Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce anumite boli se agraveaza noaptea?

Care este cauza agravării pe timpul nopţii a unor simptome sau afecţiuni de tipul crizelor astmatice, al febrei sau durerilor de urechi? Ce legătură este între ritmul circadian şi eventualele manifestări ale unor boli?

Dr. Carmen Tanasescu - Medic specialist pediatru

Policlinica Opera Center

 

 

Ritmul circadian reprezinta acel ciclu de 24h ce controleaza metabolismul, somnul si alte functii corporale. In creier exista o portiune sensibila la lumina (nucleu suprachiasmatic) ce tranforma informatia luminoasa  transmisa de la nivelul ochilor in semnale neuronale ce regleaza temperatura corpului. Astfel, curba termica este mai scazuta dimineata, intre orele 1-3 si mai crescuta seara intre orele 17-19. Febra poate fi influentata sau nu de acest lucru, mai degraba intervenind alti factori: agresivitatea agentului  infectios declansator, receptivitatea organismului afectat si capacitatea de aparare al acestuia (organismele debilitate se apara mai greu).

Crizele de astm se agraveaza pe parcursul noptii din cauza hipertoniei parasimpatice ce intervine la nivelul musculaturii bronsice si favorizeaza bronhospasmul-adica ingustarea lumenului cailor respiratorii mici ceea ce conduce la limitarea ventilatiei la acest nivel si consecutiv lipsa de aer, respiratie dificila, suieratoare, sufocare  (sistemul parasimpatic, impreuna cu cel simpatic reprezinta cela doua parti antagonice ale  sistemului nervos vegetativ, ce controleaza procesele vitale din organism in mod involuntar, independent de vointa noastra)

Otalgia (durerea de ureche)  este determinata de inflamatia timpanului ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene primare sau ca si complicatie a unei rinoadenoidite; ea poate aparea oricind si  nu este influentata de ritmul zi-noapte, decat in masura in care in cursul noptii, la caldura asternutului, creste inflamatia locala si consecutiv se intensifica durerea.