Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum ne masuram corect tensiunea arteriala la domiciliu?

Articol de Dr. Oana Bucur Medic specialist Medicina interna, Medic specialist Gastroenterologie

Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate foarte serioasa. In acelasi timp, este si cea mai des intalnita boala cronica.

Grupul de lucru de monitorizare a tensiunii arteriale din cadrul Societatii Europene de Hipertensiune (ESH Working Group of Blood Pressure Monitoring) a propus o serie de recomandari pentru monitorizarea tensiunii arteriale (TA) la domiciliu. Tehnica implica de obicei automonitorizarea, dar in cazul anumitor pacienti este necesar ajutorul unui membru al familiei sau al unui cadru medical.

Aparatele pentru incheietura pumnului nu sunt recomandate, insa acestea isi gasesc utilitatea in cazul pacientilor obezi cu circumferinta bratului foarte mare.

Pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala HTA, tensiunea arteriala trebuie masurata zilnic, de 3-4 ori/zi, timp de 7 zile consecutive. Se masoara intr-un loc linistit, pacientul fiind asezat in sezut, cu spatele si bratul sprijinite, dupa minim 5 minute de repaus, de doua ori la interval de 1-2 minute pentru fiecare determinare. Tensiunea arteriala la domiciliu este o medie a acestor valori, excluzandu-le pe cele din prima zi de monitorizare, iar interpretarea valorilor se face de medic.

Monitorizarea tensiunii arteriale la pacientul hipertensiv cu tratament se face initial de doua ori pe zi, dimineata si seara la cel putin jumatate de ora dupa administrarea medicatiei., Ulterior, daca valorile tensionale sunt controlate, este suficienta o masuratoare pe saptamana.

Dezavantajul automonitorizarii fata de monitorizarea Holter TA consta in faptul ca nu aduce date asupra valorilor tensionale din timpul activitatilor zilnice sau din timpul somnului. Totusi, studiile au aratat ca se coreleaza cel putin la fel de bine ca monitorizarea Holter TA cu afectarea organelor tinta.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale atunci cand o monitorizam singuri?

Valorile tensionale in ambulatoriu sunt de obicei mai inalte decat cele automonitorizate la domiciliu. Tensiunea arteriala este considerata in limite normale cand este mai mica de 140/90 mmHg, iar la domiciliu, sub 135/85 mmHg.

In vederea obtinerii unei monitorizari corecte, aparatele trebuie sa fie evaluate si validate conform protocoalelor standard internationale si calibrate cel putin bianual.

Text: Dr. Oana Bucur, Medic Specialist Medicina Interna