Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum ne ferim de virozele respiratorii in sezonul rece, in vreme de pandemie

Expertii spun ca aceleasi masuri preventive utilizate pentru a reduce riscul de a te imbolnavi in timpul pandemiei COVID-19, te vor ajuta sa te protejezi si de celelalte viroze respiratorii in aceasta iarna. Sa continui sa te speli des pe maini, sa porti masca si sa mentii distantarea fizica de 1.5 m, toate acestea nu numai ca te vor proteja de COVID-19, dar si de raceala sau gripa.

Raceala, gripa, COVID-19 - toate sunt boli cauzate de virusuri respiratorii care se transmit in acelasi mod 

Intre cele 3 viroze respiratorii exista nuante, insa toate sunt transmise in acelasi mod. 

Cand vorbim despre transmiterea secretiilor respiratorii de la o persoana la alta, dimensiunea conteaza. Trasmiterea infectiilor respiratorii este impartita in doua categorii: transmiterea picaturilor respiratorii si transmiterea aerosolilor:

  • Picaturile respiratorii sunt mai mari, mai grele si nu pot ramane suspendate, astfel incat sa poata circula in aer pentru timp indelungat. Din cauza gravitatiei, ele vor cadea pe sol. Aceasta este ratiunea recomandarii distantarii fizice atunci cand vii in contact cu o alta persoana probabil infectata. Daca stai la cel putin 1.5 metri si mai sigur la 2 metri, atunci cand aceasta vorbeste, rade, tuseste sau stranuta, exista un risc redus ca secretiile respiratorii (saliva, sputa, mucus nazal) sa vina in contact cu mucoasa ta nazala
  • Aerosolii respiratori sunt particule mai mici si mai usoare care raman suspendate in aer si care pot circula transportate de curentii de aer timp de minute pana la cateva ore

Picaturile respiratorii care transporta virusurile care determina raceala comuna, gripa sau COVID-19 sunt cele mai mari si frecvent produc boala in urma contactului strans dintre oameni sau prin intermediul atingerii unei suprafete contaminate. 

De ce masca este importanta?

Masca actioneaza ca o bariera care impiedica transmiterea picaturilor respiratorii mai mari odata expirate, minimizand riscul de raspandire.

Stim deja ca in ceea ce priveste raspandirea virusului SARS-CoV-2, cel care cauzeaza boala COVID-19, daca toata lumea ar purta masti, acestia nu numai ca s-ar proteja pe ei insusi, insa cu atat mai mult i-ar proteja pe toti ceilalti din jurul lor si daca am face toti acest lucru, atunci capacitatea de transmitere a acestui virus ar fi substantial scazuta.

Aceleasi consideratii se aplica si in cazul gripei: alaturi de vaccinarea antigripala, purtarea mastii si distantarea fizica sunt cele mai importante doua masuri care sa previna gripa. 

Asta demonstreaza statisticile sezonului de gripa din emisfera sudica care tocmai s-a incheiat. Conform unui raport al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite, adoptarea pe scara larga a masurilor comunitare de reducere a transmiterii SARS-CoV-2 a determinat, de asemenea, reducerea semnificativa a pacientilor la care testele pentru gripa au fost pozitive, de la mai mult de 20% la 2.3% si au ramas la cele mai mici valori  scazute inter-sezoniere (0.2% vs 1-2%). Datele din alte tari din emisfera sudica - Australia, Chile si Africa de Sud, indica, de asemenea, o activitate gripala mult redusa. 

Cum te poti proteja de gripa si raceala comuna

Cea mai buna masura de preventie a gripei este vaccinarea antigripala. Nu exista un vaccin pentru raceala comuna.

In plus, urmatoarele actiuni zilnice vor ajuta impotriva raspandirii virusurilor respiratorii:

  • Evita contactul strans cu persoanele bolnave
  • Ramai acasa daca esti racit
  • Limiteaza cat poti de mult contactul cu ceilalti din casa pentru a nu-i imbolnavi
  • Acopera-ti gura si nasul cand tusesti sau stranuti. Foloseste o batista de unica folosinta pe care apoi o arunci la gunoi sau stranuta in plica cotului
  • Spala-te frecvent pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde sau foloseste o solutie dezinfectanta de maini pe baza de alcool (60%). In special, este important sa te speli dupa ce ti-ai suflat nasul, ai tusit, stranutat, ai mers la toaleta si inainte de a manca sau pregati mancarea 
  • Evita sa-ti atingi fata, gura, nasul si ochii
  • Curata si dezinfecteaza suprafetele si obiectele care ar putea fi contaminate
  • Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC, SUA) recomanda sa stai in casa cel putin 24 de ore dupa disparitia febrei, cu exceptia mersului la medic daca asta este necesar. Temperatura trebuie sa se mentina in limite normale fara sa folosesti medicamente care reduc febra

Intrebari frecvente de la pacienti la care au raspuns medicii:

Cum as putea sa-mi cresc imunitatea si astfel sa-mi reduc riscul de a raci?

Multi oameni au multe opinii despre acest subiect, cresterea imunitatii. Insa ceea ce medicii stiu ca functioneaza este sa ai o viata sanatoasa. Cel mai important lucru pe care il poti face este sa-ti mentii starea de sanatate buna cat de mult timp poti, iar daca ai boli cronice care necesita tratament, sa te asiguri ca urmezi recomandarile medicului de a reveni la control si de a lua tratamentul exact asa cum a fost recomandat. Mananca sanatos, hidrateaza-te adecvat, fa miscare, dormi sanatos, odihneste-te si controleaza stresul. 

Vitaminele sau „super” alimentele ne apara impotriva virozelor respiratorii?

Esentiala este nutritia sanatoasa. Ceea ce mancam, ceea ce introducem in organismul nostru prin alimentatie este foarte important. Pe termen lung, alimentele bogate in nutrienti, minerale si vitamine sunt esentiale pentru o sanatate buna. In ceea ce priveste suplimentele alimentare exista indoieli din cauza ca nu au fost facute studii stiintifice care sa evalueze efectele acestor suplimente asupra imunitatii, atat in ceea ce priveste preventia impotriva diverselor boli, cat si a cresterii acesteia. 

Este adevarat ca stresul cronic si anxietatea pot scadea imunitatea?

Este un lucru cert, multe studii au demonstrat acest lucru. Mai ales in aceste vremuri grele de pandemie, au aparut o serie de probleme noi care fac viata de zi cu zi a oamenilor si mai stresanta: oameni care nu mai au ce lucra, scoala care s-a mutat online, distantarea fata de persoanele dragi sau mai in varsta care au nevoie de tine, impusa cu scopul de a reduce riscul de a le imbolnavi, limitarea posibilitatii de a mai face acele lucruri care in mod normal iti aduceau placere. Toate acestea sunt stresante. Fiecare om are mecanismele lui de a face fata. Ceea ce este important este sa avem grija unii de ceilalti pentru a ne asigura ca suntem cu totii bine.  

Surse de informatii:
www.cdc.gov 
www.healthline.com 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer