, dintr-o dată, că aici îmi este locul. Aș putea spune că medicina m-a ales pe mine. Eu cred că toți avem un destin de urmat, iar al meu se pare că este cel de medic”, crede dr. Andreea Bordeianu.

„Avem o profesie cu totul deosebită”

Neonatologia nu era nici ea în plan, deși copiii îi plăceau cel mai mult ca pacienți. Și de această dată, alegerea a fost aproape spontană, chiar în ziua în care trebuia să aleagă specialitatea medicală. Cele două săptămâni în care a învățat despre neonatologie în timpul facultății nu au fost suficiente cât să înțeleagă ce presupune, mai exact, această specializare medicală.

„Recunosc că un bun prieten m-a sfătuit să aleg neonatologia și nu regret nicio secundă că i-am urmat sfatul. Aproape că m-a obligat să fac această opțiune. Mi-a spus, cu multă convingere, că aici este locul meu, că neonatologia mi se potrivește mie cel mai bine. Mi-a spus că este cea mai frumoasă profesie din lume. Același lucru pot să-l spun și eu acum: chiar este cea mai frumoasă profesie din lume. Toată lumea vorbește despre bebeluși ca despre îngerași, iar eu am o vorbă: lucrăm în Rai, cu niște copilași care chiar sunt îngerași. Pot să spun că noi, neonatologii, avem o profesie cu totul deosebită”, crede dr. Bordeianu.

dr bordeianu-andreea

În anii care au urmat, avea să descopere că neonatologia, deși implică pacienți micuți, este cu mult diferită de pediatrie. Sunt emoții mai multe, stresul este mai puternic, dar și fericirea este mai mare decât o poate oferi orice altă specialitate medicală. După absolvirea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a urmat primii 3 ani de rezidențiat în Maternitatea Cuza Vodă din același oraș (Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”). Aici a intrat pentru prima dată, cu mari emoții, într-o secție de neonatologie.

„Nu voi uita niciodată prima naștere naturală la care am asistat. Eram la începutul profesiei, chiar în primele zile de rezidențiat când, întâmplându-se să apară mai multe nașteri simultan, a trebuit să acord singură primele îngrijiri unui nou-născut. Îmi amintesc și acum numele lui: David. A fost destul de stresant pentru mine, însă totul a decurs normal. Bebelușul a fost perfect sănătos. A fost primul scor APGAR 10 pe care l-am acordat. Sigur nu voi uita acele clipe vreodată. Cred că atunci m-am simțit cu adevărat medic neonatolog. Atunci am realizat cât de importantă și cât de frumoasă este această profesie”, își amintește dr. Andreea Bordeianu.

„Prima zi în secția de neonatologie a fost puțin stresantă și foarte emoționantă. Trăiam fiecare emoție alături de mame” - Dr. Andreea Bordeianu, medic specialist neonatolog, Maternitatea Regina Maria din Brașov

Ultimul an de rezidențiat l-a urmat la București, unde s-a transferat din motive personale. Aici a avut ocazia să lucreze în mai multe maternități, iar experiența acumulată i-a fost de mare ajutor în carieră. A colaborat apoi și cu două maternități din Brașov, iar acesta a devenit orașul în care a ales să trăiască și să profeseze. „Nu m-am gândit o clipă că voi părăsi Bucureștiul pentru alt oraș, însă m-am îndrăgostit cu adevărat de Brașov, iar în Spitalul Regina Maria Brașov m-am simțit ca într-o familie, așa că am decis să rămân”, povestește specialistul neonatolog.

dr bordeianu

„Iubesc natura și, mai ales, muntele, iar Brașovul îmi oferă multe posibilități de deconectare. Ador plimbările ușoare în natură, drumețiile, ciclismul și schiatul”. Dr. Andreea Bordeianu, medic specialist neonatolog, Maternitatea Regina Maria din Brașov

„Nu a existat nici o clipă în care să mă gândesc să renunț”

Sute de copii i-au trecut prin mâini de atunci și păstrat în suflet zeci de povești emoționante pe care le-a trăit alături de cei mici. Una dintre poveștile sale de suflet este a lui Paul, un băiețel născut la termen, dar de urgență, prin operație cezariană. Imediat după naștere, Paul a avut nevoie de manevre de reanimare. Starea lui era atât de gravă, încât părea că va pierde lupta pentru viață.

„A fost necesară ventilația mecanică invazivă din primele minute după naștere, fiindcă avea probleme respiratorii grave. A fost diagnosticat cu pneumonie congenitală, care s-a agravat în primele 24 de ore. Părinții erau atât de speriați că îl vor pierde! Mama nici nu apucase să-l țină în brațe, să-l vadă după naștere, căci a avut nevoie de anestezie generală pentru cezariană. Cu ajutorul nostru, al echipei de neonatologie, și, bineînțeles, al lui Dumnezeu, totul a decurs bine. Cel mai emoționant moment a fost când l-am dus pe Paul în salonul mamei și i l-am pus în brațe. Nu știa că în acea noapte fusese detubat și că respiră bine. Cu toții, întreaga echipă medicală am început să plângem alături de mamă când pruncul i-a ajuns în brațe pentru prima oară, după clipe cumplite de emoție”, își amintește medicul neonatolog.

Ca Paul au fost și alți copii care au trecut cu bine prin momente dificile, prin situații-limită care pun la încercare profesionalismul și dedicarea oricărui medic neonatolog. „Am trăit situații extrem de stresante, dar nu a existat nici o clipă în care să mă gândesc să renunț”, mărturisește dr. Andreea Bordeianu.

„Poveștile nou-născuților sunt prezente în mintea și în sufletul nostru, al medicilor neonatologi și le păstrăm acolo pentru totdeauna”. Dr. Andreea Bordeianu, medic specialist neonatolog, Maternitatea Regina Maria din Brașov

„Trebuie să avem foarte multă răbdare și blândețe cu micii noștri pacienții”

Medici, părinți și bebeluși trec împreună prin asemenea experiențe și, inevitabil, creează legături emoționale. Cu Paul și cu mulți alți bebeluși pe care i-a avut în grijă, la terapie intensivă neonatală mai ales, a păstrat legătura de-a lungul timpului. Înainte de pandemie, veneau să o viziteze la spital, cu prilejul Sărbătorilor sau al aniversărilor. Acum, când accesul nu le mai este permis din cauza riscului de infectare cu COVID-19, păstrează legătura prin telefon. „Îmi trimit poze și mulțumiri. Am un foarte mare sentiment de satisfacție ori de câte ori primesc vești bune despre copiii mei”, mărturisește.

Același sentiment de satisfacție îl are și în relația cu mamele când le ajută să se adapteze la noua viață alături de bebelușii lor, după naștere. Chiar dacă nou-născutul nu are probleme de sănătate, cele trei zile petrecute în spital sunt foarte importante pentru mame, mai ales dacă sunt la primul copil. Ele pleacă din maternitate cu toate informațiile de care au nevoie astfel încât să scape de emoțiile de la început și, odată ajunse acasă, să se simtă stăpâne pe ele. „Le ajut cu foarte multe informații și păstrez legătura cu ele după externarea din spital. Cel puțin în prima lună de viață, discutăm și le ajut, mai mult telefonic de când cu pandemia, dar și la consultații, dacă este cazul. Mai ales în prima lună de la naștere, chiar vorbesc cu foarte multe mămici și încerc să le ajut cât de mult pot. Prima lună este cea mai dificilă pentru ele, este perioada de adaptare la noua viață alături de bebeluș. În teorie, noi, neonatologii, chiar o lună îngrijim copiii, dar ținem legătura cu părinții mai mult, de obicei”, spune dr. Andreea Bordeianu.

Toți medicii trebuie să fie empatici, dedicați meseriei și să aibă dorința de a ajuta necondiționat, dar un neonatolog are nevoie și alte calități pentru a fi un bun profesionist. „În această specialitate medicală, poate mai mult decât în altele, cred că este nevoie de mai multă tărie de caracter în situațiile dificile sau în cele care impun o decizie spontană. Mai cred că un neonatolog trebuie să aibă foarte multă răbdare și blândețe cu micii noștri pacienții, care sunt așa de fragili uneori!”, conchide medicul Andreea Bordeianu.

dr bordeianu

Articolul face parte din campania ”Portret de neonatolog” si a fost documentat si realizat de totuldespremame.ro