Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dieta de vară

Dieta de vară

Vara apetitul este mai scăzut, deci este sezonul cel mai potrivit pentru o siluetă dorită. Cantităţile consumate vor fi mult mai mici decât iarna, în plus, facem mai multa mişcare în aer liber, deci balanţa energetică este de obicei negativă. Diferenţa faţă de alimentaţia din alte sezoane este că avem nevoie de mai puţine grăsimi (carne, brânzeturi grase, prăjeli), şi că aportul de lichide trebuie să fie mai mare  datorită pierderii apei şi a mineralelor prin transpiraţie.

Ce trebuie să se găsească în farfuria ta

  • Culoare portocalie: ardei gras (portocaliu), caisă, piersică, pepene galben, morcov, roşie (portocalie)
  • Culoare roşie: căpşune, fragi, mure, sfeclă roşie, prune, afine, roşii
  • Culoare verde: legume verzi, salate, castraveţi, ardei, dovlecei, vinete
  • Culoare alba: carne albă (curcan, pui, peşte, crustacee şi fructe de mare, lactate proaspete, cât mai slabe
  • Culoare galbenă:  40-60g de pâine sau cereale integrale la micul dejun ofera energie, saţietate. Ele contin fibre, vitamine (B, E), acizi graşi nesaturaţi, proteine, carbohidraţi buni.

Sfaturi

Evitaţi mâncărurile extrem de condimentate (piper, ardei iute) care vor accentua pierderile de apă şi minerale prin transpiraţie. De asemenea, consumaţi alimente cât mai mult în stare proaspătă pentru prezervarea vitaminelor şi mineralelor.

În perioada de caniculă, trebuie să aveţi mai multă atenţie la consumul de alimente perisabile (ouă, lactate proaspete) care pot deveni mediu de cultură pentru anumite bacterii - Salmonela, E. Coli, Campilobacter, Listeria. Le puteţi înlocui cu leguminoase (linte, humus, mazare, fasole boabe), cu  nuci, migdale crude, pentru a satisface nevoile proteice ale organismului.

Atenţie la cantitatea de îngheţată, la numărul de cocktailuri consumate pe zi, care au un conţinut ridicat de zahar. Evitaţi consumul de alimente grase: carne de porc, mezeluri, ficat, creier, brânzeturi grase, sosuri, prăjeli.  

Nu uitaţi de un aport zilnic de lichide de 35 ml /kg corp pentru adulţi şi de 50-60 ml/kg corp la copii. În afară de apă, se mai pot consuma legume şi fructe cu conţinut ridicat în apă: pepene,  roşii, castraveţi, sau fresh-uri de fructe. Lichidele se vor consuma la temperatura camerei, pentru a evita transpiraţia excesivă. Nu uitaţi de asemenea să repartizaţi aceste alimente în patru-cinci mese pe zi, pentru a avea mereu energie, dar şi o siluetă dorită.

MENIU DE VARĂ

  • Dimineaţă:  iaurt cu probiotice/ lapte cu cereale integrale, cu seminţe crude şi fructe de pădure
  • Gustare: un fresh de legume/ fructe
  • Prânz: supă de legume / de linte cu mentă şi la alegere: ardei copţi cu brânză / salată cu brânză / humus cu salată de pătrunjel şi rosii ( tabouleh)
  • Gustare: 1 fruct de sezon ( pepene, caise, piersici) / sau ingheţată de fructe / un pumn de migdale crude
  • Cină: peşte cu legume / sau salată cu fructe de mare / salată cu brânză proaspată

 

Dr Anda Avramescu

Medic primar Diabet, nutriție și boli metabolice